De competentie leervermogen houdt meer in dan alleen het navertellen van feitelijke kennis uit een boek of van een opleiding. Maar wat is nou de competentie leervermogen precies? Dat wordt in dit artikel uitgelegd.

Betekenis

De betekenis van de competentie leervermogen is dat je in staat bent om nieuwe informatie te gebruiken en die informatie ook op een efficiënte manier in te zetten.

Doel van leervermogen

Het doel van de competentie leervermogen is dat je duidelijk kunt laten zien in welke gevallen je bepaalde informatie snel kunt verwerken en kunt toepassen. Voordat je met deze competentie aan de slag gaat, is het van belang om voor jezelf duidelijk te hebben wanneer je wat meer van jouw leervermogen wilt laten zien en om te proberen uit te zoeken hoe je dat meetbaar kunt maken.

afbeelding-doel-pijlen

Andere competenties

Bij de competentie leervermogen zijn ook enkele andere competenties betrokken:
 • Analyseren
 • Doorzettingsvermogen
 • Motiveren
 • Zelfvertrouwen
 • Zelfkennis
 • Zelfontwikkeling
 • Discipline

Waarover heb je de beschikking als je een groot leervermogen hebt?

Als je beschikt over een groot leervermogen dan herken je onder andere de volgende zaken bij jezelf:
 • Je wenst respons te krijgen op jouw gedrag, zodat je de volgende keer beter gaat presteren in jouw functie.
 • Je vervangt oude kennis door nieuwe kennis.
 • Je weet belangrijke informatie en minder belangrijke informatie van elkaar te onderscheiden.
 • Je leert van jouw eigen ervaringen en van de blunders die je zelf hebt gemaakt.
 • Je houdt belangrijke informatie en ontwikkelingen in je omgeving bij en kunt deze vervolgens in jouw werk hanteren.

Sterkten en zwakten

De competentie leervermogen brengt ook enkele sterkten en zwakten met zich mee. Een van de sterkten van leervermogen is bijvoorbeeld dat mensen met een groot leervermogen zelfstandig te werk gaan en onafhankelijk zijn. Verder beschikken deze personen over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing.

Zwakten van mensen die over leervermogen beschikken zijn onder meer dat ze door te veel leren soms het overzicht over de belangrijkste punten en voorkeuren kwijtraken.

afbeelding-sterkte-en-zwakte

Ontwikkelen

De competentie leervermogen is een competentie die ingewikkeld is om te ontwikkelen. Het vermogen dat je hebt om te leren heeft vooral te maken met jouw intelligentieniveau. Vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, is de kans groot dat jouw intelligentieniveau niet meer verandert. Door middel van onder andere de volgende ontwikkelingsactiviteiten kun je leervermogen wel proberen te ontwikkelen:
 • Maak een schema van punten die beter kunnen tijdens het uitoefenen van jouw werk.
 • Schaam je niet voor fouten, want fouten maken we allemaal.
 • Als je aan een nieuwe opdracht moet werken, is het belangrijk om te bepalen waar je het meeste moeite mee hebt en je daarop extra te focussen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt. Een goede nachtrust is namelijk van groot belang als je de behoefte hebt om nieuwe dingen te gaan leren.

Beroepen

Natuurlijk zijn er in de praktijk een aantal beroepen waarbij de competentie leervermogen noodzakelijk is tijdens het uitoefenen van dit beroep. Op ieder niveau moet je als werknemer in staat zijn om nieuwe dingen te leren. Enkele beroepen waarbij leervermogen echter essentieel is, zijn onder andere:
 • Rechter
 • Monteur
 • Kraamverzorgster
 • Accountant

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Leervermogen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen