01 april 2016 
3 min. leestijd

Waar moet ik op letten bij figuurreeksen?

Waar moet ik op letten bij figuurreeksen?

Figuurreeksen komt in veel verschillende situaties voor bij een assessment. Een van de onderdelen die hier standaard in terugkomt is de capaciteitentest. Deze test toetst jouw vaardigheden aan de hand van een aantal vraagstukken. Figuurreeksen komen hier standaard in terug. Het is daarom goed om niet alleen te kijken wat een assessment is, maar ook waar je op moet letten bij de figuurreeksen en hoe je jezelf hier het beste op voor kunt bereiden. Zo raak je namelijk gewend aan de vraagstellingen en ga je sneller antwoorden kunnen geven op de vragen. Wil je meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onderaan de pagina onze assessment trainingen.


Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Figuurreeksen uitleg

Een capaciteitentest heeft dus verschillende functies. Aan de hand van de score die jij behaalt, kun je een baan toegewezen kregen of worden afgewezen. Hiervoor wordt jouw score vergeleken met een normgroep en eventueel met andere kandidaten. Figuurreeksen zijn hierbij een belangrijk onderdeel. Figuurreeksen bestaan uit een reeks aan verschillende figuren, waarbij een bepaald verband te ontdekken is. Aan de hand van logisch redeneren en de Competentie: Omgaan met details kun je het missende figuur in de reeks invullen. Hiervoor moet je op veel verschillende dingen letten, zodat je geen enkel detail over het hoofd ziet. Het is daarom verstandig om alle informatie door te lezen die gegeven wordt bij de oefentests, zodat je weet waar je op moet letten om alle vraagstukken met succes af te ronden.


Figuurreeksen oefentest

Loading...


Figuurreeksen oplosstrategieën


Een daarvan is de hoek van een figuur. Er bestaan verschillende soorten hoeken, zoals stomp, recht en scherp. In figuurreeksen kunnen veranderingen optreden in deze hoeken. Niet alleen kan dit bij een enkele hoek voorkomen, maar ook bij meerdere hoeken. Als je ziet dat dit verandert bij het volgende pictogram, is het van belang dat je kijkt of dit bij ieder pictogram gebeurt. Zo kun je het eerste verband direct ontdekken en bekijken of er nog meer veranderingen plaatsvinden. Is dit niet zo, dan moet je kijken welk gegeven antwoord overeenkomt met het verband die jij hebt ontdekt. Kijk hier ook naar of de hoeken doorschuiven naar de andere hoeken. Ook hierbij moet je kijken of dit een of meerdere hoeken zijn.

Vormen en het aantal figuren zou het spoor naar de oplossing zijn

De vorm van de figuren kunnen ook veranderen. Dit kan een vrij kleine verandering zijn, maar ook een direct opvallende. Als dit bij het volgende pictogram verandert, kijk dan ook naar het derde pictogram. Als ook hier dezelfde verandering plaatsvindt, heb je het verband ontdekt. Gebeurt dit niet, dan moet je opnieuw naar de figuren kijken en een volgend verband zien te vinden. Dit zou bijvoorbeeld een verandering in het aantal figuren kunnen zijn. Er kunnen namelijk pictogrammen bijkomen in de figuren, maar het kunnen er ook steeds minder worden. Als in het aantal een verband zit, moet je kijken of deze in de rest van de reeks ook te ontdekken is.

Lijnen, kleuren en de plaats van de figuren als klein detail

Een ander verband zou de plaats in de figuurreeksen kunnen zijn. De pictogrammen kunnen namelijk van plek veranderen, maar ook op dezelfde plaats blijven staan. Ze kunnen bijvoorbeeld tegen de klok in veranderen, maar ook met de klok mee. Ook kunnen ze verspringen naar de tegenovergestelde hoek. Bekijk per figuur of deze verandering plaatsvindt. Dit kan jou namelijk wel eens tot de juiste oplossing laten komen. De laatste twee veranderingen zijn de lijnen en de kleuren. Er kunnen lijnen voorkomen in de verschillende figuren, die daarbij ook nog een andere richting aan kunnen nemen of door kunnen buigen. De aanwezige lijnen kunnen daardoor een bepaald verband vormen. De kleuren kunnen ook veranderen. Er hoeft niet direct een kleur aanwezig te zijn in de figuurreeksen, maar de aanwezigheid kunnen jou wel helpen om de vraagstukken op te lossen.


Nog meer figuurreeksen oefenen

Wil je nog meer figuurreeksen oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen