Met lichaamstaal bedoelt men ook wel non-verbale communicatie, communicatie met behulp van onder andere gebaren en lichaamshouding. Met lichaamstaal kun je verschillende emoties uitdrukken, zoals blijheid, verdriet, boosheid of teleurstelling.

Hoe gaat lichaamstaal in werking?

Lichaamstaal is een van de verschillende soorten communicatie. Met lichaamstaal gebruikt men geen woorden maar, zoals eerder aangegeven, onder andere gebaren en lichaamshouding. Ook worden onder meer oogcontact en gezichtsuitdrukking gerekend tot lichaamstaal.


duim-omhoog

Handen schudden

Ook het schudden van handen wordt gerekend tot lichaamstaal, of non-verbale communicatie. Misschien zijn handen zelfs het meest geanalyseerd op het gebied van lichaamstaal. Het schudden van handen kan verschillende emoties uitdrukken.


handen-schudden-voetbal


Als je met iemand handen wil schudden en diegene trekt jouw hand naar zich toe, dan toont dit aan dat de persoon met wie jij de hand schudt agressief is. Deze persoon wil dan iets zeggen met het handen schudden.


handen-schudden-president


Als degene met wie jij handen wilt schudden begint met zijn handpalm naar beneden, dan wil deze persoon daarmee aangeven dat hij zich hoger voelt dan jij. Als je een handdruk geeft zonder je handpalm te gebruiken, dus met alleen je vingers, dan wil dat zeggen dat je erg besluiteloos bent.

Wetenswaardigheden over lichaamstaal 

Verder zijn er ook nog enkele wetenswaardigheden over lichaamstaal die je misschien nog niet kende:


1. Interesse 


Als je aan het praten bent met iemand, maak je het vast wel eens mee dat je door deze persoon wordt aangekeken. Wanneer iemand verder kijkt dan de intieme zone, een ruimte die zich onder de neus en verder bevindt, geeft dit aan dat deze persoon erg geïnteresseerd in jou is.


2. Nek aanraken 


Wanneer je met iemand in gesprek bent, kan het ook wel eens voorkomen dat degene waartegen jij praat zijn nek steeds aanraakt. Als dit gebeurt geeft dit aan dat de persoon met wie jij praat zich oncomfortabel voelt en probeert zijn oncomfortabele gevoel te verlichten door aan zijn nek te gaan zitten. Verder bestaat ook de mogelijkheid dat deze persoon aan het liegen is.


3. Pupillen 


Als je met iemand aan het praten bent, kunnen de pupillen verraden wat degene met wie jij praat voelt. Wanneer pupillen steeds groter worden, betekent dit dat degene met wie jij praat zich steeds beter voelt in jouw omgeving. Wanneer pupillen steeds kleiner worden, betekent dit dat er vooral angst of zorgen heersen.


4. Met gesloten lippen lachen 


Als je aan het praten bent en degene waartegen je praat begint met gesloten lippen te lachen, dan geeft dit aan dat deze persoon een geheim heeft en dat niet met jou wil delen.


5. Krachtige en open houding


Als je een krachtige en open houding hebt, is de kans op een baan veel groter dan wanneer je een gesloten en beschermende houding hebt. De Amerikaanse psycholoog Amy Cuddy toonde aan dat je met een krachtige en open houding onder andere stress kunt verkleinen en je zelfvertrouwen kunt opkrikken.


6. Betekenis handgebaren


Sommige bekende handgebaren waar wij dagelijks gebruik van maken hebben in andere landen een andere betekenis. In ons land geeft met je vingers een ‘ring’ maken een signaal dat je bijvoorbeeld lekker hebt gegeten. In landen als Brazilië, Rusland en verschillende Europese landen is dit gebaar echter een belediging. Houdt hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld naar een van die landen op vakantie gaat.

Tips

Wil je graag meer te weten komen over lichaamstaal en wat je wel en niet zou moeten doen? Bekijk dan deze video:


[embed]https://www.youtube.com/watch?v=eXT1QFGCLY8[/embed]


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan. 

Artikelen in Wat is lichaamstaal?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen