10 tips om een betere luisteraar te worden
Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen een betere luisteraar te worden. Het is een belangrijke competentie waar je veel aan zult hebben.- Goed en actief luisteren moet de prioriteit zijn op het moment dat je een gesprek aangaat. Alleen door je te concentreren op het luisteren, kun je hier goed in worden.
- Ga op in het moment. Zodra je tijdens een gesprek afdwaalt is dit te merken voor je gesprekspartner. Dit is geen fijn gevoel om te ervaren.
- Wees niet constant zelf aan het woord. Laat de ander praten. Praat ook niet constant over jezelf. Hou het vooral kort en krachtig. Is er ruimte voor een langer verhaal, dan zul je dit vanzelf merken. Het is erg makkelijk te merken of je met iemand praat die oprecht geïnteresseerd is in jouw verhaal.
- Luisteren is een mooie vorm van aandacht geven. Soms hoef je niet eens iets te doen voor iemand om diegene uit de put te helpen. De kracht van een luisterend oor kan vaak heel veel betekenen voor iemand die niet lekker in zijn vel zit. Houdt er wel rekening mee dat het niet altijd wederzijds hoeft te zijn. Dat jij een goede luisteraar wilt zijn, betekent niet dat iedereen hier aan werkt.
- Probeer niet bij elk verhaal met een reactie te komen waarin je je eigen mening of ervaring vertelt. De overtreffende verhalen mag je ook thuis laten. Probeer gewoon te luisteren.
- Een gesprek voeren is geen wedstrijd. Wacht daarom ook niet op je beurt om te praten. Hierdoor zal het lijken alsof je niet kon wachten tot de ander klaar was met zijn verhaal om je eigen verhaal te delen. Probeer ook eens een korte stilte te laten vallen als iemand klaar is met praten. Hierdoor zal het gesprek een rustig en vertrouwd gevoel geven.
- Probeer de ander uit te laten praten. Ook al is hij zoekende naar een bepaald woord. Maak geen zinnen af. Dit kan namelijk erg irritant zijn voor een verteller. Vooral als je de zinnen verkeerd afmaakt. Mocht de verteller behoefte hebben aan jouw aanvulling op zijn woordenschat, dan zal hij dit vanzelf wel vragen.
- Excuseer je als je iemand wilt onderbreken, iets anders moet doen of over iets na moet denken.
- Zorg dat je mobiel geen afleidende factor is. Zet hem desnoods op stil. Laat je ogen ook niet constant vallen op het scherm van je telefoon dat oplicht. Het beste is om je telefoon op stil in je broekzak te hebben.
- Maak zoveel mogelijk echt oogcontact.
Door het toepassen van deze tips zullen gesprekken veel soepeler verlopen en fijner aanvoelen. Ook zullen gesprekspartners je ervaren als een fijn persoon om tegen te praten.
Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.