Iets bedenken waar nog niemand anders aan heeft gedacht, dus anders dan normaal denken, dat is creatief denken. Je kunt ook zeggen ‘thinking outside of the box’.

Creatief denken, waarom?

Door logisch na te denken, kom je niet altijd tot nieuwe ideeën of oplossingen. Vaak moet je ‘out of the box’ denken en weet je daarna pas waar je echt naar op zoek bent. Door creatief te denken, kom je met nieuwe ideeën, waar je anders nooit aan zou hebben gedacht. Je kunt creatief denken toepassen bij het oplossen van problemen of om iets te bereiken dat je graag wilt.

afbeelding-creatief-denken

Hoe kun je het beste creatief nadenken:

Tip 1: Omgeving

Je kunt verschillende ideeën opdoen als je kijkt naar je omgeving. Zorg ervoor dat je in de juiste omgeving en/of ruimte zit om je creatieve gedachten op gang te brengen. Je kunt denken aan bijvoorbeeld de sfeer, het gebruik van kleuren, geluiden of muziek om je heen etc. Mensen kunnen hier ook veel invloed op hebben. Het is misschien een idee om ook bij andere mensen te gaan kijken en te ontdekken hoe zij met creatief denken omgaan. Het belangrijkste is dus het kiezen van de juiste omgeving/ruimte, het moment en de mensen.

Tip 2: Tijd

Het is niet fijn als je onder tijdsdruk moet werken, dit zorgt ervoor dat je haastig te werk gaat en als gevolg daarvan een overhaaste en misschien onjuiste beslissing neemt. Bedenk voor jezelf de juiste tijd en het juiste tempo waarin je creatief gaat denken. Door jezelf voldoende tijd te gunnen, kun je makkelijker creatief denken en kun je dit ook op verschillende manieren doen.

Tip 3: Informatie

Als je even vast zit in het proces van creatief denken, is informatie opzoeken de juiste oplossing. Dit helpt je bij het weer op gang brengen van het creatieve denkproces en zorgt misschien weer voor nieuwe ideeën. Wat ook handig is, is feedback vragen aan andere mensen. Hoe hebben zij creatief nagedacht en hoe zijn ze tot een oplossing gekomen?

Tip 4: Negativiteit

Negativiteit kan je tegenwerken bij het creatief denken. Tijdsdruk is hier ook een onderdeel van. Laat het negatieve verleden achter je en zorg voor meer positiviteit.

Tip 5: Definitief idee

Alle wegen leiden naar Rome. Hiermee willen wij zeggen dat er voor elk probleem verschillende oplossingen zijn. Kom niet met één idee, maar bedenk er meer. Voordat je jouw idee gaat uitvoeren, moet je een definitieve keuze maken. Voer eerst een analyse uit, bedenk verschillende ideeën en kies uit al die ideeën de juiste. Heb je dit hele proces doorlopen, dan kun je eindelijk beginnen met de uitvoering.

Tip 6: Technieken

Je kunt tijdens het creatief denken verschillende technieken gebruiken. Deze technieken kunnen je steunen tijdens het proces. Laat je inspireren, beoordeel jezelf kritisch en ga aan de slag met bestaande ideeën. Dit kan je helpen bij het bedenken van een nieuw idee.

afbeelding-creatief

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Creatief denken

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen