16 juli 2019 
3 min. leestijd

Werkwoordsvormen oefenen

Werkwoordsvormen oefenen

Het beheersen van Nederlandse taal is belangrijk voor werkgevers bij het aannemen van nieuwe werknemers, daarom is het van belang dat je de werkwoordsvormen beheerst en in combinatie met jouw woordenschat kan aantonen dat je de Nederlandse taal begrijpt. Daarom worden werkwoordsvormen ook vaak getoetst tijdens een assessment, zoals bijvoorbeeld bij het DHL assessment of het Rijksoverheid assessment. Beide bedrijven draaien immers om het goed kunnen communiceren met anderen. Wil je capaciteitentesten oefenen? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Werkwoordsvormen uitleg

Werkwoordsvormen zijn goed aan te leren, waardoor je op de juiste manier een assessment of intelligentietest in kunt gaan. Werkwoordsvormen draaien in feite om basisregels. Wanneer je deze uit je hoofd leert, kom je met de Nederlandse taal al heel ver. Het is daarom van belang dat je weet welke werkwoordsvormen er zijn en hoe je ze kunt herkennen. Daarnaast zijn er een aantal uitzonderingen op de basisregels, welke je zult moeten leren herkennen. Door het oefenen om snel te herkennen kun je tijdens de test tot het juiste antwoord komen en de test met een goed eindresultaat behalen.


Werkwoordsvorm oefentest

Loading...


Werkwoordsvormen oefenen met de basisregels

De basisregels moet je goed beheersen. Het is daarom slim als je de ik-vorm gebruikt als basis voor het bepalen van andere vormen. Vaak wordt er na de ik-vorm alleen nog een toevoeging achteraan geplakt, waardoor je eenvoudig de overige stappen kunt maken. Door het woord daarnaast langer te maken bij voltooide deelwoorden kun je achterhalen of er een -d of -t moet komen. In de meervoudsvorm van de verleden tijd is het meervoud in de meeste gevallen altijd de ik-vorm +de of +te +n. Zodra je deze regel in jouw hoofd hebt zitten, kun je in feite geen extra fouten meer maken.


Infinitieven en voltooid deelwoord als werkwoordsvormen

Zo zijn er bijvoorbeeld infinitieven werkwoordsvormen. Dit is de onbepaalde wijs, ook wel het hele werkwoord genoemd. Bij deze vorm is het van belang dat je de stam + en neemt. Deze regel geld in de meeste gevallen, maar wij kennen ook een aantal uitzonderingen op de regel, zoals zijn, gaan, staan en doen. Het voltooid deelwoord is de werkwoordsvorm die aangeeft dat een bepaalde handeling al voltooid is. Deze wordt vaak in combinatie met een hulpwerkwoord gebruikt, zoals ‘je hebt gekocht’ of ‘je hebt gedaan’. Het voltooid deelwoord en de persoonsvorm samen is het gezegde en je kunt ze op verschillende manieren vormen. Er komt dan ook altijd een -d of een -t achter het woord te staan. Hier hebben de meeste mensen een probleem mee, doordat ze de verkeerde letter gebruiken. Echter werken bepaalde ezelsbruggetjes, zoals ’t kofschip, jou bij het maken van de juiste keuze.


Het tegenwoordig deelwoord duidt een handeling aan

Het onvoltooid deelwoord is ook een belangrijk onderdeel van het onderdeel werkwoordsvormen. Deze wordt ook wel tegenwoordig deelwoord genoemd. De handeling is dus nog aan de gang en zou je daarom ook kunnen gebruik als bijvoeglijk naamwoord. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ‘De lopende mannen waren snel bij het café’. Lopende zegt hierbij dus iets over de handeling van de mannen en waren is de persoonsvorm in de zin. Je maakt hierbij dus gebruik van het voltooid deelwoord, maar dan met -d of -de. Daarnaast komt deze vorm altijd voor met een persoonsvorm.


Veel andere vormen te vinden in jouw werkwoordsvormen

De aantonende wijs is de aanduiding van de werkwoordtijden. Dit zou dus de onvoltooid tegenwoordige tijd kunnen zijn, zoals ik ben of ik doe, maar ook de onvoltooide verleden tijd, zoals ik was of ik deed. Daarnaast heb je nog de voltooid tegenwoordige tijd, voltooid verleden tijd, onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd, voltooid tegenwoordige toekomende tijd, onvoltooid verleden toekomende tijd en de voltooid verleden toekomende tijd. De benaming hiervan is vaak lastiger dan het lijkt, zeker wanneer je de basisregels van alle werkwoordsvormen weet.

Werkwoordvormen overzicht

Nog meer werkwoordsvormen oefenen

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen