Tegenwoordig komt de competentie zelfsturing meer voor in het bedrijfsleven. Ook in de zorg en onder andere bij gemeenten komt zelfsturing regelmatig voor.

Betekenis

De betekenis van zelfsturing is vooral dat je het vermogen hebt om jezelf te leiden. Leiden betekent in dit geval onder andere zelf plannen, organiseren en je gedrag beoordelen.

Waarom zelfsturing?

Zowel bedrijven of organisaties als steden en andere georganiseerde groepen bestaan uit verschillende individuen. Ieder individu heeft onder meer een eigen identiteit, eigen bekwaamheden, een eigen verlangen en een eigen persoonlijkheid. Om als organisatie hiermee effectief om te gaan is er behoefte aan een baas.

Het kan ook voorkomen dat in sommige gevallen de aanwezigheid van een baas er juist voor zorgt dat een deel van de effectiviteit verloren gaat. In een machtsstructuur is vaak toestemming van de baas nodig voor onder meer het nemen van besluiten. Aan de andere kant worden de plannen voor ontwikkeling vaak van bovenaf opgelegd.

Als de organisatie steeds groter wordt, bestaat de kans dat ze te maken krijgt met meerdere leiders. Hierdoor bestaat dan ook de kans dat werkzaamheden een steeds langzamer verlopen. Op de werkvloer wordt er mogelijk ook argwanend gekeken naar het beleid waardoor de motivatie minder kan worden.

afbeelding-bord-why

Wat is zelfsturing niet?

Er bestaat vaak onduidelijkheid over wat zelfsturing nou wel of juist niet is. In dit stuk wordt uitgelegd wat het NIET is. Zelfsturing heeft niets te maken met zaken als egoïsme of je eigen gang gaan zonder andere personen erbij te betrekken. Om het nog duidelijker te zeggen: Je leeft mee met de situatie van een ander persoon. Dit kan zowel thuis zijn als op het werk. Als je meeleeft in de situatie van een ander, weet je onder andere wat de verlangens van die persoon zijn en houd je ook rekening met anderen. In de eerste plaats ga je echter uit van jouw eigen verlangen. Daarover kun je communiceren met de ander en je hebt ook respect voor de keuzes die de ander maakt.

afbeelding-niet-zelfsturing

Individuele zelfsturing

Wat wordt bedoeld met individuele zelfsturing? Individuele zelfsturing kun je herkennen aan de volgende voorbeelden met betrekking tot gedrag:

Je..
  • kunt jezelf motiveren en hebt geen aansporing nodig van anderen.
  • kunt jezelf leiden. Dit wordt ook wel tijdbeheer genoemd.
  • neemt verantwoordelijkheid voor door jou gemaakte keuzes, je handelswijze en de gevolgen van je keuzes.
  • weet hulp te bieden in situaties waarin dat noodzakelijk is.
  • maakt zelf keuzes op grond van jouw verlangens.
  • durft jezelf te verantwoorden, ook al zijn er fouten gemaakt of zijn er keuzes gemaakt die verkeerd zijn afgelopen.
  • kunt hoofdzaken zonder enige moeite onderscheiden van bijzaken. Verder ben je bezig met werk dat nuttig is.

Zorgsector

Het begrip zelfsturing komt regelmatig terug in de zorgsector. In de zorgsector is het belangrijk dat patiënten in het middelpunt staan. De vraag van de patiënt bepaalt uiteindelijk hoe de patiënt verzorgd wordt. Meestal kunnen specialisten het beste omgaan met de afwisselende en onvoorspelbare behoeften van patiënten, als deze patiënten zelf een besluit kunnen nemen en zelf tot een oplossing kunnen komen voor de problemen waar ze tegenaan lopen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Zelfsturing

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen