Wist je dat je voor jezelf een SWOT-analyse kunt maken? Dit heet ook wel de persoonlijke SWOT-analyse. Met een persoonlijke SWOT-analyse onderzoek jij jezelf op onder andere jouw sterke en zwakke punten binnen de arbeidsmarkt.

Algemene betekenis SWOT-analyse

De letters SWOT staan voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats, oftewel jouw sterktes en zwaktes (interne analyse) en jouw kansen en bedreigingen (externe analyse). De SWOT-analyse is over het algemeen een manier om kansen en bedreigingen voor en de sterktes en zwaktes van een bepaald bedrijf op papier te zetten. In een SWOT-analyse neem je eigenlijk alleen maar details op die jouw bedrijf of organisatie onderscheidend maken ten opzichte van jouw concurrenten.


persoonlijke-swot-analyse

Persoonlijke SWOT-analyse 

Als je gaat solliciteren of al werkzaam bent bij een bepaalde organisatie of bepaald bedrijf, kan het handig zijn om voor jezelf een persoonlijke SWOT-analyse te maken. Hierbij ga je dus jouw eigen sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen onderzoeken.


1. Sterktes 


Als je jouw eigen sterktes gaat onderzoeken, dan onderzoek je in principe wat jouw kwaliteiten zijn en welk voordeel jij hebt op de arbeidsmarkt. Het is daarbij van belang dat jouw sterke punten voldoende onderscheidend zijn ten opzichte van de sterke punten van andere kandidaten of collega’s. Je moet dus duidelijk kunnen aantonen waarom een werkgever voor jou zou moeten kiezen in plaats van iemand anders. Qua sterke punten kun je bijvoorbeeld denken aan onder andere opleiding en persoonlijkheid.


2. Zwaktes


Als je jouw sterktes hebt onderzocht, is het tijd om ook je zwaktes te onderzoeken. Natuurlijk zijn er punten waarin je net iets minder goed bent dan iemand anders. Het is belangrijk te weten waarin je minder goed bent zodat je er eventueel beter in kunt worden. Deze zwakke punten kun je daarom ook als verbeterpunten zien. Op het gebied van zwaktes kun je denken aan onder andere besluitvaardigheid, communicatieve vaardigheden en commerciële vaardigheden.


3. Kansen 


Als je jouw eigen interne analyse (sterke en zwakke punten) hebt voltooid, is het tijd om te beginnen met je externe analyse. Hierbij onderzoek je jouw kansen en bedreigingen. Je begint eerst met je kansen. Een mogelijkheid die je krijgt in jouw loopbaan om je verder te helpen kun je onder andere zien als een kans. Ook het vertrek van andere werknemers kan voor jou een kans zijn op bijvoorbeeld een baan binnen een bepaald bedrijf of op contractverlenging.


4. Bedreigingen


Na de kansen ga je verder met het onderzoeken van jouw bedreigingen. Dat kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Arbeidsongeschiktheid
 • Achteruitgang van de economie
 • Meer concurrentie
 • Fusie van jouw bedrijf met een ander bedrijf
 • Nieuwe collega’s met talent
 • Veroudering van jouw eigen kennis en vaardigheden


LET OP! Houdt er rekening mee dat je, net als bij een normale SWOT-analyse, ook bij een persoonlijke SWOT-analyse dingen benoemt die jou onderscheiden ten opzichte van concurrenten of collega’s of dingen die beslissend kunnen zijn voor jouw toekomstmogelijkheden. Benoem dus geen punten waarin jij net zo goed bent als iemand anders, maar vooral punten waarin jij beter bent.


let-op

Valkuilen

Als je bezig bent met het maken van een persoonlijke SWOT-analyse kun je tegen twee problemen aanlopen. Daarom is het verstandig om deze goed van elkaar te onderscheiden:

 • Sterktes en zwaktes behoren altijd tot de interne analyse, terwijl kansen en bedreigingen altijd tot de externe analyse behoren.
 • Je moet altijd kiezen of een bepaalde eigenschap behoort tot een sterkte of juist tot een zwakte.

 •  

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat is een persoonlijke SWOT-analyse?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen