22 november 2019 
4 min. leestijd

Politie taaltest

Politie taaltest

De sollicitatieprocedure van de politie is streng. Daarom wordt er ook een speciale politie taaltest uitgevoerd om te bekijken of jij geschikt bent voor de functie. Deze taaltest is niet bij iedere functie verplicht, waardoor het ook voor kan komen dat je niet met de test te maken krijgt. Als surveillant, hoofdagent of politievrijwilliger moet je hier echter wel op voorbereid zijn. Het is daarom verstandig om zoveel mogelijk informatie op te zoeken en te beginnen met de voorbereidingen, zodat je een hoge score behaalt en door mag naar de volgende ronde in het selectieproces. 

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg politie taaltest

De politie taaltest is geen vast onderdeel van de sollicitatieprocedure van de politie. Toch is het goed om hier rekening mee te houden, omdat het voor enkele functies binnen de politie noodzakelijk is om deze af te leggen. Als surveillant, agent en politievrijwilliger word je namelijk uitgenodigd om deze taaltest af te leggen. Het voordeel is dat deze op de computer te maken is, waardoor je de resultaten vaak direct te zien krijgt. Je moet echter wel weten wat je kunt verwachten van de test, zodat je jezelf hier zo goed mogelijk op voor kunt bereiden. 

De politie taaltest bestaat uit drie onderdelen. De eerste is de voortoets, welke uit vier teksten bestaat. Deze teksten zijn onvolledig en jij moet de onderbroken woorden afmaken. Een ander onderdeel van de taaltest is lezen. Het gaat hierbij voornamelijk om begrijpend lezen. Als laatste is ook schrijven aan de beurt. Hierbij draait het in eerste instantie om de inhoud. Bij de politie moet je immers verschillende rapporten opstellen, welke inhoudelijk kloppen. Zodra de inhoud nagekeken is, wordt ook gekeken naar de grammatica, taalfouten en spelling. Het beheersen van de Nederlandse taal is van belang bij alle functies. 


De onderdelen van de politie taaltest uiteengezet

De politie taaltest bestaat dus uit drie onderdelen. Als je te horen hebt gekregen dat je deze toets moet maken, is het goed om te weten wat alle onderdelen inhouden. Zo kun je namelijk beter inspelen op de vraagstukken en jezelf goed voorbereiden. Je krijgt een ruime tijd van tevoren te horen dat je de taaltoets moet gaan maken, waardoor je direct kunt beginnen met het voorbereiden

De voortoets bestaat uit enkele testen. Dit zijn er in de meeste gevallen twee. De teksten zijn onvolledig en hebben een aantal woorden die niet volledig afgemaakt zijn. Het is aan jou om deze woorden af te maken aan de hand van de gegeven antwoorden. Het aantal puntjes of strepen zijn ook het aantal letters dat gebruikt moeten worden. Als er zes of zeven punten staan, moeten er dus net zoveel letters ingevuld worden. Een voorbeeld van zinnen die jij tegen kunt komen op de politie taaltest is Van…. heb ik een gew…… dag bel…. op mijn werk. Tel hiervoor eerst de puntjes voordat je de woorden in gaat vullen. Je merkt dat het hierdoor eenvoudiger wordt om tot de juiste oplossing te komen. 


Concentratie vereist bij de teksten

Het onderdeel lezen is voor veel mensen moeilijker. Je krijgt verschillende teksten, waarbij je verschillende vragen moet beantwoorden. Om tot de juiste antwoorden te komen, moet je de teksten aandachtig doorlezen. Je moet hiervoor eerst een goed beeld creëren voor jezelf over het onderwerp. Scan hiervoor eerst de hele tekst. Hierbij kijk je naar de titel, kopjes en illustraties. Ook kunnen er bepaalde woorden opvallen die van belang zijn voor de oplossing. Daarna ga je verder kijken naar de tekstsoort en doe je een voorspelling over het onderwerp van de tekst. Hiervoor hoef je de gehele tekst nog niet doorgelezen te hebben, maar kun je voor jezelf wel bepalen hoe je de tekst moet gaan lezen om tot de juiste informatie te komen. 

Zodra je de tekst aan het lezen bent, moet je hier actief mee bezig zijn. Let daarom op alle verbanden, signaalwoorden en het taalgebruik van de schrijver. Ook moet je kijken of de tekst meningen of feiten bevat. Al deze zaken zou je kunnen onderstrepen, zodat je voor jezelf meer overzicht creëert. 

Het laatste onderdeel van de politie taaltest is schrijven. Tijdens dit onderdelen krijg je verschillende opdrachten, welke zijn opgebouwd van makkelijk naar moeilijk. Je moet verschillende teksten opstellen, welke worden beoordeeld op de inhoud. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk kunt communiceren op papier. Pas als jouw inhoud gecorrigeerd is, wordt er gekeken naar de spelling, grammatica, opbouw van de teksten, jouw woordenschat en werkwoordspelling. Ook het gebruik van leestekens is belangrijk in deze test. 


Oefenen voor de politie taaltest

Oefenen voor de politie taaltest gaat voornamelijk om het bijhouden van jouw taalvaardigheid. Je moet daarom zorgen dat je regelmatig leest en hierbij ook jouw concentratie er goed bijhoudt. Bekijk daarom voor jezelf of je hebt onthouden wat er in de teksten staat, zorg dat je actief bezig bent met het analyseren van de teksten en onderscheid meningen van feiten. Je gaat merken dat je hier en regelmaat in gaat vinden en daarom ook sneller kunt schakelen tijdens de uiteindelijke test. 

Daarnaast is het van belang dat je gaat letten op jouw taalgebruik. Als je goed Nederlands gaat praten, zonder veel afkortingen en internettaal, kun je dit ook vertalen naar papier. Dit kan jou helpen tijdens het onderdeel schrijven. Je maakt zo immers veel minder fouten, waardoor je niet afgekeurd kunt worden op jouw spel- en taalfouten. 

Nog meer oefenen voor de politie taaltest

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen. Klik hier om verder te gaan.Doe hier de Politietest Coaching

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen