Waarom doe je een assessment?
Er zijn verschillende redenen om assessment te doen in het dagelijks leven. Aan de hand van een assessment wordt immers veel over jouw vaardigheden en persoonlijkheid duidelijk, waardoor een werkgever of opleiding een goed beeld van jou kan krijgen. De redenen stapelen zich al gauw op, zonder dat jij het doorhebt. Een assessment is immers een belangrijk onderdeel van veel situaties en het is daarom goed om verder te kijken naar de redenen voor een assessment en wat jij er als voordeel mee kunt behalen. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.
Inhoudsopgave
Assessment doen als onderdeel van een sollicitatieprocedure
Een van de redenen om assessment te doen is om de baan van jouw dromen te krijgen. Als jij gesolliciteerd hebt op een functie, kan jou namelijk gevraagd worden om een assessment af te leggen. Een assessment is een toetsing van jouw persoonlijkheid, competenties en capaciteiten aan de hand van verschillende onderdelen. Aan de hand van de resultaten kan een werkgever een beter beeld van jou als werknemer krijgen, wat de doorslag kan zijn om jou aan te nemen of af te wijzen voor een bepaalde functie. Als je bij voorbaat het assessment al weigert, zul je afgewezen worden. Een werkgever weet immers niet of jij geschikt bent voor de functie, want een sollicitatiebrief kan vaak mooier klinken dan het daadwerkelijk is.
Assessment voor jouw persoonlijkheid
Een van de andere redenen om assessment te doen is om erachter te komen tot wat jij in staat bent. Tijdens een assessment kun je namelijk zien waar jouw grenzen en valkuilen liggen, waardoor je jezelf aan de hand van de taken van jouw functie kunt afvragen of jij hiertoe in staat bent. Daarnaast kun je sneller doorkrijgen welke eigenschappen en vaardigheden je nog verder moet ontwikkelen. Een assessment kun je zien als leerproces, doordat je precies weet waar jij op dat moment staat. Binnen een dag heb jij namelijk een goed beeld van jezelf, welke je ook weer uit kunt dragen bij sollicitaties. Zelfkennis is immers belangrijk.
Een van de redenen om assessment te doen is namelijk dat je deze zelfkennis al hebt of verder kunt ontwikkelen aan de hand van het advies dat je krijgt. De professionals die betrokken zijn bij het assessment kunnen jou namelijk verder helpen voor de toekomst. Zij geven jou een bepaald advies, wat jij mee kunt nemen naar andere professionals. Ieder assessment moet je daarom ook altijd met beide handen aanpakken. Hoe meer feedback je krijgt, hoe beter je kunt presteren tijdens jouw loopbaan en hoe meer je jezelf leert kennen.
Objectieve feedback als basis van het assessment
Uiteraard zijn er meer redenen om assessment te doen. De objectieve feedback die jij krijgt van psychologen en aan de hand van uitslagen uit de testen kunnen jou namelijk verder helpen. Als je daarbij ook een rollenspel moet doen, krijg je direct feedback op het gedrag dat je vertoond hebt tijdens dit onderdeel. Hieraan merk je al gauw of jij in staat bent om de functie te vervullen waar je op gesolliciteerd hebt. Jouw actuele gedrag kun je hiermee in de toekomst veranderen en je leert er ook nog eens meer over jezelf mee. Psychologen moeten zich houden aan het doel, inhoud, de procedure en de terugkoppeling aan de hand van een rapport en een adviesgesprek houden, zodat er een objectieve feedback kan ontstaan en ze niet handelen uit zelfbelang.
Het voordeel van assessments ten opzichte van een standaard sollicitatie
Een standaard sollicitatie gebeurt vaak aan de hand van een sollicitatiebrief en een bijbehorend gesprek. In een sollicitatiebrief kun je al gauw alle punten beschrijven waar jij goed in bent, maar laat je jouw zwakke punten vaak achterwegen. Je wilt aan de hand van de brief immers een goede indruk achterlaten op de werkgever, zodat je sneller de baan kunt krijgen. Een assessment geeft echter wel een beter beeld van jou als persoon en jouw vaardigheden op de werkvloer. Ook geeft het jou de mogelijkheid om te bewijzen dat wat jij in de brief hebt opgeschreven de waarheid is en kun je aantonen dat je deze capaciteiten echt bezit. Dit is daarom ook een van de redenen om assessment te doen. In het bedrijfsleven wordt namelijk vaak gediscrimineerd zonder dat een werkgever dit doorheeft. Aan de hand van bijvoorbeeld een vooropleiding, de naam in de brief of de leeftijd kan vaak al een afwijzing plaatsvinden, terwijl deze persoon wel geschikt is voor de functie. Tijdens een assessment kun je hier niet op afgewezen worden. Jouw score zegt immers waartoe jij in staat bent, zonder dat andere factoren hierbij komen kijken.
Een assessment als gratis loopbaanadvies
Een gratis loopbaanadvies kan ook een van de redenen om assessment te doen zijn. Als jij assessment doet als onderdeel van een sollicitatieprocedure krijg je immers een bepaald advies aan het einde van het assessment. Dit advies kan niet alleen dienen als mogelijkheid om een functie in de wacht te slepen, maar kan jou ook helpen in de rest van jouw carrière. Aan de hand van het advies zou namelijk ook besloten kunnen worden om jouw loopbaan te veranderen en op zoek te gaan naar een functie die beter bij jouw persoonlijkheid en capaciteiten past. Je kunt immers alleen maar leren van de uitslag van de tekst, waardoor het een van de beste redenen om assessment te doen kan zijn.
De zwijgplicht van psychologen bij een assessment
Als er psychologen bij jouw assessment betrokken zijn, moeten deze zich houden aan bepaalde zaken uit de beroepscode. Dit houdt in dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen, je met respect moeten behandelen, deskundig moeten zijn en daarbij ook integriteit moeten tonen. Ze hebben een zogenoemde zwijgplicht, waardoor er zonder jouw toestemming niets met jouw werkgever besproken kan en mag worden. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde zaken nadere uitleg behoeven, die jij beter zelf kunt geven dan iemand anders.
De zwijgplicht van psychologen kan een van de redenen om assessment te doen zijn. Je hebt immers altijd het laatste woord. Jouw rapport wordt, zeker tijdens psychologische onderzoeken, alleen naar de opdrachtgever verstuurd wanneer jij hier toestemming voor geeft. Wil je dit niet, dan gebeurt het ook niet. Echter kan dit ook nadelige gevolgen hebben voor jouw sollicitatieprocedure, waardoor het wel goed is om een juiste afweging te maken. Uiteraard kan deze psycholoog jou ook voorzien van adviezen, waardoor je een goede keuze kunt maken en alle voor- en nadelen tegen elkaar af kunt wegen.
Nog meer oefenen voor het assessment
Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.