10 november 2019 
5 min. leestijd

Postbakoefening tips

Postbakoefening tips

Om jouw assessment goed te kunnen doen is iedere postbakoefening tip welkom. Met verschillende tips kun jij er namelijk voor zorgen dat je de postbakoefeningen op de juiste manier maakt en ook weet wat je kunt doen om het af te krijgen binnen de gegeven tijd. Zorg daarom dat je alle informatie doorleest en de tips toepast tijdens de voorbereiding en het uiteindelijke assessment. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Postbakoefening uitleg

Een postbakoefening wordt ook wel in-basket oefening genoemd. Het is een oefening waarbij iemand zich door een inbox met belangrijke en minder belangrijke mails moet werken tijdens het assessment. In deze inbox vind je aantekeningen, documenten, berichten en andere input. Op basis van alle berichten moeten er acties en analyses uitgevoerd worden. Hierbij moet je een aantal taken zelf uitvoeren en een deel daarvan uitbesteden aan medewerkers. Tijdens het assessment is het belangrijk dat je een kort rapport opstelt waarin je het probleem analyseert en een oplossing voorstelt. Iedere postbakoefening tip kan jou helpen om dit rapport op de juiste manier op te kunnen stellen.

Doel

Het doel van deze opdracht is om te kijken hoe iemand om kan gaan met tijdsdruk. Er zit een bepaalde tijd vast aan de oefening, waardoor je tegen een deadline aan werkt. Daarnaast moet je de nodige creativiteit bevatten. De berichten in de inbox hebben namelijk een bepaalde verhouding met elkaar, welke jij moet kunnen ontdekken binnen de tijd. De goede oplossing kan alleen gevonden worden door deze puzzel op te lossen. Een postbakoefening tip is daarom om dit verband als eerste te ontdekken voordat je de berichten af gaat handelen. Hiermee voorkom je namelijk dat je een verkeerd rapport schrijft en afgekeurd wordt op dit onderdeel.


Duidelijkheid scheppen in de postbakoefening


De eerste postbakoefening tip is het scheppen van duidelijkheid. Je kunt immers niet aan de postbakoefening beginnen zonder dat je weet wat er van je verwacht wordt. Het is daarom goed om eerst naar de opdracht te kijken en alle informatie van het bedrijf op te zoeken. De informatie over het bedrijf moet je in principe al weten voordat je naar het assessment gaat. Daarnaast kun je aan de hand van de vacature al opmaken welke rol je moet gaan innemen. Is dit niet duidelijk, dan krijg je daar meer informatie over tijdens het assessment. Ook krijg je hier meer informatie over de mensen die onderdeel van jouw team zijn en de taken die zij dagelijks uitvoeren. Het belangrijkste is wellicht nog wel hoeveel tijd je voor de opdracht zelf krijgt.

Uiteraard is er veel al op te zoeken voordat je naar het assessment gaat. Een postbakoefening tip is daarom ook om dit zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat je een helder beeld hebt over jouw werkveld en het bijbehorende team. Zo ga je beter het assessment in en kun je ook sneller aan de oefening beginnen. Je hebt immers niet al te lang de tijd en om dan nog alles op te moeten zoeken, zorgt ervoor dat je weinig tijd overhoudt voor de daadwerkelijke opdracht.


Prioriteiten stellen aan berichten tijdens de postbakoefening

Nadat je weet bij welk bedrijf je werkzaam bent en welke rol jij en jouw team hebben, kun je aan de slag met het sorteren van berichten. Prioriteiten stellen is hierbij de volgende postbakoefening tip. Dit doe je door te kijken naar hoe belangrijk de berichten zijn. Je kunt ervoor kiezen om bovenaan te beginnen, maar hoe bepaal je dan wat het belangrijkste bericht is? Het is daarom goed om snel te kunnen scannen om na te gaan welke berichten echt belangrijk zijn en welke kunnen wachten. Noteer hierbij kort jouw bevindingen. Denk hierbij niet alleen aan de belangrijkste berichten opschrijven, maar ook waar de berichten over gaan.

Het is belangrijk dat je dit zo kort mogelijk doet. Je hebt immers geen uren de tijd en hebt veel berichten om af te handelen. Probeer daarom in steekwoorden voor jezelf duidelijk te maken wat het verhaal is, zodat je hier alleen even naar terug hoeft te kijken bij het schrijven van het rapport. Uitgebreid noteren zorgt ervoor dat je niet alleen het overzicht verliest, maar ook geen tijd meer hebt om een kort rapport op te stellen voor jouw assessoren.


Kijk tijdens de postbakoefening of een bericht urgent is

De volgende postbakoefening tip: Bepaal de urgentie van een bericht. Nadat je de prioriteit hebt vastgesteld aan de hand van belangrijke en minder belangrijke berichten, ga je ook kijken naar hoe urgent het bericht is. Er kunnen berichten tussen zitten die zowel belangrijk als urgent zijn, maar ook berichten die wel urgent zijn, maar minder belangrijk. Bij eerstgenoemde moet je de taken zelf uitvoeren. Er moet namelijk een snelle beslissing genomen worden en afwegingen over het risico worden gemaakt. Bij de minder belangrijke opdrachten kun je de taken laten uitvoeren door jouw team. Hierbij moet je wel goed kijken naar de juiste persoon. Deze moet de taken immers wel uit kunnen voeren. De competentie delegeren is hierbij van belang.

Naast de belangrijke berichten zijn er ook berichten die minder belangrijk zijn en daarnaast minder urgentie bevatten. Deze berichten kun je uitstellen. Houd hierbij wel rekening met de tijd waarin de berichten afgehandeld moeten worden. Het tijdsbestek plan je in jouw agenda, zodat je voorkomt dat de berichten vergeten worden. Als een bericht niet belangrijk en niet urgent is, kun je de berichten negeren of weggooien. Zorg er hierbij wel voor dat je heel zeker bent van de zaak.


De valkuil van postbakoefeningen

De grootste valkuil van een postbakoefening is dat je te snel wilt werken. Er is een bepaalde tijdslimiet verbonden aan de opdracht, maar dit houdt ook in dat je gewoon goed te werk moet gaan. Jouw doel is vaak om zoveel mogelijk berichten af te werken binnen deze tijd, waardoor je al snel oppervlakkig te werk gaat. Hierdoor vergeet je vaak de inhoud van de berichten, waardoor je niet meer de juiste selectie kunt maken en daarbij jouw keuzes ook niet op de juiste manier kunt maken.

De grootste postbakoefening tip is daarom om niet kortaf te antwoorden op de binnengekomen berichten. De inhoudelijk sterke reacties zijn namelijk van belang om de assessoren te overtuigen van jouw kunnen. Dit weegt nog zwaarder mee dan de uiteindelijke keuzes die je gemaakt hebt. Echter moet je ook niet te lang piekeren op een bericht. Hiermee verlies je immers te veel tijd.


Voorbereiden van de postbakoefeningen

Het is belangrijk dat je jezelf goed voorbereid op de postbakoefeningen. Dit begint in principe al met het doorlezen van de vacature, omdat je hier een beter beeld van het bedrijf uit kunt halen en daarnaast weet welke competenties je moet laten zien tijdens het assessment. Zorg er daarnaast voor dat je meer informatie over het bedrijf opzoekt. De postbakoefening is immers gebaseerd op jouw werkveld en het bedrijf waar jij aan de slag gaat. Door zoveel mogelijk informatie op te zoeken en daarbij ook al te kijken naar het team, kun je jezelf veel tijd besparen en de opdracht beter uitvoeren.

Daarnaast is het goed om iedere postbakoefening tip die hierboven vermeld is te gebruiken tijdens de voorbereidingen. Probeer zoveel mogelijk te oefenen met inkomende mails door deze te categoriseren. Kijk daarbij goed naar welke berichten belangrijk zijn en welke urgentie hebben. Als je hier fanatiek en geconcentreerd mee aan de slag gaat, kun je dit ook sneller toepassen tijdens het assessment. Er zullen altijd zenuwen optreden, maar doordat jij snel te werk kunt gaan aan de hand van de opgedane kennis kun je ervoor zorgen dat je de tijdsdruk niet voelt. Dit maakt jou ook gelijk stressbestendig, wat weer van pas kan komen om een positieve beoordeling te krijgen.


Nog meer postbakoefeningen oefenen

Wil je nog meer oefenen postbakoefeningen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen