Nervositeit is een begrip dat vaak voorkomt in het dagelijks leven. Er zijn veel zaken die ervoor kunnen zorgen dat mensen last krijgen van nervositeit. In dit artikel wordt uitgelegd wat nervositeit precies is en wat je er tegen kunt doen.

Wat is nervositeit? 

Als je last krijgt van nervositeit, kan het zijn dat je lichamelijke klachten hebt, zoals hoofdpijn, spierpijn, maagklachten en een snelle hartslag. Verder kan nervositeit er ook voor zorgen dat je last krijgt van slapeloosheid. Ook raak je door nervositeit sneller humeurig en heb je ook last van een minder goede concentratie.


Wanneer je in de gaten krijgt dat je last krijgt van een symptoom van nervositeit is het van uiterst belang dat je er iets aan doet. Anders kan het zomaar gebeuren dat zowel jouw gedrag als de symptomen steeds erger worden.


Zodra je nerveus bent, is de kans groot dat al jouw zintuigen op scherp staan en dat je enorm waakzaam bent.


man-nerveus

Oorzaken 

Nervositeit kan ontstaan doordat je bijvoorbeeld op iets hoopt en in spanning op die gebeurtenis zit te wachten. Er zijn mensen die dit als ellendig ervaren, maar er zijn ook mensen die het ervaren als gezonde spanning. Mensen die last hebben van nervositeit komen vaak emotioneel en druk over.


In de meeste gevallen ligt de oorzaak van de nervositeit in iemands rechtstreekse omgeving. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het te druk hebt, of dat er een probleem is met jouw relatie of in de familie. Verder kan het ook voorkomen dat je een stressvolle baan hebt en dat deze ervoor zorgt dat je spanningen krijgt.


Een stressvolle gebeurtenis, zoals een eindexamen of het overlijden van een vriend of familielid, is natuurlijk niet te voorkomen. Zulke gebeurtenissen kunnen er echter wel voor zorgen dat je psychische evenwicht uit balans raakt.


oorzaak-vraagteken

Omgaan met nervositeit 

Hieronder worden enkele manieren neergezet waardoor je beter om kunt gaan met nervositeit:

  • Het is belangrijk voor jezelf om te bepalen wat je ervaart als spannend of stressvol. Hierdoor kun je zelf leren welke taferelen je misschien wil ontwijken of hoe je ervoor zorgt dat jouw spanning minder wordt.
  • Vaak vraag je jezelf af waarom je nerveus bent wanneer je daadwerkelijk in een situatie terecht bent gekomen waarin je nerveus bent. Zodra je de oorzaak van de spanning hebt achterhaald, kun je beter met de spanning omgaan.
  • Door activiteiten uit te oefenen die ontspannend werken, raak je ontspannen en denk je bijna niet meer aan de spanningen waar je last van hebt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een wandeling of een goed gesprek met jouw vrienden. Wanneer je dit doet, zorg je ervoor dat je weer tot rust kunt komen.
  • Probeer diverse ontspanningsoefeningen zoals een ademhalingsoefening. Wanneer je dit doet is de kans groot dat je jezelf kunt laten ontspannen.


Mocht het voorkomen dat de bovengenoemde oefeningen niet helpen, dan is het aan te raden om een arts te raadplegen. Ook is het verstandig om een arts aan te raden bij langdurige en ernstige gespannenheid.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is Nervositeit?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen