De 21 plus toets oefenen via online wegen
05 april 2020 

De 21 plus toets oefenen via online wegen

De 21 plus toets is niet de meest eenvoudige weg om toegelaten te worden tot een opleiding. Echter is het wel nodig als je niet de benodigde diploma’s hebt of wanneer er vakken uit het profiel ontbreken. Er komen verschillende onderwerpen voorbij welke je goed moet kunnen beantwoorden, waardoor het verstandig is om zoveel mogelijk te gaan oefenen. Je moet hierdoor wel weten wat jou te wachten staat. Je kunt daarom de 21 plus toets oefenen online via verschillende websites. Onderstaande informatie bereidt jou voor op de toets en hoe je online kunt gaan oefenen. 

 

Inhoudsopgave

Wat is de 21 plus toets?

Als je aan een universitaire studie of een hbo-opleiding wilt beginnen, moet je in het bezit zijn van bepaalde diploma’s. Ook moet jouw vakkenpakket hier goed op aansluiten, zodat je geen achterstand hebt ten opzichte van andere studenten. Als deze vakken ontbreken of je hebt helemaal geen diploma van een vooropleiding, dan is er de mogelijkheid om toegelaten te worden door middel van een 21 plus toets. Met deze toets bekijkt een onderwijsinstelling of je over de juiste kennis en vaardigheden bezit, zodat je alsnog deel kunt nemen aan de studie. 

Een 21 plus toets kent geen algemene richtlijnen. Hierdoor kan iedere instelling zelf bepalen hoe de toets eruit komt te zien en welke vakken je als examens krijgt om toegelaten te worden. Een 21 plus toets oefenen via online wegen is daarom ook lastig als je niet weet wat je kunt verwachten. Iedere instelling heeft daarom op de website aangegeven welke onderdelen er terugkomen bij een bepaalde opleiding. Dit staat onder het kopje ‘toelating’, waar ook verschillende brochures te downloaden zijn om alles op je gemak door te kunnen lezen. De onderdelen die je voorgelegd kunt krijgen zijn de capaciteitentest, taalexamens en deficiëntieonderzoeken. 

 

Ook bestaat er een verschil tussen een 21 plus toets oefenen via online wegen voor een hbo en een universiteit. Bij een hbo-opleiding wordt uitgegaan van de havo-examens. De onderwijsinstellingen kunnen zelf bepalen wanneer een toets afgelegd kan worden, waardoor je als het ware een oproep krijgt om op locatie te verschijnen. In veel gevallen worden verschillende taalexamens afgenomen, maar het kan ook zijn dat je de capaciteitentest of alleen deficiëntietoetsen moet maken. Dit heeft alles te maken met de soort opleiding die je gaat volgen en de onderwijsinstelling waar je aan de slag wilt gaan. Bij een universiteit wordt uitgegaan van het vwo-examen. De universiteiten organiseren deze toetsen niet zelf, waardoor je staatsexamens moet afleggen of bij een onafhankelijke instelling moet komen. Je hebt hierbij altijd andere examens dan de capaciteitentest.

Hoe kun je de 21 plus toets oefenen via online wegen?

Zoals gezegd bestaat er geen duidelijke richtlijn waaraan een toets moet voldoen. Je moet daarom eerst zelf op zoek gaan naar de onderdelen die jij gaat krijgen op de toets. Van hieruit kun je de 21 plus toets oefenen via online wegen, doordat je gerichter naar opdrachten kunt gaan zoeken. Als je weet dat je een capaciteitentest gaat krijgen, kun je de verschillende vraagstukken gaan maken en de bijbehorende theorie doornemen. Hierdoor weet je beter hoe je de verschillende vragen aan moet pakken en ga je ook beter snappen hoe je aan het juiste antwoord moet komen. 

 

De capaciteitentest bestaat uit veel verschillende onderwerpen. Niet alleen krijg je te maken met taalvaardigheid, rekenvaardigheid en logisch redeneren, maar ook abstract redeneren en ruimtelijk inzicht komen voorbij. Een 21 plus toets oefenen via online wegen zorgt ervoor dat je voor jezelf weet welke vaardigheden je al bezit en welke je nog verder moet ontwikkelen. Door veel vragen te beantwoorden zie je jouw score ook iedere keer omhooggaan, waardoor je nog gerichter kunt gaan oefenen. Je krijgt hierbij veel handvatten om jouw weg te vervolgen en uiteindelijk de toelatingstoets tot een goed einde te brengen. 

Ook de taalexamens van de 21 plus toets oefenen via online wegen gaat eenvoudig. Voor hbo-opleidingen is het verstandig om oude havo-examens te gaan oefenen. Deze vind je op verschillende websites, waarbij ook documenten worden gepubliceerd met de antwoorden. Je kunt hierdoor direct zien of jouw leesvaardigheid en schrijfvaardigheid op peil zijn en op welke zaken je nog moet letten. Door de antwoorden erbij te pakken zie je ook direct waar jij de fout hebt gemaakt. Vaak staat er namelijk bij in welke alinea een antwoord te vinden is. Voor universitaire studies moet je op zoek gaan naar oude vwo-examens. Ook hierbij staan de antwoorden gegeven, zodat je gericht aan de slag kunt gaan met het voorbereiden van jouw toets. 

 

In het geval van deficiëntieonderzoeken moet je eerst weten welke vakken je moet gaan maken als staatsexamen. Deze examens zijn ook altijd gebaseerd op havo- en vwo-examens. Het kan daarom goed zijn om examenbundels te kopen en daarnaast de 21 plus toets oefenen te gaan via online wegen. Zo heb je een totaalplaatje waarbij je ook direct alle theorie bij de hand hebt. Je hebt immers de vakken nog niet gehad, waardoor ook de theorie nodig is om de vraagstukken te kunnen beantwoorden. Uiteindelijk ga je merken dat je met veel oefenen een veel hogere score kunt behalen en jouw toelatingstoets met succes afrondt. 

 

Wat is de juiste voorbereiding voordat je de 21 plus toets oefenen gaat online?

Voordat je gaat oefenen is het goed om alles op een rijtje te hebben. Niet alleen moet je weten welke toets je kunt verwachten, ook moet je weten welke onderdelen hierbij horen. Deze kun je namelijk per dag in gaan plannen naast jouw dagelijkse werkzaamheden. Door een goede planning te maken hoef je er niet aan het einde achter te komen dat je een bepaald deel niet hebt geoefend, waardoor de stress niet direct toeneemt. De stress kun je immers niet gebruiken tijdens jouw toelatingstoets. Je moet er juist voor zorgen dat je zoveel mogelijk zelfvertrouwen hebt opgebouwd, waardoor je geen onnodige fouten gaat maken.

 

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Download meer dan 100 GRATIS oefeningen

Bereid je voor op je assessment. Met veel gratis oefeningen en informatie over wat je kunt verwachten. Oefen hier de tests en haal het beste uit jezelf.

50%
Je bent er bijna....
Waar mogen we hem naartoe sturen?
Je gegevens zijn veilig
Direct Downloaden
E-book
arrow_drop_up arrow_drop_down