17 augustus 2021 
3 min. leestijd

Een persoonlijkheidstest tijdens je sollicitatie

Een persoonlijkheidstest tijdens je sollicitatie

Tegenwoordig zien we het steeds vaker: een persoonlijkheidstest tijdens een sollicitatie. Er zijn steeds meer bedrijven die dit tijdens de sollicitatieprocedure gebruiken en niet zonder reden. Want op basis van de uitslag kan bepaald worden of een kandidaat aangenomen wordt of niet. Door gebruik te maken van een persoonlijkheidstest tijdens de sollicitatie krijgt de werkgever snel inzicht in de persoonlijke eigenschappen van de kandidaat in kwestie. Op die manier heeft de werkgever snel inzichtelijk of deze eigenschappen passen bij de functie waarop gesolliciteerd is. Wil je oefenen voor het assessment? Vergeet dan niet om onderaan de pagina een kijkje te nemen bij onze trainingspakketten.


Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest is een psychologische test die ontwikkeld is om de belangrijkste karaktereigenschappen van de kandidaat te testen.  De lengte van zo’n vragenlijst varieert van zestig tot meer dan 200 vragen en kan 20 minuten tot drie kwartier in beslag nemen. Een persoonlijkheidstest kan vier soorten vragen bevatten:

 1. Binary format: deze vragen beantwoord je met ja of nee.
 2. Binary format met neutrale optie: deze vragen beantwoord je met eens, oneens of geen van beiden.
 3. De Likert schaal: deze schaal kan lopen van 1 tot 4 of 1 tot 7 en alles daar tussen in.
 4. Ipsatieve testen: hierbij word je tot een antwoord gedwongen. Uit twee stellingen moet je kiezen welke het beste bij jou past.


Tips voor het maken van een persoonlijkheidstest

Zoals al gezegd kun je niet oefenen voor een persoonlijkheidstest omdat je nu eenmaal bent wie je bent. Maar er zijn wel enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de persoonlijkheidstest.

 Hier hebben we nog wat tips opgeschreven.

 1. Vul de test in over jij doorgaans bent. Iedereen heeft weleens een mindere dag, maar dat is niet representatief voor de persoon die je bent.
 2. Doe je niet anders voor.
 3. Gebruik verschillende (vooral werk)situaties als inspiratiebron voor je antwoorden.
 4. Gebruik bij het invullen van de vragen vooral recente situaties om je antwoord op te baseren.
 5. Laat het verleden niet overheersen. Het kan zijn dat je in het verleden vervelende situaties of periodes hebt meegemaakt en die hebben je wellicht gemaakt tot wie je bent. Het is niet slecht om deze mee te nemen in de beredenering van je antwoorden, maar wanneer het geen invloed heeft op wie je nu bent als persoon, hoeft het ook niet zwaar mee te wegen.
 6. Lees de vragen goed, maar ga niet eindeloos de antwoorden tegen elkaar afwegen.
 7. Pas je antwoorden later niet aan. In sommige gevallen is dit ook niet mogelijk, maar wanneer dit wel kan, doe het dan niet. Doorgaans maakt het verbeteren en twijfelen aan je antwoord de score niet bezig en is je eerst gekozen antwoord meestal ook het best passende antwoord.
 8. De uitslag relativeren: de persoonlijkheidstest bij de sollicitatie is niet het enige onderdeel dat bepaalt of je aangenomen wordt voor een functie of niet. Maar hij kan wel de doorslag geven. Een afwijzing betekent niet dat je niet geschikt bent, maar er kan ook iemand geweest zijn die simpelweg beter geschikt was.
 9. Geef niet alleen sociaal wenselijk antwoorden. Er wordt namelijk bij bepaalde vragen gekeken hoe je scoort op een sociaalwenselijkheidsschaal. Als je hierop hoog scoort, geef je dus veel sociaal wenselijke antwoorden en dit suggereert dat je de test niet eerlijk hebt beantwoord.


De voordelen van een persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidstest bij de sollicitatie geeft een werkgever veel inzicht in de persoon die je bent en op basis daarvan kan de werkgever al een eerste onderscheid maken tussen kandidaten. Echter is het niet altijd nodig om een persoonlijkheidstest alleen maar te maken voor een sollicitatie. Je kunt er namelijk ook zelf voor kiezen om een persoonlijkheidstest te maken. Je kunt aan de hand van een persoonlijkheidstest namelijk ook inzichten over jezelf verwerven. Dit kan interessant zijn als je je niet thuis voelt binnen je huidige baan of niet weet wat je in de toekomst wilt.

Een persoonlijkheidstest voorbereiden?

In principe kun je een persoonlijkheidstest niet voorbereiden omdat je bent zoals je bent en er geen goede of foute antwoorden mogelijk zijn. Toch kan het verstandig zijn om een persoonlijkheidstest voor een sollicitatie te oefenen. Op die manier weet je namelijk wat voor soort vragen je kunt verwachten en op welke manieren je kunt antwoorden. Dit haalt de stress tijdens de echte test wellicht voor een groot deel weg. Stress heeft namelijk invloed op je reacties en geeft de werkgever ook informatie over het presteren onder druk. Door de stress onder controle te hebben, kun je de vragen op een goede manier beantwoorden en dit leidt weer toto een stabiel persoonlijkheidsprofiel.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen