Als je beschikt over de competentie onafhankelijkheid bepaal je zelf wat je doet. Mensen die over deze competentie beschikken zijn mensen die zelfstandig hun werk aanpakken.

Betekenis

Bij de competentie onafhankelijkheid ben je iemand die staat voor zijn eigen overtuigingen en ideeën. Als je onafhankelijk bent, ben je ook iemand die in staat om andere mensen, ook de mensen die over meer macht en gezag beschikken, te overtuigen van jouw mening en ideeën.

Prestatie-indicatoren

Bij de competentie onafhankelijkheid zijn verschillende prestatie-indicatoren van belang:
 • Het geven van een eigen standpunt: voor onafhankelijkheid is het van groot belang dat je eigen standpunten kunt geven, ook als deze verschillend zijn ten opzichte van de standpunten van iemand die meer macht en gezag heeft dan jij. Het geven van eigen standpunten kan desnoods ook op aanvraag gebeuren.
 • Strijd aangaan: bij de competentie onafhankelijkheid is het ook belangrijk om uit eigen initiatief een ander standpunt naar voren te brengen en daarvoor te staan. Verder ben je ook in staat om slecht nieuws te brengen.
 • Eigen standpunt beschermen: ook al sta je flink onder druk van jouw collega’s, je bent in staat om jouw eigen standpunt te beschermen, zelfs wanneer dit voor jou tot vervelende gevolgen kan leiden.

Verder ben je onder andere bereid om een standpunt van de minderheid te omarmen en dit met volle overtuiging naar buiten te brengen.

afbeelding-prestatie-indicatoren2

Kenmerken

Er zijn natuurlijk ook kenmerken die typisch zijn voor onafhankelijke mensen, onder andere de volgende:
 • Onafhankelijke personen maken het liefst zelfstandig ergens werk van. Zij vinden het van belang om hun eigen taken op hun eigen manier te kunnen structureren.
 • Onafhankelijke personen bouwen hun vertrouwen op onder andere hun eigen intelligentie, mening en competenties.
 • Onafhankelijke personen zijn zelfstandig en vastberaden en ze hebben ook vaak de beschikking over zelfverzekerdheid.

Andere kenmerken van onafhankelijke personen zijn onder meer dat ze niet snel opgeven en vaak een bepaald inzicht hebben over de wereld.

Positieve en negatieve kanten

De competentie onafhankelijkheid brengt zowel positieve als negatieve kanten met zich mee. De positieve kanten van onafhankelijkheid zijn onder andere de volgende:
 • Onafhankelijke mensen zijn goed in onder andere diep nadenken en analyseren, waardoor zij tot een goed gefundeerde mening kunnen komen.
 • Een onafhankelijk persoon bouwt op zijn eigen standpunt en dwaalt ook niet af van dit standpunt. Andere mensen moeten daarom ook vaak veel moeite doen om een onafhankelijk persoon over te kunnen halen.
 • Een onafhankelijk persoon is iemand die zich sterk richt op een einddoel. Hierdoor zijn ze minder gericht op een bepaald proces.

Naast deze positieve kanten heeft de competentie onafhankelijkheid ook te dealen met enkele negatieve kanten:
 • Onafhankelijke mensen hebben vaak geen geduld. Vaak hebben deze mensen geen zin om te wachten op wat andere personen vinden.
 • Onafhankelijke mensen zijn ook niet de beste mensen om mee samen te werken. Dit komt doordat ze handelen op basis van hun eigen ideeën en overtuigingen. Ze zien daarom vaak ook niets in andermans ideeën en overtuigingen.
 • Onafhankelijke personen zijn ook lastig in een bepaalde richting te duwen. Ze willen vaak zelf beslissen hoe een proces moet verlopen.

afbeelding-vijf-w-vragen-een-h-vraag

Ontwikkeltips

Door middel van onder andere de volgende tips is onafhankelijkheid makkelijker te ontwikkelen:
 • Inzet: door je volop in te zetten kunnen je oefenen met je eigen onafhankelijkheid.
 • Coaching: een goede coach kan je helpen onafhankelijker te worden.
 • Experimenteren: door middel van experimenteren met onder andere een nieuwe handelswijze kun je oefenen en dit later reflecteren met jouw coach.

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Onafhankelijkheid

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen