Praktijksimulaties zijn een van de belangrijkste onderdelen van het assessment. Praktijksimulaties komen vaak voor in de vorm van een rollenspel.

Welke soorten praktijksimulaties zijn er? 

Een praktijksimulatie kan in allerlei vormen en varianten voorkomen in het assessment. Dit is afhankelijk van de baan waarop je hebt gesolliciteerd. De verschillende vormen van praktijksimulaties worden hier kort omschreven:


1. Rollenspel 


Zoals eerder al aangegeven is het rollenspel een vorm van praktijksimulatie die vaak in het assessment terug komt. In een rollenspel moeten kandidaten een situatie naspelen waarmee ze in het bedrijfsleven te maken kunnen krijgen. Tijdens het rollenspel worden de kandidaten in de gaten gehouden en beoordeeld door een of meerdere assessoren. Ze bekijken bijvoorbeeld hoe een kandidaat in een bepaalde situatie reageert. De assessoren kunnen zo een schatting maken van zowel jouw competenties als jouw persoonlijkheid.


2. Strategisch adviesrapport 


Deze praktijksimulatie wordt vooral gebruikt om kandidaten te onderzoeken die tijdens het uitvoeren van hun baan adviezen moeten gaan geven. Voor deze praktijksimulatie krijg je minstens 45 minuten de tijd om voor te bereiden. Het maken van een strategisch adviesrapport wordt vaak gebruikt om toekomstige beleidsmedewerkers en kandidaten voor functies binnen het management te beoordelen.


3. Postbakoefening 


In deze vorm van praktijksimulatie speel je als kandidaat de rol van jouw eigen manager, die een tijdje niet op de zaak aanwezig kan zijn. Je moet dan bijvoorbeeld de mailbox van je manager gaan checken en zelf bepalen welke mails het belangrijkste zijn en zo spoedig mogelijk beantwoord moeten worden. Deze simulatie duurt meestal ongeveer 60 minuten.


4. Fact finding 


Deze vorm van praktijksimulatie komt het vaakst voor als je hebt gesolliciteerd op een baan bij politie of justitie. Bij deze praktijksimulatie krijg je een bepaald probleemgeval voorgeschoteld met een klein beetje informatie daarover. Als kandidaat moet je deze informatie goed kunnen analyseren en dat kan best lastig zijn. Als kandidaat moet je ook proberen om de goede en ontbrekende informatie helder te krijgen.


5. Groepsopdracht


De groepsopdracht is een vorm van praktijksimulatie die maar af en toe voorkomt in een assessment. Alleen als er sprake is van een groepsassessment kan het voorkomen dat dit soort simulatie wordt ingezet.


Andere vormen van praktijksimulaties zijn onder meer een presentatie, managementgesprek en een klantgesprek.


gesprek-groep

Beoordeling van simulatieopdrachten 

Het grootste deel van de simulatieopdrachten is specifiek gericht op het op een rij zetten van de competenties en vaardigheden van een bepaalde kandidaat. In sommige gevallen zijn het algemenere vlakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Denken-Voelen-Kracht model van assessmentbureau LTP.


Als je de simulatieopdracht hebt voltooid, krijg je niet meteen te horen wat je wel en niet goed hebt gedaan. In de meeste gevallen gebeurt dit pas later en in sommige gevallen krijg je dat helemaal niet te horen. Dit komt doordat de simulatieopdracht slechts een deel is van jouw competentiescore in het assessmentrapport.


time-for-review

Do’s and Don’ts 

Ook op het gebied van praktijksimulaties bestaan do’s and don’ts:


DO’S:

  • Jezelf een doel stellen bij iedere simulatieopdracht. Hierbij dien je jezelf af te vragen hoe je graag zou willen overkomen.
  • Zorg ervoor dat je van de simulatie geen toneelspel maakt. Probeer dus vooral om jezelf te blijven.
  • Neem een open houding aan. Wees geïnteresseerd in anderen en sta open voor andermans mening.


DON’TS:

  • Vraag nooit direct na afloop hoe de assessor jou heeft beoordeeld. De assessor wil namelijk eerst de opdracht bespreken en evalueren. Het rapport zul je hoogstwaarschijnlijk achteraf wel te lezen krijgen.
  • Probeer nooit om na de simulatieopdracht alsnog je gelijk te halen. Dus zeg bijvoorbeeld niet tegen de assessor dat jij jezelf in de praktijk toch anders zult gedragen dan tijdens de opdracht.
  • Als je in een groepsdiscussie zit, is het van het grootste belang om niet gedwongen aan je eigen standpunten vast te blijven houden. Wees altijd realistisch.


Nog meer oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.


Artikelen in Wat zijn praktijksimulaties?

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen