We kennen allemaal het begrip ijsbreker in de vorm van een schip. In dit artikel gaan we het echter hebben over een andere ijsbreker, namelijk een ijsbreker in de communicatie.

Wat is nu precies een ijsbreker? 

Een ijsbreker kan onder meer een leuke manier zijn om contact te leggen. Hierbij onderzoek je of je wel op een lijn zit met iemand anders. In feite is een ijsbreker niets meer en niets minder dan een middel om het communiceren tussen onwillige en onwennige kandidaten op gang te laten komen. Verder is een ijsbreker een leerweg voor Nederlands als vreemde taal.


what-is-it

Wat is nu precies de kracht van een goede ijsbreker? 

Door middel van een ijsbreker zorg je ervoor dat een lusteloze houding in een klap wordt omgezet naar een actieve en open houding. Er zijn verschillende krachten voor een goede ijsbreker:

 • Het aanwakkeren van voorkennis
 • Het gebruik maken van komedie en toneel
 • Letterlijk voor beweging proberen te zorgen


Of je bijvoorbeeld een leermiddel of een les moet voorbereiden, het is belangrijk om de tijd te nemen voor het verzinnen van een goede ijsbreker.


ijsbreker-kracht

IJsbrekers oefeningen

IJsbrekers worden ook vaak ingezet om een bepaalde groep meer efficiënte arbeid te laten verrichten. IJsbrekers kunnen 3 functies hebben:

 • Het ijs breken
 • De ogen openen
 • De groep activeren

 • Hieronder worden verschillende ijsbrekers op een rij gezet die vooral gebruikt worden om voor te stellen, beter kennis te maken en om een indeling in groepen te maken:

  1. Mensenbingo 

  Bij een mensenbingo is het de bedoeling dat er verschillende bingokaarten worden gemaakt door een matrix van 5 bij 5 centimeter te tekenen met in ieder vakje een vraag of stelling. Op ieder vakje komt dan iets anders te staan, zoals bijvoorbeeld: ‘is de jongste thuis’ of ‘hond als huisdier’. Aan dit spel zijn ook enkele regels verbonden, zoals de handtekening die iedere deelnemer op kaarten moet zetten die aan de vraag voldoen. Het spel is afgelopen zodra een persoon zijn kaart helemaal vol heeft en ‘BINGO!’ roept.

  2. Landkaart 

  Hierbij is het de bedoeling dat je een landkaart op de grond tekent en de deelnemers op de plek gaan staan waar ze zijn geboren. Je kunt ook een aantal mensen iets laten vertellen over die plek. Daarna kun je de deelnemers op de plaats laten staan waar ze hebben gestudeerd of waar ze die ochtend vandaan zijn gereisd.

  3. Het stellen van tweekeuze vragen 

  Bij het stellen van tweekeuze vragen laat je de kandidaten die antwoord A kiezen in de ene hoek gaan staan en degenen die antwoord B kiezen in de andere hoek. Daarna kun je een aantal deelnemers uitnodigen om een interview te geven, waarbij je zelf vragen bedenkt die te maken hebben met de bijeenkomst. Schrijf de vragen zo op dat niet telkens hetzelfde antwoord wordt gekozen.

  4. Op een rijtje 

  Het op een rij zetten van een groep is een simpele oefening. Je kunt hierbij denken aan het op een rij zetten van jong naar oud of van meest ervaren naar minst ervaren. Het gaat om wat jij denkt dat het beste past bij de groep.

  5. De levende knoop 

  Hierbij dien je als groep allemaal door elkaar te gaan staan. Daarna is het de bedoeling dat je 1 hand omhoog steekt en de hand van een andere deelnemer pakt. Daarna steek je jouw andere hand uit en zoek je de hand van een andere deelnemer. Vervolgens moet je proberen om uit de knoop te komen zonder elkaar los te laten.

  6. Heb je ooit …? 

  Dit is een goede manier om variatie binnen een bepaalde groep in kaart te brengen. Deze oefening kan vooral plezier brengen en is ook toepasbaar in grotere groepen.

  7. Sleutelbos 

  Bij deze oefening is het de bedoeling dat je groepen maakt van minstens 4 personen en dat iedereen zijn of haar verhaal vertelt. Door deze oefening leren de deelnemers elkaar beter kennen. De andere kandidaten kunnen vragen stellen aan degene die zijn/haar verhaal doet.

  8. Metafoor 

  Hierbij benoemen de kandidaten een metafoor (beeldspraak) die van toepassing is op hun gedrag. Het gebruik maken van associatiekaarten om jezelf voor te stellen kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

  9. Buur voorstellen 

  Deze ijsbreker komt goed van pas als een bepaalde groep zegt dat ze elkaar al kennen. De uitdaging is hierbij, iets te zeggen dat op de anderen als nieuw overkomt.

  10. Limerick 

  Een Limerick is een vrolijke manier om jezelf voor te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld ook in de vorm van een liedje doen.

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is een ijsbreker?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen