10 augustus 2021 
4 min. leestijd

De persoonlijkheidstest Big Five

De persoonlijkheidstest Big Five

De naam van de persoonlijkheidstest Big Five verwijst naar de vijf karaktertrekken die onderscheiden worden in de test. Deze test wordt vaak gebruikt als basis van veel onderzoeken die betrekking hebben op het gebied van personeelsselectie en studiekeuzes. Het wordt tegenwoordig gezien als het belangrijkste persoonlijkheidsmodel. Met de persoonlijkheidstest Big Five wordt er gekeken naar iemands persoonlijke eigenschappen en hoe deze eigenschappen tot uiting kunnen komen in werk gerelateerde situaties. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessmenttrainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave: 

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Welke karaktertrekken worden er getest bij de persoonlijkheidstest Big Five?


Er zijn dus vijf karaktertrekken die getest worden en een belangrijk onderdeel van deze test is het feit dat de scores voor deze karaktertrekken normaal verdeeld zijn. Dat betekent dat de test niet zegt dat je of introvert of extravert bent, maar dat je ook in het midden kunt zitten waardoor je niet in een hokje wordt gestopt. Bij de persoonlijkheidstest Big Five wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende vijf karaktertrekken:

  1. Emotionele stabiliteit: mensen die emotioneel stabiel zijn, zijn over het algemeen ontspannen, weinig emotioneel en tevreden met zichzelf. Mensen die niet emotioneel stabiel zijn, zijn vaak nerveus en onzeker en maken zich veel zorgen.
  2. Openheid voor ideeën en ervaringen: dit gaat over in welke mate mensen op zoek gaan naar nieuwe ervaringen. Als je op deze karaktertrek hoog scoort ben je over het algemeen fantasievol en nieuwsgierig. Als je laag scoort ben je meer down-to-earth en richt je je meer op het hier en nu en de feiten die daarmee gepaard gaan.
  3. Extraversie: dit heeft betrekking op de mate waarin men behoefte heeft aan contact met andere mensen. Mensen die extravert zijn prakten graag, zijn actief, sociaal, optimistisch en gericht op personen. Mensen die introvert zijn verkeren graag in een rustige omgeving of werken graag alleen.
  4. Zorgvuldigheid: dit laat simpelweg zien of een persoon georganiseerd is en doelgericht te werk gaat of dat iemand ongestructureerd werkt en zonder doel werkt.
  5. Inschikkelijkheid (of vriendelijkheid): Is iemand competitief ingesteld en niet heel meewerkend of is de persoon juist meegaand, hulpvaardig en tolerant?


Onderverdeling van de vijf karaktertrekken van de persoonlijkheidstest Big Five

Ondanks dat er maar vijf karaktertrekken gebruikt worden als hoofdfocus, kunnen deze vijf karaktertrekken van de persoonlijkheidstest Big Five nog verder onderverdeeld worden. Deze onderverdeling kan in het testrapport vermeld worden en daar wordt dan ook bij vermeld hoe je hierop gescoord hebt. De onderverdeling ziet er als volgt uit:

  1. Emotionele stabiliteit: niet zelfverzekerd, ongeremd, neerslachtig, snel geïrriteerd, zorgelijk en kwetsbaar.
  2. Openheid voor ideeën en ervaringen: inzicht hebben in emoties, intellectueel, niet conservatief, fantasie hebben, behoefte aan variatie hebben en kunst- en natuurminnend.
  3. Extraversie: behoefte aan spanning hebben, assertief, energiek, sociaal, opgewekt, toegankelijk en dominant.
  4. Zorgvuldigheid: prestatiegericht, plichtsgetrouw, ordelijk, effectief, behoedzaam en zelf startend.
  5. Inschikkelijkheid (of vriendelijkheid): snel medelijden hebben, integer, mild, oprecht, vergevingsgezind, vertrouwen hebben en bescheiden.

Waarom heeft de persoonlijkheidstest Big Five maar vijf karaktertrekken?

Er zijn misschien wel duizenden woorden om verschillende karakters mee te omschrijven, dus waarom worden er bij de persoonlijkheidstest Big Five dan maar van vijf gebruik gemaakt? Dit is helemaal geen gekke vraag en hier is ook goed onderzoek naar gedaan. De makers van de test zijn begonnen met alle verschillende woorden te verzamelen en kwamen al snel tot de conclusie dat mensen veel woorden kunnen gebruiken om dezelfde persoon te omschrijven. Uiteindelijk is er gekeken naar de gemene deler van al deze woorden en daar zijn uiteindelijk vijf karaktertrekken uit gekomen die het belangrijkst zijn.


Waarom wordt de persoonlijkheidstest Big Five gebruikt?

Op het gebied van werk is de persoonlijkheidstest Big Five een geliefde test om in te zetten bij werving en selectie, training en coaching of bij de analyse en aanpak van conflicten. Door de persoonlijkheidstest Big Five te gebruiken heeft een personeelsadviseur al snel een goede eerste indruk van iemands persoonlijkheid. Toch is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat wanneer twee mensen exact hetzelfde scoren op de test, je toch te maken kunt hebben met twee verschillende personen. Precies om die reden zijn de vijf karaktertrekken onder te verdelen in meerdere aspecten. Daarom kan het zijn dat bedrijven een speciale versie van de persoonlijkheidstest Big Five gebruiken. Afhankelijk van het doel van de test kunnen ze de test kiezen die daar het beste bij past. Wanneer de persoonlijkheidstest gebruikt wordt bij een sollicitatie kan het bedrijf een inschatting maken of jouw persoonlijkheid past bij de functie waarop je solliciteert. De hoofdkaraktertrekken ‘zorgvuldigheid’ en ‘extraversie’ blijken hierbij een grote voorspellende waarde te hebben.

De uitslag van de persoonlijkheidstest Big Five

Bij de uitslag van de persoonlijkheidstest Big Five kun je zien hoe jij scoort op de vijf karaktertrekken van de test. De test geeft aan hoe zorgvuldig, hoe introvert of extravert, hoe vriendelijk en hoe emotioneel stabiel je bent. Daarnaast laat de test ook zien in welke mate je openstaat voor nieuwe ideeën en ervaringen. Daarnaast wordt de score ook toegelicht. Er wordt uitgelegd wat de karaktertrek inhoudt en wat jouw score op dit onderdeel betekent.


Geen goed en fout bij de persoonlijkheidstest Big Five

Het grote voordeel van een persoonlijkheidstest, zoals de persoonlijkheidstest Big Five, is dat er geen goede en foute antwoorden zijn. Je vult de test in op basis van wie jij bent en daar is niets fout aan. Je zult dus ook nooit afgewezen worden omdat je slecht gescoord hebt op de persoonlijkheidstest Big Five. Als je afgewezen wordt, dan kan het zijn dat ze op basis van de test denken dat je niet goed genoeg bij de functie past, maar het kan ook zijn dat er iemand anders is die op basis van de test beter bij de functie lijkt te passen. Werkgevers kijken er dus naar of jouw persoonlijkheid bij de functie past. Dat is voor hen belangrijk maar ook voor jezelf. Wanneer je werkt in een functie die bij jouw persoonlijkheid past en voel je je prettiger op je werk en kun je je werk beter doen. Hierdoor kun je ook meer mogelijkheden voor jezelf creëren. Iedereen heeft er baat bij als jij werkt in een functie waar je het beste tot je recht komt.


Nog meer oefenen voor het assessment

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen