30 maart 2022 
5 min. leestijd

Persoonlijkheidstest in een Assessment

Persoonlijkheidstest in een Assessment

Een persoonlijkheidstest is vaak onderdeel van een assessment. Bij een sollicitatie hoort vaak ook een soort persoonlijkheidstest, daarbij moet je vaak een schriftelijke vragenlijst doorlopen. Tegenwoordig gebeurt dit meestal online. In een persoonlijkheidstest krijg je verschillende opdrachten voorgelegd, over gedragingen of meningen die voor jou van toepassing zijn. Dat soort vragenlijsten bestaat uit 60 tot 200 uitspraken met meerkeuze antwoorden, het invullen van zo’n vragenlijst kan ongeveer 20 tot 45 minuten duren.  


Inhoudsopgave: 
Wat is een persoonlijkheidstest?

Een persoonlijkheidstest is een onderdeel van een psychologische test. Tijdens een persoonlijkheidstest worden door middel van een vragenlijst jouw persoonlijkheidskenmerken getest, het gedrag dat je zelf van nature vertoont en de manier waarop gedrag van anderen op jou overkomt. Vanuit het resultaat van deze testen wordt bekeken of je persoonlijkheid geschikt is voor de functie waarop je gesolliciteerd hebt. 

 het op zoek zijn naar de persoonlijkheid van de persoonlijkheidstest

 


Het doel van een persoonlijkheidstest

Nadat iemand een persoonlijkheidstest heeft gedaan, wordt aan de hand van die informatie bekeken of iemand geschikt is voor het beroep waarop gesolliciteerd is. Werkgevers willen natuurlijk personeel dat goed kan functioneren in de functie die hen is toegewezen. Er bestaan ook assessments voor zittende werknemers waarbij persoonlijkheidstests worden toegepast. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen in een reorganisatie of als onderdeel van een ontwikkelings- of loopbaanassessment

zoeken naar wat het doel van de persoonlijkheidstest is Soorten persoonlijkheidstest in een assessment

 Er zijn verschillende persoonlijkheidstesten die in een assessment kunnen worden gebruikt. We hebben twee soorten persoonlijkheidstesten in een overzicht gezet, namelijk de Big Five en de Belbin Test. 

Big Five persoonlijkheidstest:

De Big Five persoonlijkheidstest meet 5 verschillende persoonlijkheidsfactoren, die volgens psychologen de kern van een persoonlijkheid vormen. De Big Five is een persoonlijkheidsmodel in de psychologie. Als je mensen zichzelf of anderen wilt laten beschrijven, dan kun je deze opdelen in verschillende kenmerken. 

De 5 kenmerken van de Big Five persoonlijkheidstheorie:

 • Extraversie: Als je extravert bent, put je jouw energie uit andere mensen door interactie. Je bent heel spraakzaam, energiek en assertief.
 • Vriendelijkheid: Je bent vriendelijk tegen de mensen in je omgeving. Mensen met dit persoonlijkheidskenmerk zijn behulpzaam en meelevend. Karaktereigenschappen die deze mensen bezitten zijn behalve vriendelijkheid ook aanhankelijk en sympathiek. 
 • Neuroticisme: Neuroticisme is een ander woord voor emotionele instabiliteit. Dit heeft te maken met de mate van negatieve emoties en emotionele instabiliteit. De mensen die hoog scoren op neuroticisme ervaren vaak negatieve emoties en emotionele instabiliteit. De karaktereigenschappen die hierbij horen zijn gespannen en humeurig. 
 • Zorgvuldigheid: Deze mensen zijn heel consciëntieus, betrouwbaar en stipt. Ze bezitten de eigenschappen georganiseerd, methodisch en grondig.  
 • Openheid: Dit zijn mensen die open staan voor het leren van nieuwe dingen en het opdoen van ervaringen. Deze mensen scoren hoog voor openheid. De eigenschappen die horen bij openheid zijn inzichtelijk, fantasierijk en een grote interesse hebben voor verscheidene dingen. 

Waarom werkt het Big Five model voor het maken van een selectie van werknemers? In iedere persoonlijkheid zijn delen van de vijf persoonlijkheidsdimensies terug te zien. Door de persoonlijkheidstesten kunnen de verschillende dimensies goed en stabiel gemeten worden. Deze test is daarom een essentieel onderdeel van het selecteren. 

 Belbin test

Deze test is ontwikkeld vanuit de theorie van Dr. Meredith Belbin (1969). Volgens deze theorie zijn er negen teamrollen. Ze willen met deze teamrollen onderscheid maken tussen een functionele, organisatorische en persoonlijke rol. In elk team is er een ideale rolverdeling, die afhangt van de doelstelling die je met het team wil bereiken. 

Volgens de theorie heeft iedereen een belangrijke rol in een groep. Dat kan overal zijn, in een vergadering, een voetbalteam of gewoon in een vast werkteam. 

Belbin test teamrollen:  

 • Voorzitter (coördinator): Je bent goed in het uitleggen van verschillende onderwerpen en het maken van een mooie samenvatting van een onderwerp. Je kunt goed delegeren
 • Uitvoerder (implementer): Je bent goed in het uitvoeren van de praktijk en organiseren en je bent ordelijk, nuchter en taakgericht. Dit zijn harde werkers. 
 • Strateeg (monitor evaluator): Je denkt bij elke keuze verstandig, doordacht en rationeel. 
 • Uitvinder (plant): Je bent creatief, onorthodox en verbeeldingsrijk. Je past je visie en zienswijzen toe.
 • Specialist: Deze mensen zijn toegewijde vakmensen. 
 • Inspirator: Je bent vaak vrolijk, avontuurlijk, enthousiast en ruimdenkend. Je hebt een extraverte eigenschap, waardoor je makkelijk een netwerk bouwt. 
 • Doorzetter: Je bent prestatiegericht, gedreven en gepassioneerd. Je hebt wilskracht.
 • Diplomaat: Je bent behulpzaam, opmerkzaam en diplomatiek.
 • Bewaker (completer, finisher): Je bent precies en nauwgezet.

De Belbin Test is perfect voor het vinden van de juiste rollen binnen een team. Het is een gebruikelijke test om te kijken waarom iemand een bepaalde rol aanneemt. Dat wordt namelijk bepaald door de eigenschappen van een mens. 

 

 


Persoonlijkheidstests oefenen

Bij een persoonlijkheidstest zijn er geen goede of foute antwoorden, net als bij een IQ-test. Een persoonlijkheidstest is dus heel lastig te oefenen. Er bestaan wel verschillende voorbeeldtesten die je kunt uitvoeren, om alvast een beeld te vormen van het maken van een persoonlijkheidstest. Je weet dan een beetje wat je kunt verwachten. Zulke persoonlijkheidstesten kun je gratis doen via verschillende sites, zoals 16personalities

 een cirkel met 16 verschillende personaliteiten


Persoonlijkheidstest Tips 

 1. Zorg dat je jezelf blijft en de vragen eerlijk beantwoordt.
 2. Lees de vraag goed door en ga niet te lang twijfelen.
 3. Denk breed na over situaties, bij voorkeur werksituaties.
 4. Beantwoord de vragen redelijk recent (de afgelopen twee jaar). 
 5. Laat negatieve gedachten en gebeurtenissen uit het verleden achter je en probeer het niet te laten merken in je antwoorden.

Als je een persoonlijkheidstest doorloopt kun je veel informatie geven over jezelf. Je weet zelf al snel of de baan en functie bij je passen of niet, en of jij je thuis voelt in deze omgeving. Zo’n test kan van pas komen bij de keuze voor een opleiding of baan, ook als je niet kort daarvoor het assessment moet doen. Probeer gewoon jezelf te zijn en met een goed gevoel de persoonlijkheidstest in te stappen. Veel succes alvast! 


Nog meer leren over persoonlijkheidstesten?

Wil je nog meer informatie over persoonlijkheidstesten? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Bekijk hieronder onze trainingspakketten.


€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen