04 februari 2018 
4 min. leestijd

Capaciteitentest mbo

Capaciteitentest mbo

Een capaciteitentest MBO kan je tegenkomen wanneer je aan de slag wilt gaan bij een nieuwe werkgever. Nadat je gesolliciteerd hebt, kan er namelijk gevraagd worden of jij een assessment wilt doen. Hierbij zit de capaciteitentest altijd in het assessment verworven. Je ontkomt er dus niet aan. Zorg daarom dat je op alles voorbereid bent en dat je weet wat jou te wachten staat. Door veel te oefenen raak je gewend aan de vraagstellingen en kun je de antwoorden sneller geven. Wil je meer oefenen voor een capaciteitentest? Neem onderaan de pagina dan een kijkje bij onze assessment trainingen.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Jouw vaardigheden getest aan de hand van de capaciteitentest

Wat is een assessment? Dit is een beoordeling aan de hand van een aantal toetsen, zoals de capaciteitentest MBO. Een werkgever kan aan de hand van dit assessment beoordelen wat de vaardigheden, persoonlijkheid en intelligentie van een bepaalde kandidaat is. In het geval van een Selectie assessment  kan hierbij een eerste selectie worden gemaakt tussen de sollicitanten. Er ontstaat namelijk een goed beeld om te bekijken of je geschikt bent voor een bepaalde functie. Naast een selectie assessment zijn er ook nog een Ontwikkelassessment, Thema gestuurd assessment, Online Assessment en Loopbaanassessment. Al deze assessments hebben een eigen functie, maar zijn qua inhoud vrijwel gelijk aan elkaar. Het enige verschil zijn de vaardigheden die getest kunnen worden door middel van de capaciteitentest, het  competentie interview of een rollenspel.


Veel informatie over de capaciteitentest MBO terug te vinden in de vacature

De capaciteitentest ontkom je dus niet aan. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren weet welke vaardigheden er getest worden en welke er noodzakelijk zijn voor de functie waar jij op gesolliciteerd hebt. Dit kun je als eerste doen door de vacature goed door te lezen. Hierin staan jouw werkzaamheden, de harde functie-eisen en de zachte functie-eisen omschreven. De harde functie-eisen zijn de eisen die gesteld worden rondom jouw opleiding, vervoer en bijvoorbeeld de opgedane ervaring. Bij de zachte functie-eisen draait het voornamelijk om vaardigheden die jij moet bezitten. Doordat de harde functie-eisen gecontroleerd kunnen worden door middel van papieren en jouw CV, moeten de zachte functie-eisen ook op een bepaalde manier getest worden. Hier komt de capaciteitentest MBO bij kijken. Mocht je er tijdens het doorlezen van de vacature nog niet helemaal zeker over zijn welke onderdelen terugkomen tijdens het assessment, neem dan contact op met het bedrijf. Zij kunnen jou hier namelijk meer over vertellen.


Onderdelen tijdens de capaciteitentest

Tijdens de capaciteitentest kunnen er verschillende vaardigheden getest worden. Zo is de Competentie Analyserend vermogen er een van, maar ook de Competentie: Omgaan met details, jouw ruimtelijk inzicht, taalvaardigheid en rekenvaardigheid. Al deze vaardigheden komen terug door middel van bepaalde onderdelen, zoals analogieën, kubussen, cijfer- en figuurreeksen, diagrammen en antoniemen. Andere zaken zoals persoonlijkheid en sekse spelen bij deze test geen rol. Aan de hand van jouw vaardigheden moet je een zo hoog mogelijke score behalen om jezelf te onderscheiden van andere sollicitanten. Met de uitslag kunnen werkgevers namelijk ook een inschatting maken welk gedrag jij later gaat vertonen op de werkvloer.


Voorbereiden op de capaciteitentest MBO tips

Je krijgt verschillende vragen die je binnen een uur moet beantwoorden. Doordat je in een korte tijd zoveel vragen hebt, kan er tijdsdruk ontstaan. Het lijkt bijna onmogelijk om alle verschillende onderdelen op tijd af te hebben en je kan zenuwachtig worden. Zorg er daarom voor dat je de Competentie: Stressbestendig beheerst. Als je deze competentie in je hebt zitten, zal je weinig merken van de tijdsdruk en kun je alle opdrachten maken zonder dat jouw concentratie daarmee verloren gaat. Een goede concentratie is namelijk noodzakelijk om de vragen goed door te lezen en bijvoorbeeld berekeningen te kunnen maken. Anders kun je namelijk onnodig veel fouten gaan maken.

Een planning bestaat uit een goede mix tussen onderdelen

Om ervoor te zorgen dat je ieder onderdeel een aantal keer doorneemt, is een goede planning van belang. Deze planning is jouw eerste voorbereiding en je start hiermee vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je een assessment moet gaan maken. Hoe maak ik een tijdsindeling? De tijdsindeling begint door alle onderdelen op een rijtje te zetten. Schrijf hierachter hoeveel tijd je denkt nodig te hebben per onderdeel. In combinatie met jouw eigen agenda kun je van hieruit gaan plannen. Maak een goede mix tussen de verschillende onderdelen.

Ezelsbruggetjes en oplossingsstrategieën in de informatie

Zodra jouw planning er is, ga je aan de slag met de onderdelen. Per onderdeel staat veel informatie. Het is van belang dat je deze informatie als eerste doorleest. Hier staat namelijk niet alleen in wat het onderdeel inhoudt, maar ook worden er een aantal tips gegeven om jou door de vragen heen te helpen. Deze oplossingsstrategieën kun je jezelf eigen maken of aan de hand hiervan nieuwe ezelsbruggetjes bedenken die beter bij jou passen.

Uitrusten en jouw voortgang bijhouden zijn belangrijk

Iedere keer wanneer je oefent, krijg je een score in beeld te zien. Schrijf deze score voor jezelf op. Aan de hand van de Competentie: voortgangscontrole kun jij dan nagaan hoeveel jij vooruitgaat met de verschillende onderdelen. Dit geeft jou ook een goede motivatie om door te gaan. Je zult namelijk zien dat je steeds beter wordt in ieder onderdeel en dat de vragen ook steeds sneller beantwoord gaan worden. Daarnaast moet je er voor zorgen dat je voldoende rust neemt. Zorg er daarom altijd voor dat je uitgerust bent voordat je gaat oefenen. Moe aan het werk gaan zorgt ervoor dat je bijna niets van de stof opneemt. Ook tijdens de capaciteitentest MBO moet je goed uitgerust zijn.

Gezond zijn heeft een positieve invloed op jouw score

Een goede nachtrust helpt jou ook aan een betere score. Je moet daarom niet wakker liggen van de verschillende onderdelen. Oefen daarom regelmatig, maar wel met mate. Begin er daarom ruim op tijd mee, zodat je ook niet in alle haast veel onderdelen door moet nemen. Zo blijft er niets rondspoken in jouw hoofd. Daarnaast zorgt dit er voor dat je niet ziek bent. Met ziekte kun je je namelijk niet voor de volle 100 procent inzetten voor een toets, waardoor het invloed heeft op de resultaten. Als je ziek bent tijdens de capaciteitentest MBO is het verstandig om te vragen of je de toets op een ander moment in kunt halen.

Nog meer oefenen voor de capaciteitentest MBO

Wil je nog meer oefenen voor de capaciteitentest MBO? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen