23 december 2019 
4 min. leestijd

Situaties rollenspel

Situaties rollenspel

Steeds meer werkgevers maken gebruik van een assessment om nieuwe werknemers aan te nemen. Het is immers een handig hulpmiddel waarbij de persoonlijkheid, competenties en vaardigheden in kaart worden gebracht. Zo kan snel een selectie gemaakt worden van geschikte kandidaten, waardoor de kans kleiner wordt dat de verkeerde keuze gemaakt wordt. Een van de onderdelen van een assessment is het rollenspel. Er zijn verschillende situaties van het rollenspel te bedenken, welke afhankelijk zijn van de functie waarnaar jij gesolliciteerd hebt. Onderstaande informatie geeft jou meer inzicht in de verschillende situaties die nagebootst kunnen worden en wat een rollenspel precies is. Wil je voor het assessment oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Uitleg van het rollenspel

Een rollenspel is een nabootsing van een situatie uit de praktijk van jouw toekomstige functie. Dit zijn vaak lastige situaties, waar je niet zomaar uit kunt komen als je niet de juiste competenties en vaardigheden bezit. Je voert het rollenspel altijd uit met een tegenspeler. Deze tegenspeler is een getrainde acteur, die jou flink voor het blok kan zetten. Het is belangrijk dat jij hierbij jouw zelfbeheersing kunt bewaren en in alle kalmte tot een oplossing kunt komen. Het doel van een rollenspel is immers dat gekeken wordt hoe jij als potentiële werknemer reageert in lastige situaties. Jouw ware aard kan naar boven komen tijdens dit toneelspel. 

Omdat jij moet aantonen dat je de competenties en vaardigheden bezit voor een functie leid jij als het ware het gehele gesprek. Hierdoor ben jij ook verantwoordelijk voor het verloop hiervan en gaat de acteur mee in jouw antwoorden en lichaamshouding. Je zult merken dat het rollenspel dan ook een stuk soepeler verloopt en je aan het einde, tijdens het interview, positievere feedback terugkrijgt dan wanneer je jezelf offensief opstelt. 


Verschillende situaties van het rollenspel

De situaties van een rollenspel zijn afhankelijk van de situatie waarop jij gesolliciteerd hebt. Als leidinggevende zul je geheel andere situaties krijgen dan wanneer je hebt gesolliciteerd naar een baan in de verkoop of in een callcenter. Het is daarom goed om eerst te bekijken welke competenties en vaardigheden je moet bezitten en aan de hand daarvan het rollenspel uit gaat voeren. Denk hierbij aan leiderschap, luisteren, omgaan met conflicten, het oplossen van problemen en stressbestendig. Onderstaande situaties van een rollenspel kunnen voorkomen tijdens het assessment. 


De beoordeling van het rollenspel

De situaties van het rollenspel worden allemaal op dezelfde manier beoordeeld. De opdrachtgever heeft een lijst met competenties en vaardigheden opgesteld waaraan jij moet voldoen om geschikt te zijn voor een bepaalde functie. Deze moet jij aantonen bij het rollenspel. In de vacature kun je alle informatie vinden die je nodig hebt om jezelf hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De psycholoog of assessor die betrokken is bij jouw rollenspel, zal aan de hand van bevindingen een advies opstellen voor de opdrachtgever. 

Tips voor het rollenspel

De situaties van het rollenspel kunnen verschillen, maar de voorbereiding en de uitvoering ervan zijn grotendeels hetzelfde. Je moet bekend raken met het rollenspel en weten wat je moet doen in bepaalde situaties. Een goede voorbereiding is daarom van belang. Met een aantal tips zorg jij dat deze voorbereiding goed verloopt en dat je uiteindelijk de juiste keuzes kunt gaan maken tijdens de praktijksimulatie. Onderstaande tips kunnen jou hierbij helpen. 

Voordat je aan de voorbereiding begint, is het goed om de vacature nog eens op je gemak door te nemen. In de vacature staat vaak bruikbare informatie, zoals vereiste eigenschappen, vaardigheden en competenties. Je kunt deze voor jezelf ergens opschrijven, zodat je een beter overzicht krijgt en gerichter kunt gaan kijken waar de aandachtspunten liggen. Aan de hand van het lijstje dat is ontstaan kun je gaan kijken of je zelf situaties kunt bedenken die voor kunnen komen tijdens het rollenspel. Doordat je actief aan de slag gaat met de situaties van het rollenspel heb je vaak al een beter beeld van het verloop, waardoor je op meer voorbereid bent. 


Voorbereiden van het rollenspel

Daarna kun je aan de slag gaan met het oefenen van de situaties van het rollenspel. Je hebt hiervoor een tegenspeler nodig. Vraag iemand die jou tegengas durft te geven en je ook op je nummer kan zetten als jij de verkeerde stappen maakt. In de praktijk zullen situaties immers ook uit de hand kunnen lopen en stress op kunnen leveren. Het is belangrijk dat je als eerste situaties oefent waar jij je niet comfortabel bij voelt. Deze situaties moet je het meest onder de knie krijgen door uit jouw comfortzone te stappen. Vraag jouw tegenspeler ook om goede feedback, zodat je weet waar je in de toekomst op moet letten. Het oefenen moet je echter wel blijven herhalen. Een keer een rollenspel doornemen is goed, maar hoe meer je oefent, hoe meer je met stressvolle situaties om kunt gaan en hoe beter jij het gaat doen tijdens het assessment. 

Ga er tijdens de voorbereiding van de situaties van een rollenspel vanuit dat het rollenspel niet vlekkeloos verloopt. Je kunt verschillende fouten maken, waardoor je in paniek kunt raken. Je hoeft echter niet bang te zijn voor een fout, zolang je jezelf weet te herstellen. Als jij je direct weet te herpakken en door kunt gaan met het oplossen van een probleem, scoor je vaak pluspunten ten opzichte van andere kandidaten. Daarnaast is het menselijk dat er fouten bij komen kijken, waardoor je hier niet altijd hard op afgestraft wordt. 

Aan de hand van de juiste voorbereiding en het beheersen van de competenties zul je merken dat je iedere situatie van het rollenspel tot een goed einde kunt brengen. Het kan soms wat langer duren voordat jouw tegenspeler ontdooit, maar als dit eenmaal gelukt is, heb je de beoordeling binnen. Of deze beoordeling nu positief of negatief is, je krijgt voldoende feedback mee naar huis om jezelf te ontwikkelen. 


Nog meer oefenen voor het rollenspel

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen