Rollenspelopdrachten, ook wel simulatiegesprekken genoemd, zijn bedoeld als simulaties van vaak voorkomende situaties waarin je met een paar andere mensen of met één andere persoon werkt. Je wordt uitgedaagd de weerstand van jouw tegenspeler weg te nemen. Beiden hebben jullie op voorhand instructies gekregen die je van tevoren mag doornemen, om ze vervolgens te verwerken in het rollenspel. Je kunt een gesprek dus vooraf voorbereiden. Het is belangrijk dat je tijdens deze voorbereiding goed en kritisch leest en alle informatie goed in je opneemt. Hierdoor weet je wat je te wachten staat en kom je niet terecht in onverwachte situaties. Op deze pagina worden de rollen verder behandeld.


Een rollenspelopdracht biedt je de kans om je intermenselijke vaardigheden (communiceren, luisteren, empathie en dergelijke) te tonen.


Of je tijdens een assessment een rollenspelopdracht krijgt, hangt sterk af van de functie waarvoor je hebt gesolliciteerd. Als je bijvoorbeeld solliciteert op een baan als verkoper of een baan waarbij je veel gesprekken moet voeren, kun je een rollenspel in de vorm van een tweegesprek verwachten.


De meeste rollenspelen zijn persoonlijke ontmoetingen en vinden plaats in een traditionele kantooromgeving. Het is echter ook mogelijk dat je de rollenspelopdracht via de telefoon moet uitvoeren, als het bijvoorbeeld gaat om een functie bij een callcenter of telemarketeer.


Het is erg belangrijk dat je een rollenspelopdracht serieus neemt en jezelf bent. De assessoren willen zien hoe jij daadwerkelijk te werk gaat.


Rollenspel-mensen


Intern rollenspel


Hierbij wordt een gesprek gesimuleerd met een of meer mensen binnen het bedrijf. Twee voorbeelden daarvan zijn:


Een collega:


Je praat met een collega met een bepaalde reden. Je moet bijvoorbeeld de steun van je collega zien te krijgen voor een project waarbij jij eindverantwoordelijk bent, deze collega is tot nu toe niet erg behulpzaam geweest.


Leden van jouw team:


Je kunt een opdracht krijgen een gesprek te voeren met een van je teamleden, bijvoorbeeld een instructiesessie bij de start van een nieuwe taak. Je instrueert je collega’s voordat zij gaan beginnen met hun taak.

Extern rollenspel

Hierbij wordt een gesprek gesimuleerd met een klant, een leverancier of een vertegenwoordiger van een bedrijf of organisatie.


Een klant


Bij dit externe rollenspel simuleer je een gesprek met een klant. Je krijgt als opdracht om met de klant te praten over een klacht of andere bedrijfsservice. Hierbij worden je vaardigheden getest om te beoordelen of je in staat bent een goede relatie te ontwikkelen met de klant.


Een leverancier


Hierbij wordt een gesprek met een leverancier gesimuleerd, bijvoorbeeld voor een functie op een inkoopafdeling van een bedrijf waar computers moeten worden vervangen. Je moet een gesprek voeren met een leverancier en onderhandelen over de voorwaarden voordat je een order ondertekent.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is een rollenspel?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen