Een trainingsacteur wordt ook vaak aangeduid als een rollenspelacteur. Een trainingsacteur is eigenlijk iemand die gespecialiseerd is in het spelen van een rollenspel binnen een bepaalde training. Vaak hebben deze trainingsacteurs de opleiding tot acteur of dramadocent afgerond en zijn zij daarom bijzonder geschikt om onder leiding van een coach bepaalde oefenmomenten een vakkundige en positieve wending te geven. Ook kan een trainingsacteur meewerken aan bijvoorbeeld geschiktheidsonderzoeken of is hij een verrassingsgast bij een bepaald onderzoek.

Is een trainingsacteur hetzelfde als een gewone acteur?

In zekere zin kan een trainingsacteur worden beschouwd als een gewone acteur, aangezien een trainingsacteur ook is opgeleid in het omgaan met publiek en het gebruik van podia en verschillende soorten acteertechnieken. Op een belangrijk punt onderscheidt een trainingsacteur zich echter van een normale acteur, een trainingsacteur is in staat doelmatige respons op de kandidaat te geven.

Is een trainingsacteur hetzelfde als een trainer?

Een trainingsacteur kan niet worden beschouwd als trainer. De trainer bepaalt onder meer de inhoud en het model van de trainingen. De trainingsacteur kan hierbij wel worden gevraagd om mee te denken over het opzetten van bepaalde werkvormen.

Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs

In Nederland bestaat een vereniging van en voor professionele trainingsacteurs, de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs (NVvT). Zij zien, vanuit beelddenkers, de trainingsacteur onder meer als een spiegel, een souffleur en een coach.


Spiegel:

  • Letterlijk ‘spiegelen’ door met de kandidaat te switchen van een bepaalde rol.


Souffleur: 

  • Zowel in als buiten zijn rol kan de trainingsacteur, als souffleur, respons geven aan de hand van gedrag, gevoel en gevolg. Verder fluistert de souffleur de kandidaat in welke gevolgen zijn of haar gedrag heeft.
  • Tegelijkertijd wordt de kandidaat door de souffleur geleid en geholpen, zodat hij/zij ijverig aan het leerdoel kan werken.


Coach:

  • Traint onder meer verschillende technieken met de kandidaat.


Wil je graag meer informatie over NVvT? Klik dan hier.

3 redenen om met een trainingsacteur te werken. 

1. Reëel


Trainingsacteurs beschikken vaak over diverse aannemelijke en reële gedragstechnieken. Voor studiegenoten is dit veel moeilijker, aangezien zij niet gewend zijn om te figureren, waardoor zij vaak de neiging hebben hun gedrag uit te vergroten. Hierdoor is de kans groot dat een rollenspel minder realistisch wordt, alhoewel vakkundige acteurs ook wel eens fouten maken zoals in dit filmpje :


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=xUHk4Sp0L2U[/embed]


2. Interactie 


Interactie wil zeggen dat het gedrag van de acteur te beïnvloeden is. De acteur reageert altijd op de handelingen van de leerling. Zodra de leerling een andere handelswijze vertoont, dan zal de acteur ook veranderen van handelwijze, waardoor de leerling het gevolg van zijn eigen gedrag ondervindt. Hierin zijn medeleerlingen echter niet geoefend, waardoor zij meestal vasthouden aan hun rol en verstijfd zijn in de uitoefening daarvan, ook al vertoont de leerling een doeltreffende handelswijze om zijn/haar medeleerlingen te kunnen verleiden.


3. Bekend met trainingshandelswijze


Hiermee wordt bedoeld dat de trainingsacteur precies begrijpt wat het leerdoel van bepaalde trainingen is en daardoor tijdens een rollenspel expres gewenst gedrag kan belonen. Verder kan de acteur zijn respons laten passen bij het leerdoel of de leerdoelen van de trainingen. Net zoals bij interactie zullen medeleerlingen hierin minder behendig zijn.


 


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is een trainingsacteur?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen