29 juni 2021 
4 min. leestijd

Wat als je een capaciteitentest slecht gemaakt hebt?

Wat als je een capaciteitentest slecht gemaakt hebt?

Als je op een functie hebt gesolliciteerd waarvoor je een capaciteitentest hebt moeten maken en vervolgens te horen krijgt dat je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt, dan kan dat een flinke tegenvaller zijn. De capaciteitentest is doorgaans van grote invloed op het verder komen in het sollicitatieproces en wanneer je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt, kom je vaak niet verder in het proces. Zeker wanneer dit de baan van je dromen is, is dit misschien even slikken. Hoe ga je om met de uitslag en kun je iets doen om de volgende keer beter te scoren op zo’n capaciteitentest? Wil je oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk onze assessmenttrainingen dan onderaan de pagina.


Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Verschillende onderdelen assessment

Vaak is de capaciteitentest onderdeel van een assessment waarbij er meerdere onderdelen zijn. Tijdens een assessment wordt vaak gebruik gemaakt van persoonlijkheidsvragenlijsten. Uit deze lijsten is vaak af te leiden hoe je in verschillende situaties reageert en welke karaktereigenschappen bij jou horen. Daarnaast is een capaciteitentest dus ook vrijwel altijd onderdeel van een assessment. Bij een capaciteitentest worden je cognitieve vaardigheden op verschillende onderdelen getest. Een capaciteitentest kan zich op verschillende gebieden richten. Daarom zal een capaciteitentest niet bij ieder bedrijf hetzelfde zijn en wanneer je een capaciteitentest slecht gemaakt hebt, betekent dat niet dat je minder slim bent of op een volgende capaciteitentest net zo slecht scoort.

De uitslag van een assessment

Nadat je de verschillende testen gemaakt hebt, kan het even duren voordat de uitslag bekend is. De uitslagen van de verschillende testen moeten verwerkt worden en deze resultaten leiden samen tot één conclusie. Deze conclusie wordt vaak vermeld in een rapport waarin per test vermeld staat hoe je gescoord hebt. Bij persoonlijkheidstesten wordt er aangegeven hoe je scoort tussen twee uitersten. Deze uitslagen zijn makkelijk af te lezen. Bij capaciteitentesten wordt je score in aantallen percentages weergegeven zodat je kunt zien hoeveel vragen je goed had. Vaak wordt er ook bij vermeld hoe je hebt gescoord ten opzichte van een referentiegroep. Natuurlijk is de belangrijkste conclusie van of je wel of niet geschikt bent voor de baan. Wanneer je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt, ben je waarschijnlijk niet geschikt voor de baan. Een afwijzing voor een baan betekent overigens niet altijd dat je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt. Het kan namelijk ook zijn dat een andere sollicitant beter gescoord heeft op de testen.

Hoe kun je je score verbeteren?

Natuurlijk mag je even balen als je teleurgesteld bent door een afwijzing. Maar je doet er goed aan om hier niet in te blijven hangen. Zoals al eerder gezegd betekent een afwijzing niet dat je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt en het betekent ook niet dat je niet slim genoeg bent. Je weet in ieder geval wat je tijdens een capaciteitentest kunt verwachten en daar kun je een voordeel mee doen. Je kunt namelijk gaan oefenen voor een capaciteitentest als je weet dat je hier in de toekomst weer mee te maken zult krijgen. Voordat je gaat oefenen, is het verstandig om voor jezelf de uitslagen van de verschillende testen te evalueren. Zo zie je meteen wat je zwakke punten zijn, maar minstens zo belangrijk: ook wat je sterke punten zijn.


Durf om feedback te vragen

Voor je eigen gemoedsrust kan het fijn zijn om om feedback te vragen. Dan weet je of je de capaciteiten slecht gemaakt hebt of dat een andere kandidaat simpelweg beter was. Daarnaast is het goed om door te vragen bij de afwijzing. Dat hoeft natuurlijk niet meteen en kun je ook op een later moment doen. Maar door gerichte vragen te stellen over de afwijzing weet je waar je de volgende keer op kunt letten of waar je aan kunt werken. Daar heb je voor die betreffende functie natuurlijk helemaal niets aan, maar je kunt er dus wel je voordeel mee doen. Daarnaast kun je ook kijken of je jezelf herkent in de feedback.


Omgaan met de tijdsdruk van een capaciteitentest

Als je de capaciteitentest slecht gemaakt hebt, had de tijdsdruk tijdens de test hier misschien ook wel mee te maken. Zeker wanneer je voor het eerste een capaciteitentest maakt, kan het zijn dat je niet precies weet wat je kan verwachten. Dit kan extra stress met zich mee brengen en als je dan ook nog eens onder tijdsdruk de test moet doen, zit je jezelf misschien in de weg. Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de stress van de tijdsdruk te verminderen of weg te nemen:

  1. Neem de tijd om de instructie goed door te lezen. De tijd begint pas te lopen als je daadwerkelijk aan de test begint. Daarom kun je beter de tijd nemen om de instructie goed door te lezen zodat je zeker weet dat je begrijpt wat er van je gevraagd wordt. Zo hoef je tijdens de test geen tijd te besteden aan het uitzoeken wat van je verwacht wordt.
  2. Het aantal opgaven en de beschikbare tijd staan altijd in de instructie vermeld en daar kun je je voordeel mee doen. Je kunt voor jezelf berekenen hoeveel tijd je per vraag hebt en dat hanteren als richtlijn. Daarnaast is het goed om te weten of er een tijdslimiet voor de hele test is of dat er een tijdslimiet per vraag is. Ook dit wordt vermeld in de instructie.
  3. Sommige testen zijn bewust lange teksten en daarbij is het niet belangrijk dat je de test afmaakt maar wel dat je hem goed maakt. Ook hiervoor geldt weer: lees goed de instructie want als het de bedoeling is dat je de gehele test afrondt, dan staat ook dit hier vermeld.
  4. Als je een vraag niet weet, sla hem over en kom er later op terug als dit kan. Laat het gevoel van de betreffende vraag los zodra je naar de volgende vraag gaat. Een nieuwe vraag is een nieuwe kans. Vind je het moeilijk om los te laten, gun je zelf dan een momentje. Haal rustig adem, drink een slok water en focus je dan weer op de test.


Nog meer capaciteitentesten oefenen

Wil je nog meer capaciteitentesten oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen