Als je een assessment hebt afgelegd, moet je meestal ongeveer een week wachten op de uitslag. De uitslag van het assessment is verwerkt in een assessmentrapport. Wat is nu precies een assessmentrapport? Dat wordt in dit artikel uitgelegd.

Rapport

De resultaten van jouw assessment zijn altijd te vinden in een zogenaamd assessmentrapport. Naast de resultaten kunnen daar ook tips in staan. Deze tips hebben meestal te maken met jouw carrière in het bedrijfsleven en aandachtspunten waarmee je zelf nog verder zou kunnen groeien. Naast het assessmentrapport kan er ook een rapportagegesprek plaatsvinden, dit kan zowel face to face als via de telefoon zijn.

Onderdelen van het rapport

In het assessmentrapport staan de verschillende tests vermeld die je hebt moeten maken gedurende het assessment. Dit kunnen onder andere de volgende tests zijn:

  • Capaciteitentests 


Bij het assessment is de kans groot dat je te maken krijgt met capaciteitentests. De uitslag van deze tests wordt vaak weergegeven in een percentage of in het aantal opdrachten dat de kandidaat goed heeft beantwoord.

  • Persoonlijkheidstests 


Ook een persoonlijkheidstest komt vaak aan bod gedurende het assessment. Bij de uitslag van een persoonlijkheidstest staan eigenschappen van de kandidaat vermeld en staat per eigenschap aangegeven waar de kandidaat zich bevindt tussen de uitersten. Per eigenschap wordt door middel van een kruisje aangegeven hoe de score is.

  • Competentietests 


Ook competentietests komen vaak aan bod gedurende het assessment. Bij een competentie moet je bijvoorbeeld denken aan eerlijkheid of stressbestendigheid. Net als bij een persoonlijkheidstest wordt ook bij een competentietest de score weergegeven door middel van een kruisje. Mocht het kruisje helemaal aan de linkerkant staan, dan geeft dit aan dat je onvoldoende scoort op een bepaalde competentie. Als het kruisje helemaal rechts staat, betekent dit juist dat je een zeer goede score hebt behaald.


Verder komen ook praktijksimulaties vaak terug gedurende het assessment. Bij een praktijksimulatie moet je vooral denken aan een rollenspel of een case-interview. Bij de uitslag van de praktijksimulatie staat meestal de conclusie vermeld van de psycholoog die de simulatie heeft moeten begeleiden. Er zou bijvoorbeeld kunnen staan of je genoeg initiatief hebt genomen of dat je wel of niet de juiste conclusies hebt kunnen trekken.


Verder kunnen in het assessmentrapport ook de uitslag van een IQ test en informatie over je sterke en zwakke punten staan.


Rechten en plichten kandidaat 


De kandidaat die een assessment heeft moeten afleggen heeft zowel rechten als plichten. De kandidaat heeft recht op het inzien, nabespreken en eventueel blokkeren van het assessmentrapport. Het blokkeren van het assessmentrapport houdt in dat de kandidaat er voor kan zorgen dat het assessmentrapport niet wordt doorgestuurd naar het bedrijf of de organisatie waar je hebt gesolliciteerd. Verder kun je ook, wanneer je het niet eens bent met bepaalde conclusies die in het rapport vermeld staan, een klacht indienen tegen het assessmentbureau. Als het assessmentbureau aangesloten is bij het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP), dan mag je de klacht indienen bij het NIP.


De belangrijkste plicht die jij hebt als kandidaat is het verstrekken van juiste en eerlijke informatie als deze informatie van belang is voor beoordeling van het assessment.


duties-rights


Assessment oefenen


Moet je binnenkort een assessment afleggen en is nu alles duidelijk wat er van je wordt verwacht, klik dan hier om assessments te oefenen.


 


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat is een assessmentrapport?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen