18 maart 2019 
3 min. leestijd

Rollenspel sollicitatie

Rollenspel sollicitatie

Solliciteren is een belangrijk onderdeel van jouw carrière. Aan de hand van jouw sollicitatie kan een werkgever namelijk meer te weten komen over jou en jouw kennen en kunnen. Het begint daarom altijd met een motivatiebrief, waarin je meer over jezelf vertelt en jouw sterke punten op een rijtje zet. Echter houdt het hier vaak niet op, omdat een toekomstige werkgever jou vaak persoonlijk wilt spreken en ook jouw capaciteiten goed in kaart wilt brengen. Een van de onderdelen van een sollicitatie is daarom een rollenspel. Om je hierop voor te bereiden is het goed om te weten wat een rollenspel precies inhoudt en hoe je zoveel mogelijk uit dit onderdeel kunt halen. Wil je nog meer voor de capaciteitentest oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Rollenspel uitleg

Wat is een rollenspel? Een rollenspel wordt een situatie nagebootst die in jouw carrière ook voor kan komen. Zo worden verschillende eigenschappen, vaardigheden en capaciteiten getest. Als je gesolliciteerd hebt op een functie als leidinggevende waarbij je bijvoorbeeld met klanten te maken hebt, wil een werkgever jou ook in actie zien om te kijken of je geschikt bent voor de baan. Een assessment psycholoog maakt hierover een rapport op, waarin jouw sterke en minder sterke punten direct in naar voren zullen komen. Het is daarom ook een belangrijk onderdeel van een assessment en wordt bij veel verschillende bedrijven ingezet, in de vorm van een Online Assessment, Selectie assessment, Loopbaanassessment, Ontwikkelassessment en Thema gestuurd assessment.


Blijf jezelf tijdens een rollenspel sollicitatie

Bij een rollenspel komen veel verschillende facetten aan bod. Jouw toekomstige werkgever krijgt zo namelijk een goed beeld van de sollicitant. Het is daarom belangrijk dat je jezelf blijft en jezelf laat zien. Ga daarom nooit jezelf voordoen als iemand anders, want dan kun je alsnog tegenvallen tijdens bijvoorbeeld jouw proefperiode. Je zult door de mand vallen en jouw baan in gevaar brengen. Als je jezelf blijft tijdens het rollenspel, kun je ook zeker weten dat de baan bij jou past. Mocht je dus erg gebrand zijn op deze functie, dan moet je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk voor de dag komen. Daarnaast zijn onverschilligheid en arrogantie uit den boze. Deze twee uitingen kunnen er namelijk ook voor zorgen dat je de baan niet krijgt. Zorg er daarom altijd voor dat jouw ambities goed naar voren komen en dat je gemotiveerd bent om ervoor te gaan.


Let op je lichaamstaal tijdens het rollenspel sollicitaite

Ook is lichaamstaal een belangrijk punt bij een rollenspel. Wat is lichaamstaal? Dit is het non-verbaal communiceren door onder andere gebaren en je lichaamshouding. Je kunt hier verschillende emoties mee uitdrukken, wat zowel bewust als onbewust gebeurt. Je gebruikt geen woorden, maar aan de hand van de houding van jouw lichaam, bepaalde bewegingen en zelfs oogcontact en gezichtsuitdrukkingen communiceer je met jouw omgeving. Dit kan bijvoorbeeld al handen schudden zijn, waarmee je toenadering zoekt tot anderen. Ook sommige handgebaren kunnen een bepaalde lichaamstaal uitdrukken, waar assessoren op letten tijdens jouw assessment.


Voorbereiden voor het rollenspel sollicitatie


Naast dat je jezelf goed moet voorbereiden op het assessment is het ook van belang dat je de vacature goed kent. Als er vragen zijn over de inhoud, kun je het beste van tevoren contact opnemen met het bedrijf om deze te stellen. Als je het bedrijf kent en de feiten kunt benoemen, kan dit van pas komen tijdens jouw assessment. Daarnaast kun je aan de hand van de vacature ook vaak al een inschatting maken over de inhoud van het rollenspel, doordat je vaak voor een bepaalde functie solliciteert. Als je op een functie voor leidinggevende solliciteert, zal je ook vaak een rollenspel krijgen waarin jij de leidinggevende bent. Je kunt hier goed mee oefenen, waarbij je familie, vrienden of kennissen kunt vragen om de tegenpersoon te spelen.


Leidinggevende en adviserende rol tijdens het rollenspel sollicitatie

Bij de leidinggevende rol is het van belang dat je niet over je heen laat lopen. Je moet hierbij wel begrip tonen als er zich een moeilijke situatie of probleem zich voordoet. Om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je open vragen stellen om zoveel mogelijk informatie te krijgen van jouw tegenspeler en het probleem. De meest voorkomende situaties zijn een conflict tussen een leidinggevende en werknemer of tussen collega’s onderling. Dit probleem zul jij dus moeten oplossen, zonder dat je hier te dominant in naar voren komt. Bij de adviserende rol moet je onder druk beslissingen nemen, waarbij je de voor- en nadelen tegen elkaar af kunt wegen. Je moet dus overtuigend zijn in je advies en daarbij de juiste manier verkopen aan jouw tegenspeler. De Competentie: Luisteren is hierbij van belang, want je moet ook naar de tegenargumenten luisteren.


Nog meer oefenen voor het rollenspel sollicitatie

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze assessment trainingen hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen