We komen dagelijks in aanraking met gesprekstechnieken, technieken die je nodig hebt om een gesprek te voeren. Met behulp van speciale gesprekstechnieken kun je mensen ook gemakkelijk beïnvloeden en overtuigen. Dit kan een praatje zijn met een klant, een gesprek met vriendinnen, een vergadering met collega’s en nog veel meer. Bij gesprekstechnieken is vooral van belang op welke manier je een boodschap overbrengt bij een andere persoon. De uitvoering van jouw gesprekstechnieken is vooral belangrijk bij een sollicitatie. Hier wordt gekeken naar hoe jij jezelf presenteert, hoe je spreekt, hoe motiverend je overkomt, hoe je feedback overbrengt naar een ander. Gesprekstechnieken kun je ontwikkelen, met behulp van bijvoorbeeld een cursus of met hulp van mensen uit je omgeving die een voorbeeld voor je kunnen zijn.


zender-boodschap-ontvanger

Wat is belangrijk bij gespreksvaardigheden?

 • Spreken


Het is belangrijk dat een gesprek soepel verloopt en dat er duidelijk wordt gesproken. Jij brengt als zender een boodschap over aan de ontvanger. Het is van belang dat men weet waar jij het over hebt, zodat er goed geluisterd kan worden, de juiste vragen gesteld worden en jij feedback krijgt waar je iets aan hebt.

 • Luisteren


Het gaat niet alleen om wat jij zegt, maar ook het vermogen om te luisteren moet je toepassen tijdens een gesprek. Als je niet goed luistert, weet je niet wat de boodschap van de persoon tegenover jou is en leg je ook geen focus op het gesprek.

 • Stel vragen


Door vragen te stellen aan de persoon die jou een boodschap overbrengt, geef je deze persoon het juiste beeld en ben je ook met die persoon bezig. Het beste is om open vragen te stellen, zodat de persoon de informatie kan geven die jij nodig hebt.

 • Een feedback moment


Geef vooral aan wat je van de boodschap vindt. Dit kan zowel negatief als positief zijn, maar zeker een verbeterpunt voor de persoon die het boodschap zendt. Dit hoeft niet perse te gaan over een eigenschap van die persoon.


feedback-moment

Drie trucjes om een betere sfeer te creëren voor het uitvoeren van gesprekstechnieken:

 • Een positieve draai

 • Bij het voeren van een gesprek, zorg je ervoor dat dit zo positief mogelijk verloopt. Dit heeft als gevolg dat mensen minder klagen en zich beter gaan voelen.

  1. Zet een vraag om in een bewering

 • Dit zorgt ervoor dat het gesprek niet verloopt als een vraag en antwoord gesprek. Dit zorgt ook voor een betere sfeer tijdens het voeren van een gesprek.

  1. De ‘waarom’ vraag gebruiken

 • Hierdoor krijg je meer informatie over de boodschap die de persoon overbrengt. Waarom vind je dat? Waarom heb je daarvoor gekozen? Door middel van een waarom vraag kom je erachter wat de motivatie van die persoon is. Dit zorgt ook voor een dieper gesprek en een wat persoonlijker gesprek.

  gesprek-voeren

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Wat zijn gesprekstechnieken?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen