Aantekeningen zijn in principe niets meer en niets minder dan notities. Aantekeningen maak je bijvoorbeeld zodat je een onderwerp dat is besproken beter kunt onthouden. Als je aantekeningen maakt is het belangrijk om goed te luisteren naar wat er allemaal over een bepaald onderwerp wordt verteld. Belangrijk is ook om dit duidelijk op te schrijven en om vooral ook steekwoorden te gebruiken.

In welke situaties komen het maken van aantekeningen vaak voor?

 • Als je een verslag moet maken over bepaalde dingen die je hebt gehoord of hebt gelezen.
 • Als je een samenvatting moet maken van wat je bijvoorbeeld in een boek of in een tijdschrift hebt gelezen.

 • Aantekeningen maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Je moet namelijk verschillende dingen tegelijkertijd kunnen doen, luisteren, kijken en schrijven. Je hebt dus een goede concentratie nodig.

  Hoe maak je goed aantekeningen?

  Het maken van goede aantekeningen kan je helpen met bijvoorbeeld het volgen van een bepaalde opleiding of het maken van een verslag. Met de volgende punten moet je rekening houden als je aan de slag gaat met het maken van aantekeningen:

  1. Nadenken over onderwerp

  Welke soort aantekeningen je maakt en de manier waarop je die aantekeningen maakt, hangt voor een deel af van je onderwerp. De indeling van het onderwerp zal ook een grote rol gaan spelen in de manier waarop je aantekeningen maakt.

  2. Jouw doel bepalen 

  De vraag waarom jij jouw aantekeningen maakt, heeft invloed op de wijze waarop jij jouw aantekeningen maakt.

  3. Pluspunten

  Aantekeningen maken heeft overduidelijk veel voordelen. Het maken van aantekeningen geeft jou een instructie voor het je herinneren van de informatie. Verder helpt het maken van aantekeningen ook bij het verwerken van studiemateriaal.

  Memo 

  Een memo is ook een vorm van een aantekening. Een memo is namelijk een kort bericht dat is geschreven aan een bepaald persoon om die persoon ergens aan te herinneren. Memobriefjes zijn altijd klein.

  Het woord memo is een hedendaags woord dat is overgenomen uit de Engelse taal. Vroeger sprak men in Nederland over een kattebelletje in plaats van over een memo. Het woord kattebelletje was overgenomen uit de Italiaanse taal, namelijk gecombineerd uit de woorden scartabello (boekje) en cartabello (register). In Vlaanderen wordt tegenwoordig nog steeds gesproken over een kattebelletje.

  stickies-notes

  Glos 

  Een glos is ook een vorm van een aantekening. Dit zijn namelijk aantekeningen die zijn geschreven bij andere teksten. Het begrip glos wordt ook vaak aangeduid met glosse en komt uit de Griekse taal.

  Meestal geeft een glos commentaar op een bepaalde tekst, waardoor men deze tekst beter begrijpt. Toen men in de Oudheid gebruik maakte van boekrollen, de voorloper van het huidige boek, gebeurde het geven van commentaar door dit commentaar te noteren in het midden van een bepaalde tekst. Hierdoor werd in een kopie van die tekst onduidelijk welk gedeelte de originele tekst en wat commentaar was. Aan het einde van de Keizertijd werd steeds meer gebruik gemaakt van een codex. Een codex is een gebonden boek uit de late oudheid of middeleeuwen.

  Een collectie glossen wordt aangeduid met de term glossarium.

  tekst-glos

  Tips

  Enkele tips voor het maken van aantekeningen:
  • Zorg ervoor dat je jouw aantekeningen neerzet op één plek.
  • Zet jouw aantekeningen ruim op. Hierdoor kun je later nog iets extra’s toevoegen aan jouw aantekeningen.

  • Nog meer oefenen
   Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat zijn aantekeningen?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen