16 maart 2020 
4 min. leestijd

Doe de opleiding naar keuze met de 21 plus toets van de universiteit

Doe de opleiding naar keuze met de 21 plus toets van de universiteit

In veel gevallen ga je direct vanaf het vwo naar een universiteit. Ook kun je na het behalen van jouw hbo-diploma direct doorstromen om een master te doen. Echter is het soms niet mogelijk om dit te doen. Wellicht zijn er omstandigheden waardoor je vroegtijdig gestopt bent met jouw studie, ben je eerst aan het werk gegaan of heb je niet de goede vooropleiding gedaan om toegelaten te kunnen worden aan een universiteit. Je moet daarom via een andere weg toegelaten worden. Als je wel een vwo-diploma in jouw bezit hebt, maar niet aan de eisen voldoet kun je de 21 plus toets van de universiteit maken. Als jij via deze weg toegelaten wilt worden moet je jezelf goed voorbereiden. Het is namelijk geen eenvoudige weg. Onderstaande informatie geeft jou daarom meer inzicht in deze toets en de mogelijkheden. Wil je capaciteitentesten oefenen? Neem dan een kijkje bij onze assessment trainingen onderaan de pagina.

Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is de 21 plus toets van de universiteit?

Als je een geldig diploma mist en toch een universitaire studie wilt gaan volgen kun je proberen om een vrijstelling van de vooropleidingseisen te krijgen. Hiervoor moet je echter wel een traject doorlopen, welke vaak niet eenvoudig is. Dit is de 21 plus toets van de universiteit, welke ook wel het colloquium doctum wordt genoemd. Tijdens deze toets moet je een aantal examens afleggen en met een goede score behalen om toegang te krijgen tot de opleiding waarvoor jij je ingeschreven hebt. 

Afhankelijk van de studie die jij wilt gaan volgen worden er een aantal examens voorgelegd. Dit zijn een of meerdere vwo-examenvakken. Je moet je echter wel zelf aanmelden voor deze examens. Dit doet de universiteit niet voor jou. Je zult daarom altijd op tijd moeten beginnen met de aanvraag. Het wordt aangeraden om dit minimaal een jaar voor aanvang van de opleiding te doen, zodat je ervan verzekerd bent dat je nog tijd hebt voor een eventuele herkansing. Zodra je de 21 plus toets van de universiteit hebt aangevraagd en deze voor 1 oktober compleet en correct binnen is, ontvang je voor 1 december welke examens je moet gaan maken. Je hebt dan nog voldoende tijd om jezelf aan te melden. Deze staatsexamens moeten voor 1 januari aangevraagd zijn, zodat de resultaten op tijd binnen zijn. 


Wat is de procedure van de 21 plus toets van de universiteit?

Zoals hierboven omschreven moet je jezelf eerst aanmelden voor een universitaire studie. Aan de hand van jouw aanmelding en de toelatingseisen wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een directe toelating of dat er nog extra gegevens van jou binnen moeten komen. Zo kan het voor komen dat je de 21 plus toets van de universiteit af moet gaan leggen. Wanneer je deze op tijd hebt ingediend, weet je binnen enkele weken of je bent toegelaten tot de toets en welke examens je moet gaan doen. 

Je moet hiervoor wel aan meer voorwaarden voldoen dan alleen bepaalde vakken missen. Zo moet je altijd 21 jaar of ouder zijn, of in het collegejaar waarin je de aanvraag indient 21 worden. Ook moet je een opleiding hebben gevolgd binnen Nederland waarmee je geen toegang kunt krijgen tot de universitaire studie. Dit houdt in dat je wel een vwo-diploma in jouw bezit moet hebben, maar dat je enkele vakken mist die bij de profieleisen horen, kom je in aanmerking voor de 21 plus toets van de universiteit. Je moet echter wel het juiste profiel hebben gevolgd op het vwo. 

Houd er hierbij ook rekening mee dat er geen algemene richtlijnen voor de toets vastgesteld zijn. Per opleiding kan de toets daarom verschillen. Wel zijn er bepaalde toelatingseisen vastgesteld voor de opleidingen, waardoor je voor jezelf van tevoren al kunt bekijken of jouw diploma aan de eisen voldoet. Je kunt zo ook al een inschatting maken welke examens jou opgelegd gaan worden wanneer je jezelf aanmeldt voor een opleiding. Vanuit hier kun je ook in gaan schatten of de opleiding aan jou besteed is en je deze dus met succes af zou kunnen ronden. Je moet er daarna voor zorgen dat je de examens binnen twee jaar hebt gedaan, zodat de geldigheid er nog is. 

Hoe kun je je voorbereiden op de 21 plus toets van de universiteit?

Je kunt veel verschillende vakken verwachten wanneer jij de 21 plus toets van de universiteit gaat maken. Het is afhankelijk van de examens hoe jij je het beste voor kunt bereiden. Echter begint een goede voorbereiding altijd bij het maken van een planning. Als je weet welke examens je moet maken moet je ook weten wat je hiervoor moet kennen. Dit schrijf je allemaal voor jezelf op en je bekijkt hoeveel tijd je nodig zou hebben om alles goed doorgenomen en geoefend te hebben. Vanaf hier kun je alles gaan inplannen. Vergeet hierbij niet jouw dagelijkse werkzaamheden mee te nemen in de planning. Deze moeten immers ook gedaan worden. Bij de planning moet je ook rekening houden met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. 

Wat je ook doet, je moet veel blijven oefenen voor de 21 plus toets van de universiteit met de verschillende oude vwo-examens. Door veel te oefenen kun je namelijk veel vraagstukken beantwoorden, waardoor je ook beter weet wat jou te wachten staat. Je gaat hierdoor verschillende vraagstukken herkennen. Niet alleen kun je de vragen foutloos beantwoorden, ook ga je steeds sneller antwoorden. Je kunt jezelf zo veel tijd besparen, wat op de officiële examens goed van pas kan komen. Je moet immers kunnen presteren onder tijdsdruk, wat niet lukt als je niet genoeg zelfvertrouwen op hebt gebouwd voordat je aan de toetsen moet beginnen.

Nog meer oefenen voor de 21 plus toets van de universiteit

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen