16 maart 2018 
4 min. leestijd

Analogieën oefenen

Analogieën oefenen

Analogieën oefenen is zeer zinvol! Ga je binnenkort een IQ test maken? Houd er dan rekening mee dat je de analogie tegen kunt komen als vraag. Het gaat er bij analogieën om dat je onderlinge verhoudingen tussen objecten (of een construct) goed in kunt schatten. Je hebt daarbij meestal de keuze uit diverse antwoorden. Als voorbereiding op het assessment is analogieën oefenen een hele goede voorbereiding. Het is echt een aanrader, waar je zeker de vruchten van zult plukken als je hiervan gebruik maakt. Hoe vaker je kiest voor analogieën oefen, des te gemakkelijker het je in de praktijk af zal gaan. Wil je meer onderdelen van de capaciteitentest oefenen? Bekijk dan onderaan de pagina onze assessment trainingen.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Analogieën uitleg

Analogie is vaak een vast onderdeel bij de capaciteitentest. Bij het doen van een assessment krijg je er vrijwel altijd mee te maken. Er zijn echter diverse varianten, dus zorg dat je hier op tijd kennis mee gaat maken en deze gaat oefenen. Als je namelijk assessment gaat doen, kun jij de vorm herkennen en weet jij wat je het beste kunt doen.


Analogieën oefentest

Loading...


Soorten Analogieën

Bij analogie gaat het over een overeenkomst tussen de begrippen, bijvoorbeeld A : B als C : D. Dit wil zeggen dat de verhouding tussen A en B gelijk moet zijn aan de verhouding van C en D. Binnen de analogie zou je kunnen zeggen dat er een linkerhelft is en een rechterhelft. Er bestaan verschillende analogieën en deze worden nu nader toegelicht.

Verbale (enkelvoudige) analogieën

Deze enkelvoudige variant van analogie is het meest eenvoudig. Er is namelijk ook nog een dubbele analogie, maar deze wordt later besproken. Bij de enkelvoudige analogie moet je een woord logisch invullen. Het kan zijn dat er aan een kant twee begrippen staan, maar wat is het verband tussen deze begrippen? Hier kijk je naar, dan kies je een antwoordoptie, die voor eenzelfde verband gaat zorgen aan de andere kant van jouw analogie.

Dief : stelen = arts: …..

Er zijn vaak meerkeuze antwoorden: A: medicijnen, B: opereren, C: patiënten.

Maar wat is het juiste antwoord? Je mag er een kiezen (multiple choice) uit de drie bovenstaande antwoorden. Opereren is het juiste antwoord, dus B. Hoe weet je dit? Aan de linkerzijde zie je staan een dief, wat doet een dief? Deze steelt. Aan de rechterzijde staat een arts, wat doet een arts? Een arts opereert. Bij deze analogie gaat het er om wat de mensen doen. De andere woorden waar je uit kunt kiezen, hebben ook wel te maken met het beroep, maar het is niet iets wat zij uitvoeren/kunnen doen.


Dubbele analogieën

Een andere variant van de analogie die je tegen kunt komen is de dubbele analogie. Deze is een stuk moeilijker dan de enkelvoudige variant. Je hebt bij deze vorm te maken met twee open plaatsen, in plaats van één. Je hebt hierbij de uitdaging om twee open plaatsen in te vullen, maar het principe is wel hetzelfde. Soms heb je aan de linkerhelft of rechterhelft twee open plaatsen, maar het kan ook zijn dat er links en rechts een open plaats is. De dubbele variant van de analogie kom je vaak tegen wanneer dat je hoger bent opgeleid of academisch geschoold bent. De dubbele analogie is een stuk lastiger op te lossen, omdat de relatie niet duidelijk is. Je moet hierbij dus wel meer moeite doen dan bij de enkelvoudige variant om tot de oplossing te komen.


Analogieën oefenen tips

Er bestaan bij de analogieën een aantal verstopte regels. Het is voor jou als kandidaat van belang dat je deze goed door gaat nemen, als voorbereiding op je assessment. Als je de regels kent, dan kun jij de antwoorden ook sneller herkennen. De meest voorkomende verstopte regels in analogieën tests zijn:

  • Tegenstellingen/antoniemen
  • Synoniemen
  • Onderdeel van een geheel
  • Oorzaak, gevolg
  • Functionaliteit
  • Product

Analogieën oefenen dat is het beste wat je kunt doen, oefen zoveel als je kunt! Doordat je gaat oefenen, merk je dat je er na een tijdje een handigheid in ontwikkelt. Je wordt steeds sneller in het vinden van de relaties. Ook voor je zelfvertrouwen is het goed als je veel gaat oefenen. Je wordt namelijk zelfverzekerd voor het assessment. Zenuwen krijgen hierdoor geen kans en je gaat vol vertrouwen en goede moed aan de slag.


Bedenk zelf analogieën!

Tijdens het oefenen van de analogieën zul je merken dat je zelf ook analogieën gaat bedenken. Het is een goede oefening, want je dwingt jezelf om goed na te denken en te redeneren. Probeer het ook eens uit om zelf analogieën te bedenken en je zult merken dat het behoorlijk pittig is om deze te bedenken. Ook hierin word je beter naarmate je meer gaat oefenen.


Nog meer analogieën oefenen

Wil je nog meer analogieën oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen