18 maart 2020 
5 min. leestijd

Bereid je voor op de 21 plus toets van HvA

Bereid je voor op de 21 plus toets van HvA

De HvA is een van de hogescholen waar je na jouw vooropleiding terecht kunt. Wanneer je over een havo-, vwo- of mbo-niveau 4 diploma beschikt kun je vrijwel altijd via de reguliere weg toegelaten worden. Echter kan het voor komen dat je vroegtijdig gestopt bent met jouw opleiding wegens persoonlijke omstandigheden of heb je eerst een aantal jaar gewerkt voordat je weer besloot om te gaan studeren. Hierdoor kun je niet via de reguliere weg toegelaten worden en kom je in aanmerking voor de 21 plus toets van HvA. Zo heb je toch een extra kans om jouw vaardigheden aan te kunnen tonen. Deze weg is niet gemakkelijk, waardoor je het beste alle informatie kunt verzamelen over de toets en de eventuele mogelijkheden. Te beginnen met onderstaande informatie. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets van HvA?

De naam 21 plus toets van HvA zegt eigenlijk al waar het voor staat: Het is een toets die je kunt maken wanneer je 21 jaar of ouder bent om toegelaten te worden tot een van de opleidingen van de HvA. Hieraan kun je alleen deelnemen als je geen diploma hebt van een vooropleiding. Aan de hand van de resultaten van de toets kan gekeken worden of je over voldoende kennis beschikt om een hbo-opleiding te kunnen volgen en of jouw vaardigheden hierbij aansluiten. 

Er is geen een dezelfde 21 plus toets van HvA te vinden. Dit heeft ermee te maken dat de toets gebaseerd wordt op basis van de toelatingseisen van een bepaalde opleiding. Hiervoor worden verschillende vak- en taaltoetsen ingezet. Je moet je hier zelf voor aanmelden en kunt hierbij ook een startmoment kiezen. Op het gekozen moment maak je uiteindelijk de vaktoetsen. Pas wanneer je de vaktoetsen met een voldoende hebt behaald, kun je doorgaan met het maken van de taaltoetsen. Deze toetsmomenten worden gedaan aan de hand van het rooster. Je wordt hiervoor automatisch uitgenodigd en kunt geen eigen moment kiezen. Aan de 21 plus toets van de HvA zijn kosten verbonden. Deze kosten bedragen 185 euro. Hiervoor krijg je de toets en kun je ook een keer herkansen. Na jouw herkansing kun je echter niet nog een keer voor een herkansing opgaan. Wanneer je de toets dus niet binnen deze twee kansen behaalt, moet je opnieuw het volledige bedrag betalen en wachten tot het volgende toetsmoment plaatsvindt. 

Hoe werkt een 21 plus toets van HvA?

Voordat je de 21 plus toets van HvA moet gaan maken, moet je ingeschreven worden voor de opleiding. Dit doe je via Studielink. Hierbij laat je het vak van jouw vooropleiding leeg, zodat de HvA weet dat je in aanmerking wilt komen voor de toets. Daarna vraag je via de hogeschool de toets zelf aan, waarbij je jezelf kunt inschrijven voor een startmoment. Vanaf dit startmoment moet je aan de slag gaan met het maken van de vaktoetsen. Deze vaktoetsen toetsen jouw vaardigheden op het gebied van verschillende onderdelen, waaruit blijkt of je een groot deel van de opleiding aan zult kunnen. 

Pas wanneer je de vaktoetsen hebt behaald mag je door naar de taaltoetsen. In tegenstelling tot de vaktoetsen kun je hier geen moment voor kiezen om ze te maken. Je moet er daarom voor zorgen dat je beschikbaar bent wanneer je uitgenodigd wordt om de toetsen te maken. Deze taaltoetsen testen jouw taalvaardigheid op het gebied van Nederlands en Engels. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van havo-examens. Bij het onderdeel schrijfvaardigheid wordt gekeken of je niet alleen inhoudelijk een goede tekst kunt schrijven, maar ook de grammatica en spelling op de juiste manier toe kunt passen. Bij leesvaardigheid moet je aan de hand van verschillende teksten vragen beantwoorden. Met deze vragen kan zowel aan de oppervlakte gebleven worden als dieper op de tekst ingegaan worden. Je bent geslaagd als je een 6 of hoger hebt voor de vaktoets leraar Engels, overige vaktoetsen en een gemiddelde score van een 6 voor de taaltoets Engels. Bij Nederlands moet je op beide onderdelen een 6 of hoger scoren om de toets te behalen. 


Herkansing 21 plus toets HvA

Ook om in aanmerking te komen voor een herkansing van de 21 plus toets van HvA moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je als je een onderdeel van de vaktoets leraar Engels niet haalt beide onderdelen herkansen. Ook bij Engels moet je alle onderdelen herkansen als je op een van de twee lager hebt gescoord. Bij de taaltoets Nederlands geldt dit niet. Doordat beide onderdelen apart worden beoordeeld hoef je ook alleen het onderdeel waar je onvoldoende op hebt gescoord te herkansen om alsnog te slagen voor jouw toets. Als na de herkansing blijkt dat je de 21 plus toets van HvA niet gehaald hebt, is jouw onderzoek voorbij. Dit geldt alleen als de aanmelddatum voor het volgende instapmoment nog niet in het verleden ligt. Houd er hierbij wel rekening mee dat je in een studiejaar niet vaker dan twee keer mag inschrijven voor de toets. 

 

Hoe krijg je de score van jouw 21 plus toets van HvA in handen?

Wanneer je alle toetsen van de 21 plus toets van HvA behaald hebt, ontvang je een Verklaring van Toelaatbaarheid van de opleiding. Deze verklaring geeft echter geen vrijstelling voor een Studiekeuzecheck. Ook ben je hiermee niet direct aangemeld voor de opleiding zelf. Je zult daarom altijd goed moeten controleren of je op de juiste manier ingeschreven bent en alle gegevens ingevuld zijn. 

De resultaten van de toetsen ontvang je direct wanneer deze zijn nagekeken. Je ontvangt hierbij een mail met alle behaalde resultaten, zodat je een goed overzicht hebt van de uitslag en weet waar jouw tekortkomingen liggen. Als je alles voldoende hebt, krijg je dus ook de verklaring toegestuurd. Je weet hierdoor dat je jezelf officieel in kunt gaan schrijven voor de toets. De geldigheid van de uitslag is per toets verschillend. Zo is iedere vaktoets los behaald geldig binnen het studiejaar waarin het toelatingsonderzoek plaatsvindt. Dit geldt ook voor de taaltoets Engels. De gemiddelde score is de score die je uiteindelijk meeneemt voor jouw toelating. Om het resultaat mee te kunnen nemen van de taaltoets Nederlands moet je niet alleen een 6 of hoger behaald hebben, maar ook binnen hetzelfde studiejaar het tweede deel nog herkanst hebben. 

Zodra je te horen hebt gekregen dat je de 21 plus toets van HvA met succes hebt afgerond en de Verklaring van Toelaatbaarheid in jouw bezit hebt, heb je twee studiejaren de tijd om te beginnen aan jouw opleiding. Als je in 2019-2020 het onderzoek hebt afgerond houdt dit in dat je in het studiejaar 2020-2021 en het studiejaar 2021-2022 kunt beginnen. Voor de februari-instroom houdt dit in dat je in drie verschillende studiejaren kunt beginnen. 

 

Voorbereiden op de 21 plus toets van HvA

De verschillende toetsen van de HvA kunnen vaak als lastig worden ervaren. Je moet namelijk veel verschillende onderdelen maken, waarvoor je niet kunt slagen zonder dat je kennis bevat van de verschillende onderdelen. Als je weet welke vaktoetsen en taaltoetsen je af moet gaan leggen voor de opleiding, kun je beginnen met de voorbereidingen treffen en het oefenen van verschillende vraagstukken. De vaktoetsen en taaltoetsen die je moet gaan maken staan omschreven op de website van de HvA. 

Zodra je weet wat je moet kennen voor de toetsen kun je beginnen met het maken van een plannen. Een goede planning bevat niet alleen de onderdelen van de toetsen, maar ook jouw dagelijkse werkzaamheden. Ook moet je zorgen voor een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Wanneer je een goed overzicht hebt, begin je met inplannen. Je kunt ervoor kiezen om vanaf dag 1 te beginnen, maar ook terug te werken vanaf het moment dat je de toetsen moet gaan maken tot aan het begin. 

Probeer hierbij ook jouw voortgang bij te houden. Als je goed oefent, zul je merken dat jouw score verbetert. De stijgende lijn kan zorgen voor een extra motivatie op tijden dat je het nodig hebt. Ook gaat jouw zelfvertrouwen hier veel mee omhoog. Je raakt minder snel in paniek als je ergens niet direct op kunt antwoorden.

 

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets HvA

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen