Intelligentie is een opvatting die voorkomt uit de psychologie. Intelligentie beschrijft een mentale eigenschap met verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn onder andere het opmerken van verschillen en overeenkomsten bij het waarnemen van iets, het kunnen maken van plannen en het in staat zijn om te redeneren.

Definities

Er is door de jaren heen vaak discussie ontstaan rondom het begrip intelligentie. Amerikaans psycholoog David Wechsler formuleerde het begrip intelligentie als: de kracht om gericht te kunnen handelen, logisch te denken en wezenlijk om te gaan met de omgeving.


In Nederland werd het begrip door onderzoekers Wilma Resing en Pieter Drenth neergezet als: samenvoegsel van rationele krachten, ontwikkelingen en bekwaamheden. Hieronder vielen onder meer:

  • Het kunnen oplossen van problemen
  • Zelfstandig leren
  • Zich veranderlijk kunnen aanpassen in nieuwe omstandigheden
  • Het kunnen oplossen van nieuw werk door middel van bestaande kennis


IQ

We kennen allemaal het begrip IQ. IQ is de afkorting van Intelligentie Quotiënt en geeft de mate aan waarin een bepaald persoon intelligent is. Het IQ van een bepaald persoon wordt berekend met behulp van de intelligentietest die deze proefpersoon heeft moeten afleggen en wordt uitgedrukt in een getal. 100 is de hoogte van het gemiddelde IQ. Als je dus een IQ scoort, hoger dan 100, dan betekent dit dat je slimmer bent dan de gemiddelde persoon. Als je lager dan 100 scoort, dan geeft dit aan dat je minder slim bent dan de gemiddelde persoon.


IQ-mens

Hoe zijn intelligentietests ontstaan?

Intelligentietests zijn ontstaan aan het begin van de 20e eeuw, dus ongeveer rond het jaar 1900. De eerste populaire intelligentietests waren intelligentieschalen van de Franse psychologen Alfred Binet en Théodore Simon. Vandaar dat deze test ook wel de Binet-Simon-test werd genoemd. In de Eerste Wereldoorlog werd vooral gebruik gemaakt van de Alpha en Beta tests. Dit waren tests om het militaire personeel als het ware door te lichten. Ook deze tests werden enorm populair.


De laatste jaren maakt men meer gebruik van de Wechsler test om te kunnen bepalen hoe intelligent iemand is. De bedenker van deze test is de Amerikaanse psycholoog David Wechsler, die zijn eerste schalen uitbracht in de jaren ‘30 van de 20e eeuw. Hij maakte veel gebruik van verschillend onderdelen uit de Beta, Binet en Alpha tests. Wechsler heeft zijn test zo ontwikkeld dat tijdens de berekening van iemands IQ ook rekening werd gehouden met leeftijd. Hierdoor blijft iemands IQ met de jaren constant.


3-keer-how

Is IQ hetzelfde als intelligentie? 

Nee, IQ is niet hetzelfde als intelligentie. Het IQ is een meting in de vorm van een getal die aangeeft hoe intelligent je bent ten opzichte van andere personen. Wat wel opvallend is, is dat de discussie rondom het begrip intelligentie is ontstaan nadat er al metingen van het IQ zijn gedaan, aangezien dit eigenlijk andersom zou moeten zijn: eerst de betekenis van het begrip intelligentie vastleggen en daarna de meetmethoden pas ontwerpen.

IQ test oefenen?

Wil je graag weten hoe hoog jouw eigen IQ is? Dat kan door middel van de IQ test van capaciteitentestoefenen.com die hier te vinden is. Veel succes!


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan. 


 


 

Artikelen in Wat is intelligentie?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen