15 april 2016 
4 min. leestijd

Capaciteitentest faalangst

Capaciteitentest faalangst

Solliciteren is pas stap een. Daarna word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en een assessment, een capaciteitentest is een goede oefening hiervoor. Vaak gaat het daar mis. Tijdens het oefenen lijkt het in eerste instantie nog goed te gaan, maar ineens slaat de paniek toe. Je komt er niet uit, weet niet meer wat je moet doen en de theorie, die je zo goed geleerd had, lijkt ook verdwenen. Vanaf dat moment blijkt het dat je faalangst hebt. Dit komt vaak voor als je een capaciteitentest moet maken. Wil je meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Een beoordeling kan stress opleveren

Veel mensen blijken last te hebben van faalangst tijdens de capaciteitentest en de rest van het assessment. Een assessment is immers toch een beoordeling op basis van jouw vaardigheden, persoonlijkheid en competenties. Zeker bij een capaciteitentest, waar je veel verschillende vragen binnen een korte tijd moet beantwoorden, kan dit erg lastig zijn. Je moet daarom op de juiste manier met faalangst om weten te gaan. Dit begint bij het begrijpen wat faalangst is en hoe welke voorbereidingen je kunt treffen om toch zo goed mogelijk te kunnen scoren.


Faalangst slaat in als een bom tijdens de capaciteitentest

Faalangst heb je in eerste instantie niet door. Tijdens het oefenen lijkt alles goed te gaan en je gaat goed aan de slag met het leren van de verschillende onderdelen. Je werkt immers aan jouw Competentie: Zelfontwikkeling en de Competentie: Leervermogen. De Competentie: Vasthoudendheid zit in je bloed. Je zult hoe dan ook een goede score neerzetten voor de competentietest en dit doe je aan de hand van alle onderdelen oefenen en herhalen. Tijdens het assessment slaat de faalangst in als een bom. Je loopt vast en hebt geen idee meer hoe je verder moet komen.

In de meeste gevallen krijg je een soort black-out. Dit houdt in dat je niet meer weet waar je bent en wat je aan het doen was. Terwijl je net je concentratie te pakken had en lekker op weg was met het maken van de vragen. Jouw hersenen zijn een soort van gereboot, waardoor je meestal alleen nog maar denkt aan het falen van de test. Hierdoor kun je je niet meer goed focussen op de test, waardoor de stress toeslaat. De Competentie: Stressbestendig, die jij altijd in je had zitten, lijkt volledig weg te zijn.


Verschillende assessments kunnen faalangst veroorzaken

Hoewel faalangst in je zit, kun je er wel alles aan doen om te voorkomen dat je er heel veel last van krijgt. Hierbij is een goede voorbereiding het eerste dat je gaat doen. Dit begint al op het moment dat je te horen krijgt dat je een assessment moet gaan doen. Je kunt een Selectie assessment moeten maken omdat je ergens gesolliciteerd hebt, jouw werkgever kan alle werknemers een Ontwikkelassessment laten maken om te kijken welk ontwikkelpunt er nog ligt en wat de kernkwaliteiten van de werknemers zijn of je maakt een Loopbaanassessment omdat je een nieuw beroep wilt gaan uitoefenen en nog niet precies weet wat bij je past. In alle gevallen zit er een capaciteitentest in het assessment, waarop je jezelf goed kunt voorbereiden.


Voorbereidingstips voor de capaciteitentest zodat je minder last krijgt van faalangst

Kijk eerst welke onderdelen er in de capaciteitentest voorkomen en welke vaardigheden er belangrijk zijn voor jouw functie. Vaak staan deze vaardigheden omschreven in de vacature. Er wordt immers gemeld wat jouw werkzaamheden worden en daarbij zijn ook de zachte functie-eisen opgesteld. Dit zijn eisen die alleen meetbaar zijn met de capaciteitentest of tijdens jouw loopbaan. Als je hier niet uitkomt, kun je altijd contact opnemen met het bedrijf om te vragen welke onderdelen je extra op moet letten voor de test. De medewerkers kunnen jou hier veel over vertellen, zodat jouw eerste voorbereidingen al getroffen zijn.

Voorbereiding aan de hand van een goede planning

Daarna ga je aan de slag met een planning. Deze planning moet ervoor zorgen dat je genoeg tijd vrijmaakt om alle onderdelen te oefenen en te herhalen, zodat je zowel de theorie als de praktijk volledig beheerst. Hiervoor moet je wel de Competentie: Plannen en organiseren en de Competentie: organiseren beheersen. Met deze competenties zorg jij er namelijk voor dat alles in goede banen geleid wordt en je geen enkel detail over het hoofd ziet. Daarna maak je een tijdsindeling. Maar hoe maak ik een tijdsindeling? Dit doe je door alle onderdelen van de capaciteitentest en de rest van het assessment onder elkaar te schrijven. Schrijf daarna een schatting van de benodigde tijd erachter, zodat je een houvast hebt om de onderdelen per dag in te gaan plannen.

Veel afwisseling maakt het leren leuk

Een goede planning biedt jou de mogelijkheid om op ieder moment van de dag te kunnen oefenen. Je hebt immers bepaalde tijdvakken gecreëerd, waarin jij alle theorie en praktijk kunt gaan herhalen. Zorg hierbij wel voor een goede afwisseling. Niet alleen theorie en praktijk van een onderdeel zijn belangrijk om af te wisselen, maar ook de verschillende onderdelen. Een hele avond of dag aan hetzelfde onderwerp zitten, gaat vervelen.

Nervositeit kun je tegengaan met oefenen

Daarna kun je aan de slag met de oefeningen. Iedere keer dat jij een onderdeel van de capaciteitentest hebt gedaan, verschijnt er een score in beeld. Het is belangrijk dat je deze score ergens opschrijft. Aan de hand van de Competentie: voortgangscontrole kun je namelijk zien hoeveel jij vooruitgaat en welke onderdelen nog extra aandacht behoeven. Doordat jouw score omhooggaat, zul je ook gemotiveerd worden om door te gaan met de oefeningen.

Rust goed uit voordat de capaciteitentest begint

Een goede voorbereiding helpt jou om jouw zenuwen tegen te gaan. Je weet wat je te wachten staat, waardoor er alleen een gezonde spanning is. Met deze spanning kun je goed presteren en het is daarom van belang dat je de overige zenuwen tegen blijft gaan.


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen