23 oktober 2019 
5 min. leestijd

De medische test politie

De medische test politie

Als je een medische test politie moet ondergaan naar aanleiding van een sollicitatieprocedure, kun je het beste zo goed mogelijk voorbereid zijn. Het is namelijk een onderdeel waar veel vanaf hangt en waar jouw gehele sollicitatie mee staat of valt. Doordat er veel bij komt kijken en het een van de belangrijkste keuringen is om bij de politie werkzaam te kunnen zijn, hebben we alle informatie op een rijtje gezet. Echt voorbereiden op de test kun je jezelf echter niet, maar je weet wel wat je kunt verwachten en hoe alles in zijn werk gaat.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

De medische test politie

Als je solliciteert voor een functie bij de politie, moet je het politie assessment afleggen. Er zijn namelijk verschillende functie-eisen waaraan je moet voldoen voordat je in dienst kunt treden. Een deel daarvan hangt af van jouw vooropleiding en je leeftijd. Als je hieraan voldoet, krijg je een uitnodiging voor de politietest, welke uit drie dagen bestaat. Daarnaast komen de medische test politie en een betrouwbaarheidsonderzoek voor tijdens het assessment. De medische test toont aan of jij lichamelijk en geestelijk in orde bent om de functie uit te kunnen voeren. Er komt immers veel druk op jou te liggen en er zijn verschillende situaties waarin de werkdruk erg hoog ligt.


Vragenlijst van de medische test politie

De test wordt uitgevoerd door een onafhankelijke medische dienst. Deze dienst geeft uiteindelijk een uitgebreid rapport aan de politie over jouw medische conditie. Voordat je de keuring ondergaat, moet je een vragenlijst hebben ingevuld. Deze vragenlijst bestaat voornamelijk uit vragen over jouw medicatiegebruik, zintuigen, hart en bloedvaten, houding en beweging, psychische kanten en bewustzijn. Je moet deze vragen eerlijk invullen. Op deze manier ontstaat er namelijk een goed beeld van jou en kan er gekeken worden of jouw eventuele aandoeningen geen invloed hebben op jouw werk. Aan de hand van jouw antwoorden wordt gekeken of jij de medische test politie kunt ondergaan.


Voor onderzoek van de medische test politie

Echter begint de test dan nog niet. Er moet ook nog een vooronderzoek plaatsvinden, waarbij gekeken wordt naar je bloeddruk, glucose, ogen, oren, lengte en gewicht. Ook vindt er een controle van jouw hart plaats als je veertig jaar of ouder bent. Ook hier moeten geen zware afwijkingen te vinden zijn. Als ook deze testen in orde zijn, ga je door naar de medische keuring. Zorg er hierbij voor dat je rustig bent. Zenuwen kunnen namelijk invloed hebben op de uiteindelijke resultaten, waardoor je misschien afgewezen wordt voor de functie. Gezonde zenuwen zijn geen probleem. Hier wordt namelijk rekening mee gehouden tijdens de keuring.De regels van de medische test politie

De medische test politie is opgehangen aan een aantal regels. De arts mag bijvoorbeeld alleen vragen stellen die van belang zijn voor de functie waarvoor je gesolliciteerd hebt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere regels waaraan voldaan moet worden. Zo hoeft er niet voor iedere functie een medische test gedaan worden. In de vacature staat omschreven of deze keuring voor jou verplicht is. Daarnaast mag je pas gekeurd worden wanneer je de rest van de sollicitatieprocedure hebt doorlopen en de werkgever jou aan wil nemen.

De medische test politie kan daarnaast pas plaatsvinden als je schriftelijk bent geïnformeerd over het doel van de test en welke vragen en onderzoeken er gedaan worden. Is dit niet het geval, kun je de keuring in feite uitstellen totdat deze informatie wel beschikbaar is. Houd er hierbij ook rekening mee dat er tijdens de keuring niet gekeken wordt naar ernstige aandoeningen. Hier kun je naar vragen, maar je zult er geen antwoord op krijgen. Aan het einde van de keuring moet de arts jou informeren over de uitslag. Daarnaast geeft hij aan of je geschikt of ongeschikt bent bevonden. Uiteindelijk krijg je dit officieel te horen van jouw toekomstige werkgever.


Uitgangspunten van de medische test politie

De medische test politie is verbonden aan een aantal uitgangspunten. Het is belangrijk dat je deze punten kent. De eerste is dat je lichamelijk en geestelijk in een goede conditie verkeert. Het werk bij de politie is vaak zwaar. Niet alleen heeft jouw lichaam veel te verduren tijdens jouw werkzaamheden, ook kun je situaties tegenkomen die geestelijk veel van jou vragen. Als je bij jouw sollicitatie al lichamelijke of geestelijke klachten hebt, wordt vaak aangeraden om niet door te gaan met de procedure. Je bent dan niet geschikt om de functie naar behoren uit te voeren. Er wordt vaak geadviseerd om op zoek te gaan naar een andere baan, die minder uitputtend is en waar je minder nare situaties tegen kunt komen. Als je lekker in je vel zit, straal je dit uit. Daarnaast zie je dit terug in de testresultaten.


De beoordeling van de medische test politie

De medische test politie wordt beoordeeld aan de hand van de resultaten die uit de keuring komen. Doordat deze keuring vrijwel aan het einde van de sollicitatieprocedure plaatsvindt, heb je genoeg tijd om je hier lichamelijk en mentaal op voor te bereiden. Het kan ook betekenen dat de baan binnen handbereik was en je op het laatste moment toch niet geschikt bevonden wordt. Het is daarom ook goed om te kijken hoe de beoordeling in zijn werk gaat, voordat je begint met het solliciteren bij de politie.

Na de test kunnen er verschillende resultaten naar voren komen. De eerste is dat je geschikt wordt bevonden. Als dit het geval is, zijn alle resultaten van de medische test politie positief. Dit houdt in dat je geen lichamelijke beperkingen hebt die hinder kunnen geven bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden. De laatste stap is in dit geval alleen nog een betrouwbaarheidsonderzoek voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt gaan. Het zou ook kunnen zijn dat je voorlopig ongeschikt wordt verklaard. Dit is vaak het geval als je overgewicht hebt. Het advies is dan dat jij eerst een bepaald aantal kilo’s kwijt moet raken voordat je aan het werk kunt gaan. Als jij de kilo’s kwijt bent, kun je de test nog een keer doen en word je vaak wel geschikt bevonden.


Je bent ongeschikt, wat kan je doen?

Het zou echter ook kunnen zijn dat je naar aanleiding van de medische test politie ongeschikt bent. Het is goed om te weten op welk onderdeel je bent afgekeurd. Dit zou namelijk met verschillende lichamelijke klachten te maken kunnen hebben, waaronder slechte ogen of een slechte conditie. Het is belangrijk dat je het rapport dan goed doorleest, zodat je weet waar je aan kunt werken. In sommige gevallen zijn het namelijk kleine dingen die nog op te lossen zijn. Je zou er dan voor kunnen kiezen om aan deze punten te werken, zodat je in een later stadium nog een keer kunt solliciteren bij de politie. In sommige gevallen is het echter een verloren zaak. Er zijn namelijk ook een aantal lichamelijke gebreken waar weinig tot niets aan gedaan kan worden. Het is dan verstandig dat je uit gaat kijken naar een andere functie.


Voorbereiden op de medische test politie

Voorbereiden op de medische test politie is tot op zekere hoogte mogelijk. Gedurende de sollicitatieprocedure wordt namelijk duidelijk of jij de medische keuring kunt gaan doen. Het is dan van belang dat je gaat werken aan jouw conditie. Aan de hand van een trainingsschema kun jij ervoor zorgen dat je fit aan de medische keuring begint. Echter is aan jouw conditie werken het enige waar je invloed op hebt. Andere delen van het lichaam kun je weinig aan veranderen. Mocht je dus een blessure op hebben gelopen met blijvende schade, dan is de kans groot dat je hierop afgekeurd gaat worden. Een kleine blessure in aanloop van de keuring hoeft echter niet te betekenen dat je een negatief advies krijgt.


Nog meer oefenen voor de politietest

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Politietest Coaching. Met de Politietest Coaching kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van de politietest onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een politietest en je zult hoger scoren voor alle politietest  onderdelen. Klik hier om verder te gaan,

Doe hier de Politietest Coaching

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen