31 maart 2016 
3 min. leestijd

Geometrie

Geometrie

Geometrie blijkt tijdens capaciteiten- en intelligentietests vaak een lastig onderdeel. Om je goed voor te bereiden op dit onderdeel is het dan ook raadzaam om de uitleg, tips en oefeningen op deze pagina tot je te nemen. Zo kun je jezelf op de juiste manier voorbereiden op het onderdeel geometrie en is de kans groot dat je beter presteert. Wil je meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Geometrie uitleg

Bij geometrie bereken je onder andere hoeken. Om dit goed te doen heb je bepaalde basiskennis nodig, zo moet je begrijpen wanneer iets 90 graden of 180 graden is of moet je snappen wat een parallellogram precies is. Om hoeken uit te rekenen heb je onder andere de stelling van Pythagoras nodig. Kortom, voor je met het onderdeel geometrie aan de slag gaat is er enige voorbereiding noodzakelijk. Verdiep je in de basisregels van de geometrie om je zo goed mogelijk voor te bereiden en oefen tot je de belangrijkste onderdelen volledig beheerst. 


Welke onderdelen komen terug bij geometrie?

Geometrie bestaat over het algemeen uit verschillende onderdelen. Wanneer je een vraag krijgt is het belangrijk om te begrijpen over welk onderdeel van geometrie het precies gaat.

Geometrie bestaat bij de meeste capaciteiten- en intelligentietests uit de volgende onderdelen:

  • De stelling van Pythagoras
  • Driehoeken (oppervlakte)
  • Symmetrie
  • Scherpe/rechte/stompe hoeken
  • Cirkels (oppervlakte/omtrek)
  • Parallellogram

We nemen de onderdelen één voor één door. 


Geometrie: De stelling van Pythagoras

De stelling van Pythagoras is een formule waarmee je de lengte van een zijde kunt berekenen door de lengte van twee andere zijdes te gebruiken. Om de stelling van Pythagoras te gebruiken dient de driehoek een hoek van 90 graden te bevatten.

Hieronder een uitleg waarmee je de stelling Pythagoras toepast: 

De formule luidt als volgt: A+ B2 = C2

Een klein voorbeeld:

Als je een tabel gebruikt doe dan eerst alle getallen individueel in het kwadraat. De twee korte zijdes tel je vervolgens bij elkaar op, op basis daarvan kun je de lengte van de lange zijde met de formule bepalen. 

Geometrie: Driehoeken (oppervlakte)

De oppervlakte van een driehoek van 90 graden kun je berekenen door middel van de volgende formule:
Oppervlakte driehoek = 1/2 x basis x hoogte

Geometrie: Symmetrie

Symmetrie is het in spiegelbeeld brengen van twee helften. Wanneer je aan de slag gaat met symmetrie is het belangrijk om het verschil tussen scherpe, stompe en rechte hoeken te kennen.

Hieronder een overzicht van verschillende hoeken:

Scherpe hoek

Een hoek is scherp als deze kleiner is dan 90 graden en groter dan 0 graden.

Stompe hoek

Een hoek is kleiner dan 180 graden en groter dan 90 graden.

Rechte hoek

Een rechte hoek is recht als deze 90 graden is.


Geometrie: Cirkels (oppervlakte/omtrek)

De oppervlakte van een cirkel bereken je door de volgende formule toe te passen: oppervlakte cirkel = π * straal * straal = π * r2
De omtrek van een cirkel bereken je door de volgende formule toe te passen: omtrek cirkel = diameter x π

Geometrie: Parallellogram

Parallellogram: een rechthoek waarbij er twee van de vier zijdes parallel lopen. Een parallellogram is een vierkant waarbij de buitenste zijdes schuin parallel van elkaar lopen. Van een vierhoek ABCD  lopen de zijdes AD parallel aan BC en AB loopt parallel aan CD. Om de oppervlakte van een parallellogram uit te rekenen heb je een hulplijn nodig die vanuit een hoekpunt loodrecht op de zijde AB loopt. De bijbehorende formule: oppervlakte = l x b


Geometrie tips en trucs

Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken hebben we een aantal tips en trucs voor je op een rijtje gezet:

Leer de basis van geometrie

Geometrie is een puur wiskundig fenomeen. Om dit goed uit je hoofd te leren is het belangrijk de basisregels van wiskunde uit je hoofd te leren. Zo zie je bij iedere opgave welke formule je moet toepassen om tot het juiste antwoord te komen.

Formules oefenen en beter worden in geometrie

Zorg ervoor dat je de belangrijkste formules goed onder de knie krijgt. Bij geometrie zijn het de formules die je moet kennen om tot de juiste antwoorden te komen. Oefen deze formules op verschillende manieren om jouw prestaties te verbeteren.

Gestructureerd werken

Om tijdens een capaciteiten- of intelligentietest tot een hoge score te komen is het belangrijk dat je gestructureerd werkt. Ook wanneer je jouw aandacht verliest kun je de opgave daarna weer snel oppakken, wanneer je altijd gestructureerd werkt zie je dan direct welke volgende stap je gaat zetten. Door gestructureerd te werken is de kans groot dat je sneller werkt en minder fouten maakt.

Begrijp goed wat er van je gevraagd wordt

Wanneer je veel oefent begrijp je steeds beter wat er van je gevraagd wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je binnen enkele seconden ziet welke formule er precies van je gevraagd wordt. Het best is om deze vervolgens te noteren en hem direct op te lossen. Bij capaciteitentests van een hoger niveau heb je soms meerdere formules nodig om tot het juiste antwoord te komen.


Nog meer geometrie oefenen

Wil je nog meer geometrie oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen