Als je beschikt over de competentie uitdrukkingsvaardigheid, ben je goed in communiceren. Jij kunt informatie, ideeën en meningen in begrijpelijke taal overbrengen aan een ander. Er bestaan twee verschillende vormen van uitdrukkingsvaardigheid: mondeling en schriftelijk. Iedereen is dagelijks bezig met communiceren en het overbrengen van een boodschap, maar niet iedereen kan dit goed.  Welke beheers jij?

Uitdrukkingsvaardigheid mondeling

Kun jij jouw taal goed spreken, spreek je alles ook met gemak uit, kun je op een begrijpelijke manier informatie overbrengen en spreek je vlot in een gesprek, dan ben jij goed in de competentie uitdrukkingsvaardigheid, in de vorm mondeling.

Niet iedereen heeft mondelinge uitdrukkingsvaardigheid ter beschikking, sommigen moeten hier aan werken. Hieronder lees je een aantal tips voor het ontwikkelen van deze vaardigheid:
 • Het is niet alleen belangrijk wat de inhoud van de boodschap is, maar ook hoe je de boodschap overbrengt aan een ander. Denk hierbij aan stemverhoging, tempo en jouw non-verbale houding.
 • Vermijd moeilijke woorden zoveel mogelijk en gebruik concrete voorbeelden bij het overbrengen van jouw boodschap.
 • Houdt oogcontact en let op de houding van de ander. Zo kun je zien of diegene je begrijpt en/of je boodschap hem wel interesseert.
 • Mocht je een presentatie geven, oefen dit dan van tevoren. Zorg ervoor dat je feedback krijgt, zodat jij jezelf kunt aanpassen en verbeteren.
 • Er bestaan cursussen die je kunt volgen voor spreekvaardigheid.

uitdrukkingsvaardigheid-mondeling

Uitdrukkingsvaardigheid schriftelijk

Kun je makkelijk je gedachten onder woorden brengen en opschrijven, zo geformuleerd dat het voor iedereen begrijpelijk is en kun je je schrijfstijl afstemmen op je lezers, dan ben jij goed in de competentie uitdrukkingsvaardigheid in de vorm schriftelijk.

Heb jij moeite met het verwoorden van jouw gedachten? Hieronder geven we een aantal tips voor het ontwikkelen van deze vaardigheid:
 • Weet wat je wilt schrijven, zodat je minder snel fouten maakt.
 • Maak geen hele lange zinnen, want hier worden de meeste fouten in gemaakt. Maak gebruik van korte zinnen en eventueel afbeeldingen, afbeeldingen vertellen vaak meer dan woorden.
 • Zorg ervoor dat je met een duidelijke inhoud werkt. Dit zorgt ervoor dat jouw schriftelijke werk duidelijker wordt.
 • Gebruik jouw tijd goed en lees de tekst herhaaldelijk door om fouten te voorkomen.
 • Laat jouw tekst controleren door iemand anders, zodat je op basis van de feedback jouw tekst kunt aanpassen en verbeteren.
 • Er zijn cursussen die je kunt volgen voor schrijfvaardigheid.

uitdrukkingsvaardigheid-schriftelijk

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Uitdrukkingsvaardigheid

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen