Communicatieve vaardigheden worden soms ook aangeduid als sociale vaardigheden. Communicatieve vaardigheden worden in het dagelijks leven vooral gebruikt om te communiceren en om wisselwerking aan te gaan met andere personen. Dit is meer dan alleen verbale communicatie. Ook non-verbale communicatie, lichaamstaal en persoonlijk charisma hebben te maken met communicatieve vaardigheden.

Waarom zijn communicatieve vaardigheden belangrijk?

Communicatieve vaardigheden zijn erg belangrijk in het dagelijks leven. De kans is groot dat je met goede communicatieve vaardigheden meer en ook betere relaties krijgt. Met goede communicatieve vaardigheden raak je ook makkelijker in gesprek met andere mensen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld makkelijker aan een baan komen, promotie krijgen op de werkvloer of nieuwe vrienden maken.


speaker-roze-blauw


Met goede sociale skills is er ook een grotere kans op een betere communicatie tussen personen. Het goed overbrengen van je gedachten en gevoelens zijn misschien wel de meest cruciale vaardigheden die jij kunt ontwikkelen in het leven.


speaker-roze-blauw


Verder zijn communicatieve vaardigheden belangrijk voor jouw carrière. De meeste bedrijven zoeken namelijk mensen die goed zijn met betrekking tot samenwerking, en in staat zijn andere mensen te beïnvloeden en motiveren.

Sollicitatiegesprek 

Ook bij een sollicitatie zijn sociale vaardigheden heel erg belangrijk. Als jouw sociale vaardigheden niet goed naar voren komen in het sollicitatiegesprek is de kans aanwezig dat je vaker wordt afgewezen dan dat je wordt aangenomen. Het is dus belangrijk je sociale vaardigheden goed te gebruiken en te laten zien dat je goed kunt communiceren. Voor de meeste functies in het bedrijfsleven tellen sociale vaardigheden heel zwaar mee.


groeps-gesprek

LSD

De afkorting LSD wordt gebruikt voor de woorden Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Deze drie vaardigheden behoren ook tot communicatieve vaardigheden. Of je nu in de supermarkt of op een sollicitatiegesprek bent, door goed en aandachtig te luisteren, samenvatten en doorvragen verbeter je jouw communicatie met andere personen.

  • Luisteren 


In eerste instantie lijkt goed luisteren lastiger dan het daadwerkelijk is. Maar als je goed kunt luisteren naar wat een ander jou heeft te vertellen, dan kun je ook begrijpen wat die persoon precies bedoelt.

  • Samenvatten


Samenvatten is net zo van belang als luisteren. Door in eigen woorden respons te geven op wat de ander tegen jou heeft gezegd, kun je voor jezelf controleren of je wel goed hebt begrepen wat diegene tegen jou heeft gezegd. Belangrijk is om deze ‘samenvatting’ niet te lang te maken.

  • Doorvragen 


Alleen met begrijpen ben je er nog niet. Belangrijk is ook de kunst van het doorvragen. Gelukkig is dit te leren. Iedere keer als je doorvraagt over iets, kun je steeds dichter bij de kern van een bepaalde zaak komen.

Open vragen 

Aan het begin van een gesprek kan het van belang zijn om open vragen te stellen. Dit zijn vragen die beginnen met de woorden Wie, Wat, Hoe en Waar. Hierdoor is de kans groot dat jouw gesprekspartner zich beter begrepen voelt, waardoor je hem/haar uitnodigt om het eigen verhaal te vertellen. Belangrijk is wel om de ‘waarom-vraag’ ze weinig mogelijk te gebruiken. Als je de ‘waarom-vraag’ stelt bestaat de kans dat jouw gesprekspartner zich minder open zal stellen.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat zijn communicatieve vaardigheden?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen