Numeriek redeneren
04 februari 2018 

Numeriek redeneren

Heb je wel eens van numeriek redeneren gehoord? Het is een onderdeel waar je mee te maken kunt krijgen bij een capaciteitentest. Je moet ook dit onderdeel met een voldoende afsluiten, wil je de test halen. Wanneer je binnenkort een assessment moet maken, doe je er goed aan om je hier ook op voor te bereiden en goed te oefenen met numeriek redeneren. Het onderdeel numeriek redeneren is er om een goed beeld te krijgen van je cijfermatig inzicht. Het oefenen van dit onderdeel helpt je om je vaardigheden te verbeteren en daarmee kun je ook een hogere score op de test behalen. Op deze pagina krijg je informatie over numeriek redeneren, tips, voorbeelden en je kunt het numeriek redeneren oefenen.

Inhoudsopgave

    1. Voorbeeld
    2. Uitleg
    3. Tips
    4. Uitrekenen
    5. Ga secuur te werk
    6. Goed lezen
    7. Blijf kalm
    8. Numeriek redeneren oefeningen
    9. Nog meer numeriek redeneren oefenen

Voorbeeld

Je kunt onderstaande video bekijken en dan zie je wat er bedoeld wordt met numeriek redeneren. Je komt er zo ook achter wat je tijdens een test kunt verwachten. Neem de tijd om de video te bekijken en probeer het in je op te nemen. Kijk desnoods twee keer, zodat de basis om te beginnen met oefenen goed is.

 

Uitleg

Tijdens het numeriek redeneren is het belangrijk dat je de vragen goed doorneemt. Je gaat een paar vragen beantwoorden en daarbij moet je grafieken en tabellen kunnen lezen (begrijpen). Je ziet verschillende gegevens staan in de grafieken en tabellen en deze moet je dan rekenkundig in kunnen schatten. Meestal bestaat een test uit meerkeuzevragen, daarbij zijn er verschillende antwoorden waarvan één antwoord goed is.

Het is belangrijk eerst te kijken of je zelf de oplossing van het vraagstuk bij numeriek redeneren op kunt lossen. Kom je er echt niet uit? Dan kun je altijd nog kijken of de antwoorden je kunnen helpen. Je pakt er dan de antwoorden bij en gaat dan berekenen wat het juiste antwoord is. Het beste is het om eerst te proberen zelf tot de oplossing te komen, maar wanneer de vraag van het numeriek redeneren te pittig is, kun je deze optie (via de antwoorden tot de oplossing komen) toepassen.

Numeriek redeneren wordt gezien als een van de meest pittige onderdelen van de capaciteitentest. Veel mensen krijgen het al benauwd en worden onzeker als zij tabellen en grafieken zien. Als je baan hier dan ook nog vanaf hangt, dan is de kans groot dat je het even niet meer ziet zitten. Het is daarom ook echt aan te raden om het numeriek redeneren te oefenen. Hierdoor kun je kennis opdoen en ontdekken wat men in een test van je kan vragen. Je zult hierdoor merken dat je veel minder zenuwachtig bent en ook met meer vertrouwen aan de test gaat beginnen. Meestal mag je bij de test numeriek redeneren een kladpapiertje bij de hand houden.

Het kan soms ook zo zijn dat je er een rekenmachine bij mag gebruiken. Het is van belang dat jij je goed concentreert tijdens de test en de juiste informatie uit de grafieken en tabellen kunt filteren. Er is altijd veel informatie aanwezig, maar je hebt niet alles wat er staat nodig. Ga daarom goed filteren, zodat je hoofd niet overloopt van alle informatie.

Tips

Tijdens het numeriek redeneren is het goed om tips te gebruiken die je tijdens het oefenen en straks bij de test toe kunt passen. Bekijk welke tips jou kunnen helpen en waar deze je dan brengen. Veel en regelmatig oefenen is de eerste en meest belangrijke tip als je aan de slag gaat om je voor te bereiden op je assessment. Onthoud ook dat herhalen erg belangrijk is en zelfs de basis is voor een goed resultaat. Herhalen zorgt ervoor dat jij een handigheid krijgt in numeriek redeneren.

 

Kladblok met;''Tip'''erop

Procenten uitrekenen

Je moet bij het numeriek redeneren procenten uit kunnen rekenen. Het is dus van belang dat je dat onderdeel goed gaat oefenen en weet hoe je procenten uit moet rekenen. De kans is groot dat je bij de test een rekenmachine mag gebruiken, maar toch is het fijn als je ook weet hoe je uit je hoofd alles uit kunt rekenen. Stel je voor dat je er geen rekenmachine bij mag houden, hoofdrekenen komt je dan goed van pas. Daarom geven we je een tip hoe jij je het procenten uitrekenen eigen kunt maken, met deze formule: (nieuw – oud) / oud x 100 %.

De toepassing van deze formule leggen we je graag uit aan de hand van een voorbeeld. Je wil een boek kopen van drie euro. Daarvoor ga je naar de winkel en zie je dat de prijs verhoogd is naar vier euro. Je wil dan weten met hoeveel procent de prijs is gestegen en hoe reken je dat uit? Je past de formule toe en dan krijg je het volgende: (4-3) / 3 x 100 % = 33,33%.

Ga secuur te werk”

Het is bij iedere test die je gaat maken belangrijk dat je secuur te werk gaat. Als je gaat oefenen met het numeriek redeneren, is het belangrijk dat je hier al aan gaat wennen. Je kunt dan ook maar beter rustig de tijd nemen om de vragen door te nemen en op zoek te gaan naar een antwoord, dan alles snel te willen doen. Soms is secuur te werk gaan lastig, omdat je te maken krijgt met tijdsdruk. Er kunnen veel vragen aan je gesteld worden en dan duurt het soms even voordat je weet wat er van je wordt verwacht. Het kan zijn dat je een vraag een paar keer moet lezen om duidelijk te krijgen wat er nu precies wordt bedoeld.

Zorg er voor dat je die tijd ook neemt en maak je er niet druk om, want iedereen moet vragen een paar keer lezen om geen fouten te maken. Soms kun je wel sneller werken, maar zorg er dan wel voor dat je alles wat je doet ook controleert en geen onnodige fouten maakt. Als je onder tijdsdruk moet presteren kun je gestrest raken. Door  te oefenen, kun je teveel stress proberen te voorkomen. De test moet binnen een bepaalde tijd gemaakt worden dat is een feit! Probeer een manier te vinden dat je zelfs onder tijdsdruk secuur te werk blijft gaan. Veel oefenen zal je daarbij helpen.

Goed lezen

Het is van belang dat je de vraag iedere keer goed leest, en de grafieken en de tabellen goed analyseert. Het is belangrijk dat je eerst de vraag gaat lezen en dan gaat kijken naar de grafieken of tabellen. Je kunt op zoek gaan naar de juiste informatie om zo de vraag te kunnen beantwoorden. Het is belangrijk dat je niet af wordt geleid door informatie die niet van belang is voor het antwoord. Als je veel informatie krijgt, kan dat erg verwarrend zijn, want je hebt vaak maar een klein deel van de informatie nodig. Je moet niet onzeker worden, daarom is oefenen van belang. Je leert door de oefeningen onderscheid te maken tussen hoofdzaken en bijzaken en zaken die er helemaal niet bij horen.

 

Quote;''Keep calm and remember: goed lezen!''

Blijf kalm

Het is belangrijk dat je tijdens het numeriek redeneren altijd rustig blijft. Iedere keer krijg je veel informatie en wanneer je goed naar de tabel of grafiek krijgt, krijg je nog meer informatie en cijfers te zien. Hierbij krijg je de vraag en antwoorden te zien en kun je de tijd nemen om alles in je op te nemen. Je ervaart tijdens de test vaak een bepaalde tijdsdruk en er kan ook bepaalde druk zijn die je voelt om de vraagstukken goed op te lossen. Dat is geen fijne combinatie en dat kan zorgen voor nog meer stress. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en dan ben je beter in staat om alle informatie te filteren en tot het juiste antwoord te komen.

Rustig blijven wordt beloond, want zo kun je de vragen beter lezen en de antwoorden bekijken. Kies het juiste antwoord en ga dan door naar de volgende opgave. Heb je geen enkel idee bij een bepaalde vraag, sla deze dan even over en kom erop terug als je tijd over hebt. Door veel te oefeningen zul je zelfverzekerder en met minder stress de test gaan maken. Numeriek redeneren is de moeite waard om te oefenen.

 Groene voet met ''stress'' erop met man eronder

Numeriek redeneren oefeningen

Wil je het numeriek redeneren oefenen? Dan hebben we hier een voorbeeld voor je. Je kunt nu stapsgewijs bekijken wat je moet doen en hoe je tot het juiste antwoord moet komen. Lees alles rustig door en probeer of je deze vraag ook op kunt lossen.

 

Investeren in technologie (€ miljard)

20112012Bevolking in 2012
Nederland6816.700.000
Spanje202647.200.000
Duitsland415181.300.000
Zweden479.600.000

 

Vraag:

      1. Bereken het groeipercentage van de investeringen in technologie van het jaar 2011 ten opzichte van 2012. Laat je niet afleiden door het feit dat het in miljarden staat, want dit heeft geen invloed op het bereken van de percentages.
      2. Welk land heeft de grootste stijging?

 

Nederland: 8 : 6 = 1,3333

1,3333 x 100% = 133,33%

133,33% – 100% = 33,33% dus een stijging van 33,33%

 

Spanje:  26 : 20 = 1,3

1,3 x 100% = 130%

130% – 100% = 30% dus een stijging van 30%

 

Duitsland: 51 : 41 = 1,2439

1,2439 x 100% = 124,39%

124,39% – 100% = 24,39% dus een stijging van 24,39%

 

Zweden: 7 : 4 = 1,75

1,75 x 100% = 175%

175% – 100% = 75% dus een stijging van 75%

 

Dus het antwoord is: Zweden, want Zweden heeft een stijgingspercentage van 75%.

 

Wil jij graag uitleg, tips en oefeningen om het numeriek redeneren te oefenen? Kijk dan hier en je kunt hier ook andere onderdelen van de capaciteitentest oefenen. Kies hieronder een onderdeel uit en oefenen maar:

GIF:'''We talking about practice, man.''

Nog meer numeriek redeneren oefenen

De vragen van het numeriek redeneren maken vaak deel uit van een IQ test of van een assessment. Als je het numeriek redeneren nog meer wil oefenen, dan kun je de assessment training volgen. Daarmee kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Zorg dat je nu nog beter kunt presteren tijdens het assessment en ga het numeriek redeneren oefenen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down