Wat voor competentie is de competentie conceptueel denken? En voor welke personen is deze competentie van belang? Dat wordt allemaal uitgelegd in dit artikel.

Betekenis

Conceptueel denken is het krijgen van een ruimer en duidelijker inzicht in probleemgevallen of situaties door deze te plaatsen in een groter en theoretisch kader. Verder betekent de competentie conceptueel denken ook het formuleren van mogelijke consequenties van een bepaald idee voor de organisatie.

Prestatie-indicatoren

Bij de competentie conceptueel denken zijn enkele prestatie-indicatoren van belang:
  • Veralgemenen

Bij veralgemenen, ook wel generaliseren genoemd, wordt een probleemstituatie behandeld zoals een soortgelijke probleemsituatie zou worden behandeld. Verder wordt meer het globale overzicht bekeken en nagedacht over diepgaande oplossingen.
  • Mogelijke consequenties constateren

Bij het constateren van mogelijke consequenties wordt vastgesteld wat de mogelijke gevolgen zijn van een plan of idee.
  • Abstraheren

Bij abstraheren wordt een probleemsituatie in normale termen beschreven en neergezet in een abstracte context.

Problemen

Mensen die conceptueel denken hebben ook last van enkele problemen. Zo vinden mensen die conceptueel denken het meestal moeilijk om gedetailleerd te lezen en snel hun mening te uiten, zowel schriftelijk als mondeling. Een conceptueel denker vindt het zowel op papier als mondeling moeilijk om zijn verhaal een goede structuur mee te geven, vanaf de start van het verhaal tot en met het einde.

Als consequentie van deze problemen krijgen veel conceptuele denkers last van bijvoorbeeld faalangst. Faalangst kan zich onder meer uitdrukken in perfectionisme, prestatiedrang of onderpresteren.

afbeelding-problems-ahead

Voor wie is conceptueel denken belangrijk?

De competentie conceptueel denken is voor communicatiedeskundigen het meest van belang. Dit komt doordat een communicatiedeskundige deze competentie nodig heeft voor het bedenken van boodschappen, campagne-ontwerpen en merk-ontwerpen.

Sterkten en zwakten

Ook conceptueel denken heeft verschillende sterkten en zwakten:

Sterke punten:
  • Mensen die conceptueel denken beschikken over veel creativiteit.
  • Mensen die conceptueel denken hebben vaak ook de beschikking over een goed ontwikkeld analytisch vermogen.

Zwakke punten:
  • De creatieve plannen van een conceptuele denker kunnen onduidelijk zijn. Dit komt doordat deze mensen vaak veel plannen en ontwerpen in gedachten hebben, maar deze niet altijd kunnen uitvoeren.
  • De creativiteit van een conceptuele denker kan er ook voor zorgen dat deze persoon onduidelijk kan overkomen.

afbeelding-gesprek

Ontwikkeling

Op grond van enkele voorschriften is de competentie conceptueel denken te ontwikkelen.

Voor een strateeg en een analyticus is conceptueel denken makkelijker te ontwikkelen. Dit komt doordat er een sterk verband bestaat tussen conceptueel denken en de rol van een strateeg (en in zekere zin de rol van een analyticus). Analyseren, waar een analyticus goed in is, is namelijk een onderdeel van conceptueel denken.

Voor een teamspeler en een helper is conceptueel denken moeilijker om te ontwikkelen, doordat teamspelers en helpers beschikken over een sterke interne- en mensgerichtheid, waardoor zij minder aandacht hebben voor de zakelijke kant. Verder zijn teamspelers en helpers in mindere mate denkers.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Conceptueel denken

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen