16 juli 2019 
3 min. leestijd

Figuurreeksen oefenen

Figuurreeksen oefenen

Heb je binnenkort een assessment of capaciteitentest? Dan ontkom je niet aan het maken van figuurreeksen. Het maken van figuurreeksen test jouw vermogen tot abstract en logisch redeneren. Wanneer je een capaciteiten- of capaciteitentest doet is de kans groot dat je een figuurreeks moet maken. Wanneer je dit onderdeel oefent zullen de resultaten een stuk beter zijn dan wanneer je dit niet doet. Op deze manier los je de figuurreeksen sneller op en maak je minder fouten. De figuurreeks is een soort cijferreeks, maar dan met figuren. Meestal bestaat een figuurreeks uit vier verschillende figuren. De figuren veranderen, jij dient er achter te komen waar deze veranderingen vandaan komen. Denk bij veranderingen aan het verdwijnen of ontstaan van elementen of aan het bewegen en draaien van bepaalde figuren. Wil je nog meer capaciteitentest onderdelen oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Figuurreeksen uitleg

Een figuurreeks is een rij met verschillende afbeeldingen naast elkaar. Het is de bedoeling dat je de onbekende bepaalt door logisch te redeneren, meestal staat de onbekende aan het eind van de figuurreeks. Een voorbeeld van een figuurreeks.


Figuurreeksen oefentest

Loading...


Hoe los ik een figuurreeks op?

Het oplossen van een figuurreeks is niet altijd even eenvoudig. Het is de bedoeling dat je eerst goed kijkt naar de pictogrammen om te ontdekken of je de logica snapt. Let op de kleinste verschillen en probeer daar een bepaald patroon in te herkennen. Moet je een figurenreeks maken als onderdeel van een capaciteiten- of intelligentietest? Dan is het belangrijk dat je zo min mogelijk fouten maakt en een figurenreeks zo snel mogelijk oplost.

Waar moet je het meest op letten:

  • Hoek: Is een hoek stomp, recht of misschien wel scherp? Hoeveel hoeken zijn er? Zijn er verschillende hoeken te zien? Kijk goed of één van de genoemde zaken het geval is.
  • Positionering hoek: Mocht er een stompe hoek zijn, verschuift deze dan of blijft de hoek op dezelfde plek staan? Bij een figuurreeks zijn er vaak hoeken in beweging.
  • Vorm van figuur: Verandert er iets aan één van de figuren in de pictogrammen? Of blijft het juist hetzelfde in de volgende pictogrammen? Kijk kritisch om dit te ontdekken.
  • Aantal figuren: Blijft het aantal figuren hetzelfde of komen er minder of meer? In sommige figuurreeksen zijn er per pictogram meerdere figuren te zien.
  • Positionering figuren: Blijven de figuren op dezelfde plek in het plaatje of veranderen ze steeds van plek ? Als ze veranderen van positie is het dan tegen de klok in of juist met de klok mee? Verspringen ze naar de tegenovergestelde hoek of schuiven ze naar één hoek toe?
  • Lijnen: Komen er lijnen voor in de pictogrammen, staan ze schuin of hangen ze allemaal dezelfde richting in? Neem in je op wat er gebeurt, ook de dikte van lijnen kan een rol spelen.
  • Kleuren: Zitten er kleuren in de afbeeldingen? Verandert er een kleur of veranderen er meerdere kleuren?


Figuurreeksen tips en trucs


Wij proberen het maken van figuurreeksen eenvoudiger te maken! Gebruik de volgende tips:

Oefenen met figuurreeksen

Probeer zoveel mogelijk te oefenen, zo ga je verbanden sneller zien en wordt de kans op fouten kleiner. Ook weet je op deze manier beter wat je tijdens een capaciteitentest (intelligentietest) kunt verwachten. Wanneer je goed oefent merk je dat je beter scoort tijdens een test.

Opgave overslaan tijdens test

Het is niet erg als het je even niet lukt om een bepaalde opgave te maken. Op dit moment kun je de betreffende opgave het best even overslaan. Soms is er creativiteit nodig om een figuurreeks op te lossen, wanneer je een opgave met de verkeerde insteek start lukt het daardoor soms even niet. Als je een opgave overslaat en daarna weer verder gaat lukt het je misschien wel.

Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is iets dat je tijdens het maken van figuurreeksen verder helpt. Wanneer je met vertrouwen aan een bepaalde opgave start is de kans namelijk groter dat je deze oplost. Alleen door figuurreeksen te oefenen zal dit zelfvertrouwen groeien, je ervaart daardoor minder stress en vergroot jouw capaciteit. Zeker bij een IQ-, intelligentie of capaciteitentest kunnen de verschillen groot zijn, de druk wordt bij dit soort tests namelijk behoorlijk opgevoerd. Onder andere doordat je de test in de nabijheid van andere deelnemers maakt en omdat je onder tijdsdruk dient te presteren.


Nog meer figuurreeksen oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen