Hoofdrekenen

Bij  hoofdrekenen  is het de bedoeling dat je berekeningen zonder enige hulpmiddelen maakt, volledig uit het hoofd. Om dit goed te doen is het van belang om veel en vaak te oefenen. Op deze pagina geven we je een aantal tips, voorbeelden, uitleg en oefeningen waardoor  hoofdrekenen  een stuk eenvoudiger wordt. Lees alles gerust eens door en bereid je op deze manier voor op het onderdeel hoofdrekenen. Wanneer je een capaciteiten-  intelligentie-  of IQ-test maakt is hoofdrekenen vaak een onderdeel op zich en zit het daarnaast ook verweven in andere onderdelen van de test. Ook bij bijvoorbeeld  numeriek redeneren  komt hoofdrekenen van pas. Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onderaan de pagina onze verschillende trainingspakketten!


Inhoudsopgave


Hoofdrekenen uitleg

Wanneer we hoofdrekenen worden er meestal sommen gevraagd. Het is de bedoeling dat je een gegeven som zo snel mogelijk uitrekent. Je kunt dit soms doen met behulp van een kladblaadje, in de meeste gevallen zijn er helemaal geen hulpmiddelen toegestaan. Tijdens een test krijg je meestal meerdere antwoorden te zien, laat je hier niet door verwarren en kijk eerst naar de vraag. 



Hoofdrekenen oefentest

Loading...


Hoofdrekenen soorten sommen

Een som kan uit verschillende onderdelen bestaan, houd daarnaast ook rekening met de officiële rekenregels. Zeker wanneer je een capaciteiten-, IQ- of intelligentietest van een hoger niveau maakt, is dit belangrijk.

Optellen

Bij hoofdrekenen zonder kladpapier is de volgende rekenmethode meestal het snelst:

1234 + 4567 =

1000 + 4000 = 5000

200 + 500 = 700

30 + 60 =90

4 + 7=11

 Door de uitkomsten van deze som op te tellen kun je het eindresultaat achterhalen.

5000 + 700 + 90 + 11 = 5801


Aftrekken

4567 – 1234 =

Breek de som op in kleinere delen om het jezelf gemakkelijker te maken. Je doet dit als volgt:

4000 – 1000= 3000

500 – 200= 300

60 – 30= 30

7 – 4= 3

Tel de uitkomsten van deze kleinere sommen op om het eindresultaat te bepalen.

3000 + 300 + 30 + 3 = 3333


Delen

1200 : 400 =

Aan de linkerkant zit het getal dat verdeeld moet worden over de waarde aan de rechterkant. Om het bij deze som eenvoudiger te maken kun je de nullen weg halen.

12 : 4 = 3


Vermenigvuldigen

20 x 55 =

Je doet het linker getal keer het rechter getal. Om het eenvoudiger te maken kun je de som eventueel splitsen, je kunt dit in je hoofd doen of op papier.

10 x 55= 550

10 x 55= 550

Nu heb je 20 gedeeld door 2, waardoor je twee simpele sommen overhoudt. Bereken de twee sommen en tel ze dan weer bij elkaar op. Zo krijg je de uitkomst van de hoofdsom.

550 + 550 = 1100


Hoofdrekenen tips

In dit filmpje vind je een aantal tips die je kunnen helpen.


We hebben de volgende tips ook nog op een rijtje gezet.

Gebruik kladpapier

Wanneer het is toegestaan om kladpapier te gebruiken raden we je aan om dit ook te doen! Op deze manier is het een stuk eenvoudiger om tussenstappen te formuleren en kom je zeker wanneer het om lastigere vragen gaat sneller tot het juiste antwoord. 

Rekenregels

Denk aan de rekenregels zoals je deze bij wiskunde geleerd hebt, zoals min en min is plus. Hieronder staan de mogelijkheden uitgeschreven:

positief × positief = positief       positief ÷ positief = positief
positief × negatief = negatief    positief ÷ negatief = negatief
negatief × positief = negatief    negatief ÷ positief = negatief
negatief × negatief = positief    negatief ÷ negatief = positief

Probeer zoveel mogelijk sommen te maken

Hoofdrekenen is een vaardigheid waarin je jezelf kunt verbeteren. Door veel te oefenen merk je dat het rekenen sneller gaat en je jouw hersens als het ware traint. Tegelijkertijd zal er na verloop van tijd een limiet worden bereikt, op dat moment kun je jezelf niet verbeteren en heb je het maximale resultaat behaald.

Hoofdrekenen nog meer oefenen

Wil je hoofdrekenen nog meer oefenen? Doe dan de  assessment training . Met de  assessment training  kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een  assessment  en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk de verschillende pakketten hieronder.