Ben jij goed in het analyseren van bijvoorbeeld problemen en vraagstukken? Dan heb jij een groot analyserend vermogen, maar wat is de betekenis van analyseren precies? Volgens ‘Ensie’ is de betekenis van analyseren, het grondig onderzoeken en het ontleden van iets. Zo kun je problemen analyseren, maar ook gegevens. Voor meer informatie over analyseren, klik hier https://www.ensie.nl/redactie-ensie/analyseren Je beoordeelt een situatie nog niet, maar gaat eerst grondig onderzoek doen. Je kijkt eerst naar de oorzaak en gaat vanuit daar een oplossing voor het probleem zoeken.

Kenmerken van analyserend gedrag

Als jij goed kunt analyseren, dan heb je de volgende kenmerken:
  • Je bent een kei in luisteren en doorvragen.
  • Je oordeelt op basis van feiten.
  • Je ziet snel het effect van iets.
  • Je merkt problemen snel op.
  • Je denkt logisch na.

afbeelding-analyseren

Wanneer is analyserend vermogen belangrijk?

Communicatie

Je moet sterk zijn in het overbrengen van informatie aan anderen. Het is dus belangrijk dat je zowel schriftelijk als mondeling goede uitdrukkingsvaardigheid bezit.

Onderzoek

Je gaat op zoek naar informatie en gegevens. Zonder goede informatie kun je geen oplossing bedenken voor het probleem.

Creativiteit

Met creatief denken, kom je tot ideeën die andere mensen niet konden bedenken. Dit is belangrijk bij het oplossen van problemen.  Denk dus out-of-the-box.

Kritisch denken

Dit is erg belangrijk voor de competentie analyserend vermogen. Je gaat informatie evalueren en op basis daarvan een beslissing nemen die volgens jou de juiste is.

Gegevensanalyse

Je kunt gemakkelijk werken met een grote hoeveelheid gegevens. Tijdens het onderzoeken van deze gegevens, kijk je verder dan alleen de informatie.

afbeelding-belangrijk

Tips voor het ontwikkelen van analyserend vermogen

  • Begin met het onderzoeken van het probleem. Kijk wat de oorzaken zijn en zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Als je niet weet wat de oorzaken zijn, kun je de juiste oplossing niet vinden.
  • Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid informatie hebt, zodat je ook de juiste oplossing kunt vinden. Neem vooral de tijd bij het zoeken van informatie.
  • Stel de juiste vragen, maar zorg er ook voor dat dit open vragen zijn. Door open vragen te stellen, krijg je meer informatie. Oefen van te voren de vragen in het kader van het probleem.
  • Leg de problemen bij elkaar en denk out-of-the-box. Dit zorgt ervoor dat je met een betere oplossing komt.
  • Vraag meningen van anderen, zodat jij kunt bekijken hoe zij over het probleem denken. Luister naar de informatie die je krijgt. Dit kan je helpen bij het vinden van een oplossing.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie Analyserend vermogen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen