Gelijk hebben is niet het grootste probleem, maar gelijk krijgen wel, want hoe overtuig je iemand?

Betekenis overtuigen

Iemand overtuigen, dat betekent dat je iemand probeert te laten inzien dat jouw mening de juiste of jouw idee het beste is. Niet iedereen is een kei in overtuigen, maar het is zeker wel een vaardigheid waarin jij je kunt ontwikkelen. Het is belangrijk dat je zelf overtuigd bent van je eigen boodschap, anders kom je niet overtuigend over bij anderen.

afbeelding-mijn-idee

Hieronder geven wij jou 10 tips om beter te kunnen overtuigen.

 • Argumenteren

 • Het is leuk als je weet dat je gelijk hebt, maar je voelt je nog beter als je iemand daarvan hebt kunnen overtuigen. Gebruik bij het brengen van een boodschap goede argumenten. Dit zorgt ervoor dat je degene voor wie de boodschap bedoeld is, sneller kunt overtuigen van jouw gelijk.

  1. Een expert

  Als je weet waar je over praat, zul je merken dat jouw boodschap overtuigender overkomt. Door het gebruiken van feiten, geef je een duidelijker beeld van de zaken waar je over praat. Wees de deskundige en heb vertrouwen in jezelf.

  1. Een positieve sfeer

  Jij hebt als woordvoerder invloed op de sfeer in een situatie. Probeer de sfeer zo positief mogelijk te beïnvloeden door bijvoorbeeld een grap te maken of complimenten te geven. Sta sterk in je schoenen en ben duidelijk in je non-verbale communicatie.

  1. Bewijs

  Als je iemand wilt overtuigen moet je bewijs kunnen tonen bij jouw boodschap. Gebruik de juiste bronnen, afbeeldingen en/of cijfers. Dit komt overtuigend over bij een ander.

  1. Betrouwbaarheid

  Je moet anderen het gevoel geven dat je eerlijk en betrouwbaar bent. Noem niet alleen de dingen die je goed weet, maar ook dingen waar jij jezelf beter in zou kunnen verdiepen.

  1. Luistervaardigheid

  Goed zijn in iemand overtuigen van jouw punt is niet het enige dat je kunt leren. Het is ook belangrijk dat je goed kunt luisteren. Ook je luistervaardigheid kun je ontwikkelen en er sterker in worden. Herhaal vragen, opmerkingen of feedback. Dit laat zien dat je goed hebt geluisterd en geeft jou meer tijd om erover na te denken.

  1. Meer geven dan je beloofd hebt

  Zorg ervoor dat je meer resultaat biedt dan je beloofd hebt. Zet de theorie om in praktijk, zodat je een resultaat ook fysiek kunt laten zien. Vergeet niet aan te geven wat voor je toehoorders voordelen kunnen zijn.

  1. Uitdrukkingsvaardigheid mondeling

  Je doel is om jouw boodschap zo goed en duidelijk mogelijk over te brengen aan anderen. Zorg ervoor dat je rustig praat, zodat mensen duidelijk horen wat jij zegt. Raffel je boodschap niet af, maar zorg ervoor dat je het zo goed mogelijk overbrengt.

  1. Non verbaal communicatie

  Behoud oogcontact met de mensen die jouw boodschap gaan ontvangen. Blijf vooral ontspannen, dit maakt jouw overtuigingskracht groter.

  1. Aanhoudendheid

  Blijf vragen stellen en toon jouw boodschap op verschillende manieren aan. Wees vasthoudend en vastberaden.

  afbeelding-overtuigen

   

   

  Nog meer oefenen
  Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: overtuigen

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen