Alles over een rollenspelacteur

Als je assessment moet gaan doen, kun je te maken krijgen met een rollenspelacteur. Deze acteur begeleidt jou namelijk in het rollenspel. Hierbij kruip jij in de rol van een collega of leidinggevende om verschillende competenties aan te tonen. Om in dit onderdeel te laten slagen, moet je je goed voorbereiden. Dit begint al aan de hand van weten wat een rollenspel inhoudt.  Maar ook wat de acteur precies doet tijdens dit onderdeel van het assessment. Het is daarom goed om zoveel mogelijk informatie door te nemen. Wil je meer oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave


Wat is een rollenspel?


De competenties die jij bezit moet je in de strijd gooien. Denk hierbij voornamelijk aan de competenties die jij moet bezitten om een bepaalde functie uit te kunnen voeren. De rollenspelacteur heeft echter dezelfde informatie als jou gekregen en daarnaast eigen instructies meegekregen. Hij of zij zou het jou daarom nog wel eens erg moeilijk kunnen maken en kunnen proberen om jou uit jouw rol te laten vallen. Een goede voorbereiding is dus noodzakelijk. Niet alleen tijdens het assessment aan de hand van de verkregen informatie, maar ook als voorbereiding op het gehele assessment.


Wat is een rollenspelacteur?

Een rollenspelacteur wordt ook een trainingsacteur genoemd. Deze is gespecialiseerd in het spelen van een rollenspel bij trainingen en assessments. Vaak hebben deze acteurs een opleiding tot acteur of dramadocent afgerond, waardoor zij op iedere situatie in kunnen spelen en het jou moeilijk kunnen maken. Deze acteur kan namelijk vrijwel iedere rol aannemen en laat zich ook niet snel van de wijs brengen. Pas als jij goed bezig bent, zal de acteur een andere wending aan de situatie geven en zijn voldoening tonen.


Is een trainingsacteur hetzelfde als een acteur of trainer?

Een rollenspelacteur wordt in verschillende opstellingen gebruikt. Zo kan het een onderdeel zijn van een training, maar ook van een selectie-assessment. Het is afhankelijk van de situatie waarvoor gebruik wordt gemaakt van deze acteur. De vraag of deze trainingsacteur beschouwd kan worden als een gewone acteur of trainer kan hiermee ook beantwoord worden. In zekere zin zou een trainingsacteur namelijk gezien kunnen worden als een normale acteur. Deze is namelijk ook opgeleid om om te gaan met publiek en het gebruik van podia en acteertechnieken. Echter onderscheidt deze zich door in staat te zijn om een doelmatig respons op de kandidaat te geven, wat bij een gewone acteur vrijwel niet van toepassing is.

Een trainingsacteur kan echter niet gezien worden als trainer. Een trainer moet namelijk in alle gevallen zelf de inhoud en het model van de trainingen bepalen, terwijl een rollenspelacteur aan de hand van de opgegeven opdracht handelt. De acteur moet namelijk aan de hand van dezelfde informatie aan de slag gaan met het rollenspel, terwijl er niet van mag worden afgeweken. Echter kan een trainingsacteur wel worden gevraagd om mee te denken over de opzet van de opdracht, zodat er een extra deskundige blik op geworpen wordt om de opdracht te laten slagen.


Rollenspelacteur

Alle rollenspelacteurs zijn hierbij aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs. Hierbij wordt naar verschillende eigenschappen van de trainingsacteurs gekeken, zoals een spiegel, souffleur en een coach. De spiegel is in feite letterlijk te nemen. Tijdens een rollenspel is het namelijk mogelijk dat deze acteur zich letterlijk spiegelt door met de kandidaat te wisselen van een bepaalde rol. De souffleur kan zowel binnen als buiten het rollenspel om een antwoord geven aan de hand van gedrag, gevoel en gevolg. Dit antwoord geeft de kandidaat ook direct meer duidelijkheid over de gevolgen van het gedrag of de aangenomen houding, waarmee verder gewerkt kan worden.

Tegelijkertijd wordt de kandidaat door de rollenspelacteur geleid en geholpen, zodat ieder leerdoel eenvoudig aangepakt kan worden en van hieruit verder kan worden ontwikkeld. Het is daarom belangrijk dat de feedback en het advies van een trainingsacteur in acht worden genomen, zodat je goed aan de slag kunt gaan bij jouw nieuwe functie. Mocht je de functie niet hebben gekregen, dan heb je er altijd baat bij om de feedback nogmaals door te nemen voordat je aan de nieuwe sollicitatieprocedure begint. Deze feedback wordt ook gegeven vanuit de coach-kant van de rollenspelacteur. Deze kan jou namelijk verschillende technieken aanleren, waarmee je jezelf kunt blijven ontwikkelen.


De redenen om met een rollenspelacteur aan de slag te gaan

Een rollenspelacteur is er niet voor niets. Voordat je aan de slag gaat met deze trainingsacteur is het daarom goed om zoveel mogelijk te weten te komen en de redenen voor jezelf op een rijtje te zetten. Een daarvan zijn de reële gedragstechnieken waar trainingsacteurs vaak over beschikken. Deze acteurs zijn gewend om te figureren, waardoor je meer realistische situaties krijgt dan wanneer je met een studiegenoot aan de slag gaat om een rollenspel te oefenen. Studiegenoten, vrienden en familie zijn namelijk snel geneigd om het gedrag uit te vergroten, waardoor er eerder een vreemde situatie ontstaat en dat er een minder realistisch rollenspel uit ontstaat.

De tweede reden om aan de slag te gaan met een rollenspelacteur is de interactie die plaatsvindt tijdens het rollenspel. Het gedrag van de acteur is namelijk te beïnvloeden, doordat deze reageert op de handelingen van degene tegenover hem. Als jij als kandidaat een andere handelswijze vertoont, zal de acteur zijn eigen wijze ook veranderen. Hierdoor kun je gelijk het gevolg van jouw handelswijze ondervinden. Ook kunnen er verschillende technieken in de strijd worden gegooid om jou als kandidaat te verleiden. Als jij aan het oefenen bent met een familielid, zal deze eerder in zijn eigen rol blijven hangen en daardoor niet inspelen op jouw manier van praten en houding.


Tips voor het rollenspel 

Enkele tips staan hierboven al vermeld. Het is echter ook goed om te kijken naar hoe je verder kunt inspelen op de situaties die gegeven worden. Een rollenspelacteur heeft immers meer informatie dan jou, doordat deze niet alleen zijn eigen rol maar ook jouw rol door kan lezen. Het is daarom van belang dat je alles uit jouw rollenspel haalt. Zorg er daarom voor dat je ontwijkende antwoorden weet te herkennen en hierop in kunt spelen. Een trainingsacteur doet dit met een opzet. Het is aan jou om dan goed door te vragen en zo alsnog tot het gewenste antwoord te kunnen komen.


Het gedrag

Daarnaast is het goed om te letten op het non-verbale gedrag dat een rollenspelacteur vertoont. Iedereen laat dit namelijk zien en het kan je veel informatie opleveren voor de rest van het rollenspel. Wanneer een acteur wegkijkt, kun je hier wellicht uithalen dat de acteur een andere mening heeft dan jou. Ook zou je hier meer aandacht aan kunnen schenken door meer te vragen. Als een acteur hierbij ook nog eens in herhaling valt met zijn antwoorden, weet je dat je hier ook verder op in moet gaan. Het is dus nooit om jou op een ander spoor te brengen, maar juist om je verder te helpen in jouw spel en hiermee een betere score kunt behalen voor dit onderdeel.


Nog meer oefenen voor het rollenspel

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.