11 december 2019 
4 min. leestijd

Competenties ontwikkelen

Competenties ontwikkelen

Van jongs af aan krijg je te maken met competenties en het kunnen aantonen hiervan. Denk hierbij aan jouw opleiding, maar ook op de werkvloer. Veel opleidingen en bedrijven hangen de basiskennis aan deze competenties, waardoor je al vroeg moet beginnen met het ontwikkelen van iedere competentie en de mogelijkheden hiervan. Je moet altijd aan kunnen tonen dat je ze bezit, ook als sommigen niet heel eenvoudig aan te tonen zijn. Je moet competenties ontwikkelen om verder te groeien in jouw werkveld. Hiervoor moet je wel weten wat competenties inhoudt en hoe je deze zou kunnen ontwikkelen. Onderstaande informatie helpt jou hierbij door antwoord te geven op een aantal vragen. Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Vergeet dan niet om onderaan de pagina een kijkje te nemen bij onze assessment trainingen.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat zijn competenties?


Competenties zijn het vermogen waarbij kennis, inzicht, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen samenkomen om doelen te bereiken in jouw leven en op de werkvloer. In feite is een competentie dus iets waar jij goed in bent en waarvoor je hard gewerkt hebt om deze te ontwikkelen. Het zijn geen aangeboren talenten, welke vaardigheden genoemd worden, maar waarvoor je jezelf hebt ingezet om het doel te behalen. Je kunt het zien als het middel om bepaalde probleemsituaties mee op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan een lastige klant. Als deze boos is om een probleem moet je dit op kunnen lossen. Hiervoor moet je klantgericht kunnen handelen en jouw sterke punten in kunnen zetten om tot een gepaste oplossing te komen. 


Verschillende soorten

Er bestaan veel verschillende competenties. Deze competenties ontwikkelen behoeft veel inzet en discipline. Je kunt immers niet altijd overal even goed in zijn en sommige competenties kun je alleen aanleren met de juiste persoonlijke eigenschappen. Het is echter wel goed om te weten welke competenties je tegen kunt komen in het werkveld. Denk hierbij aan leidinggeven, plannen en organiseren, ondernemen, samenwerken, communicatieve vaardigheden, analyserend vermogen, creativiteit en flexibiliteit. Naast deze competenties bestaan er nog veel anderen, welke allemaal terug te vinden zijn op de website. Het is afhankelijk van de functie waarnaar je solliciteert welke competenties je aan moet tonen. Deze competenties ontwikkelen is van belang om jouw doel te bereiken. 

Ook zijn er verschillen tussen competenties ontwikkelen en vaardigheden bezitten. Deze vaardigheden heb je vaak voor een deel al in je zitten. Deze hebben namelijk te maken met de eigenschappen die aangeboren zijn en daarnaast met jouw persoonlijkheid. Je moet deze kwaliteiten al bezitten voordat je kunt werken aan jouw competenties. Uiteraard kun je dit ook omdraaien als je wilt weten welke kwaliteiten je bezit aan de hand van de competenties waar jij zeker van bent. Uiteindelijk hangen al deze onderdelen met elkaar samen en gaan ze vaak hand in hand op een assessment. Je kunt daarom het beste hard aan de slag gaan om de competenties ontwikkelen te gaan en ervoor te zorgen dat je uitblinkt tussen de andere kandidaten. 


Waarom zijn competenties belangrijk om te bezitten?

Competenties ontwikkelen doe je om meer inzicht in jouw capaciteiten te geven. Jouw competenties moeten daarom altijd goed naar voren komen als je jouw CV opstelt. Ook in jouw motivatiebrief kun je het beste zo duidelijk mogelijk zijn over de competenties, omdat je hiermee een grotere indruk achterlaat. Een werkgever wil immers weten wat deze aan jou heeft en welke toevoeging jij kunt zijn aan het bedrijf. Je zult je daarom moeten verdiepen in de verschillende competenties. Zonder competenties kun je jouw vaardigheden niet op de juiste manier inzetten en jezelf blijven ontwikkelen. Competenties ontwikkelen was vroeger lastiger dan het tegenwoordig is. Veel opleidingen hebben hun volledige leerweg gebaseerd op competenties. Zo zou het kunnen zijn dat je de competentie samenwerken aan moet kunnen tonen door middel van groepsopdrachten tijdens jouw studie. Ook worden alle competenties getoetst door middel van eindopdrachten en assessments.  


Hoe kun je competenties bij jezelf herkennen?

Competenties ontwikkelen is een ding, maar ze ook bij jezelf herkennen is vaak lastig. Vaak denk je dat je bepaalde competenties bezit, terwijl in de praktijk blijkt dat je dit toch niet goed tot uiting kunt brengen. Hoewel je overal competenties aanleert, is het vaak niet eenvoudig om deze ook daadwerkelijk te bezitten. Je kunt wel letten op bepaalde situaties, waardoor je ze gaat herkennen. Als jij vaak leidinggeeft, zoals als klassenvertegenwoordiger of voorzitter van een club, bezit je bijvoorbeeld de competenties leidinggeven en coachen. 

Je kunt aan de hand van verschillende testen bekijken welke je al bezit en welke competenties je ontwikkelen moet. Ook kun je aan mensen in jouw directe omgeving vragen waar je goed in bent en wat nog beter kan. Je krijgt hierdoor feedback die je uiteindelijk weer kunt gebruiken bij de ontwikkeling.


Hoe kun je competenties ontwikkelen?

Competenties ontwikkelen tijdens jouw loopbaan is waar het allemaal om draait. Iedere dag zijn er weer veranderingen op te merken, waarop jij in moet springen. Je moet steeds flexibeler worden en daarbij jezelf blijven ontwikkelen om mee te kunnen op de arbeidsmarkt. Ook de competenties die je beheerst moeten hierbij verder doorontwikkeld worden. Je kunt hiervoor kijken naar wat jij daadwerkelijk wilt bereiken en hoe gemotiveerd je bent om tot dit doel te komen. Jouw interesses spelen hier ook een grote rol bij. Van hieruit kun je kijken welke competenties hiervoor nodig zijn en welke je nog aan moet leren. 

Competenties ontwikkelen is keuzes maken. Er bestaan veel verschillende competenties, maar je kunt ze lang niet allemaal beheersen. Hoewel er weinig competenties zijn die nooit van pas zullen komen, is het beter om gedoseerd te werk te gaan. Kies daarom zorgvuldig welke competenties je in een bepaalde fase wilt ontwikkelen en hoe je deze uiteindelijk aan zou kunnen leren. Aan het einde van jouw carrière zul je zien dat je de meeste competenties beheerst. Ook moet je kijken hoe je jezelf kunt vernieuwen. Als je veel verschillende dingen leuk vindt, kan dit ertoe leiden dat je van alles een beetje aanleert. Een specialist gaat voor een paar competenties en kijkt van daaruit verder. 


Weet voorbeelden te benoemen van jouw competenties

Door competenties te ontwikkelen kun je ze ook beter aan gaan geven in jouw motivatiebrief of tijdens het assessment. Zeg daarbij niet alleen dat je de competenties beheerst, maar geef hier ook voorbeelden bij. Zeggen dat je de competentie samenwerken bezit, kun je immers niet laten blijken door middel van een brief of gesprek. Een goed voorbeeld uit jouw opleiding, werkervaring of privéleven kan helpen om meer duidelijkheid te scheppen. Dit hoeft vaak maar in een zin te gebeuren. 


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen voor het assessment? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen