De competentie vasthoudendheid is vooral van belang bij bepaalde actieplannen en meningen. In deze gevallen wil de competentie vasthoudendheid zeggen dat je bij een bepaalde mening blijft.

Betekenis

De betekenis van de competentie vasthoudendheid is dat je bij een vooraf bepaald actieplan of bepaalde mening blijft, totdat je de hoogst mogelijke doelstelling hebt bereikt, of totdat de doelstelling vanwege een bepaalde reden niet meer te halen is.

Wat voor waarde heeft de competentie vasthoudendheid voor een bedrijf?

Voor veel bedrijven is de competentie vasthoudendheid een zeer gewilde competentie. Dit komt doordat bedrijven er naar streven om hun doelstellingen te halen en standvastig in een bepaalde richting te gaan.

afbeelding-waarde

Gedragsvoorbeelden van vasthoudendheid

Als je de beschikking hebt over vasthoudendheid kan het voorkomen dat je onder meer de volgende gedragskenmerken vertoont:
 • Het hebben van een plan, concept of een bepaald doel dat je graag wilt realiseren.
 • Zelfs wanneer je commentaar krijgt op het plan of wanneer mensen twijfelen over de haalbaarheid ervan, houdt je voet bij stuk en ondersteun je dus jouw plan.
 • Jij hebt de motivatie om jouw plan door te zetten, ook als er protest en tegenstand komt.
 • Je hebt de beschikking over de competentie resultaatgerichtheid.
 • Je bent in staat om te kunnen werken onder stress, tijdsdruk en met tijdslimieten. Belangrijk hierbij is de beschikking te hebben over de competentie stressbestendigheid.

Tekortkoming

Je hebt ook mensen met een tekort op het gebied van de competentie vasthoudendheid. Door onder meer deze verschijnselen kun je deze tekortkomingen merken:
 • Snel opgeven en een bepaald doel afwijzen als onhaalbaar of ingewikkeld.
 • De makkelijkste weg kiezen in geval van protest of tegenstand.
 • Moeilijk kunnen omgaan met stress en nauwelijks beschikken over stressbestendigheid.

Ontwikkelbaarheid

Het ontwikkelen van de competentie vasthoudendheid is over het algemeen een moeilijk. Dit komt doordat de mate waarin iemand zijn eigen ideeën en suggesties ondersteunt bijna niet te beïnvloeden is. De ontwikkelbaarheid van vasthoudendheid is onder te verdelen in de categorieën Off-the-job en On-the-job. Off-the-job is ontwikkeling dankzij groepstrainingen en individuele trainingen. Hierbij oefen je onder meer enkele vraagtechnieken. On-the-job is ontwikkeling dankzij actieve training van een begeleider.

afbeelding-groei

Ontwikkelactiviteiten

Bij de competentie vasthoudendheid zijn een aantal ontwikkelactiviteiten van toepassing, onder andere:
 • Het proberen te maken van een reëel draaiboek.
 • Rekening houden met het feit of een bepaalde doelstelling nog haalbaar is.
 • Voor jezelf beseffen dat er verschillende manieren zijn om jouw doelstelling te kunnen bereiken.
 • Er vanuit gaan dat er bezwaar tegen jouw plan zal komen en je daarop voorbereiden.
 • Probeer de motivatie te hebben om door te gaan in situaties waarin je het eigenlijk niet meer ziet zitten.

Kun je vasthoudendheid leren?

Vasthoudendheid is een competentie die men wel degelijk kan leren, alleen is het wel heel ingewikkeld. Dit komt aan de ene kant doordat persoonlijkheid en persoonlijke kwaliteiten een rol spelen. De competentie vasthoudendheid heeft daarnaast meer te maken met willen dan met kunnen. Ditzelfde geldt ook voor de competentie doorzettingsvermogen.

 

Nog meer oefenen
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.

Artikelen in Competentie: Vasthoudendheid

Assessment Trainingen

Assessment A

€27,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment B

Meest verkocht

€47,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Assessment C

€37,-

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail

Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen