Mensen die goed omgaan met details hebben onder andere een goed overzicht van de details in hun hoofd. Als ze een bepaalde taak moeten afronden, letten ze daarom ook op de details. Maar wat is nou precies de competentie omgaan met details?

Betekenis

De betekenis van de competentie omgaan met details is dat je vooral aandacht geeft aan details. Je kunt aanhoudend en efficiënt omgaan met informatie op grond van details. Je bent verder ook in staat om langdurig geconcentreerd je aandacht te richten op bepaalde opdrachten of op bepaalde problemen binnen het bedrijf.

Prestatie-indicatoren

Bij het omgaan met details zijn verschillende prestatie-indicatoren van belang, onder andere:
 • Concentratie: Hiermee wordt bedoeld dat je jouw aandacht langdurig kunt vestigen op de details.
 • Aandachtigheid: Je vindt het leuk om je aandacht op de details te vestigen.
 • Nauwkeurigheid: Je voert taken kalm, netjes en precies uit.

Sterkten en zwakten

Mensen die de beschikking hebben over de competentie omgaan met details hebben ook te maken met sterkten en zwakten. Sterke punten van deze mensen zijn onder meer dat ze nauwkeurig zijn en dat ze gestructureerd kunnen werken, verder hebben zij een totaaloverzicht van een taak.

Zwakke punten van mensen met de beschikking over omgaan met details zijn onder meer dat collega’s hen kunnen gaan zien als kinderachtig, door de scherpzinnige instelling die ze vertonen. Creativiteit kan lijden onder het opgaan in details en hetgevaaar bestaat de belangrijkste zaken uit het oog te verliezen.

afbeelding-strength-weakness

Ontwikkeling omgaan met details

Als je goed genoeg bent gefocust, is het omgaan met details goed te ontwikkelen.

De competentie is makkelijker te ontwikkelen voor mensen met het beroep verankeraar, analyticus of strateeg. Een verankeraar kan zich namelijk lang concentreren op details. Een analyticus en strateeg hebben een voordeel op basis van hun concentratievermogen en hun denkwijze. Analytici en strategen verzamelen feiten en op grond daarvan komen ze tot een beslissing.

De competentie is moeilijker te ontwikkelen voor mensen met het beroep netwerker of pionier. De reden dat omgaan met details moeilijker te ontwikkelen is voor deze mensen, is dat ze gericht zijn op relaties. Deze mensen raken ook snel afgeleid.

afbeelding-belemmering-stijging

Helpende en belemmerende opvattingen

Het omgaan met details brengt helpende en belemmerende opvattingen met zich mee:

Helpende opvattingen:
 • Zorgvuldigheid wordt beloond.
 • Een goede prestatie uit zich in de details.
 • Door oog voor detail te hebben kun je het verschil maken.

Belemmerende opvattingen
 • Goed is goed genoeg.
 • De basis moet goed zijn.
 • Een product hoeft niet goed te zijn om het uiteindelijk te kunnen verkopen.

Tips

Als laatste nog enkele tips voor het ontwikkelen van omgaan met details:
 • Zorg ervoor dat details een onderdeel worden van jouw aanpak als je graag een specialist wil worden.
 • Als je een gevoelsmatige denker bent, is het belangrijk om de toegevoegde waarde te zien van iemand die convergerend denkt. Probeer mensen die meer detailgericht zijn met jou mee te laten kijken of laat deze mensen jouw werk nakijken.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Omgaan met details

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen