04 februari 2018 
3 min. leestijd

Analogieën tips

Analogieën tips

Als je assessment moet gaan doen, kan het zijn dat je hier het onderdeel analogieën in terug gaat vinden. Dit is namelijk een belangrijk onderdeel van de capaciteitentest en wordt bij vrijwel ieder assessment aangeboden. Het is daarom goed om jezelf optimaal voor te bereiden, zodat je weet wat je te wachten staat. Hiervoor zijn verschillende gratis oefeningen terug te vinden, waardoor je gewend raakt aan de vraagstelling en de snelheid waarmee je de vragen kunt beantwoorden aanzienlijk omhooggaat. Het is daarbij ook goed om te kijken wat analogieën precies inhouden. Wil je meer oefenen voor de capaciteitentest? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.


Inhoudsopgave

een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Analogieën uitleg


Laten we daarom kijken wat analogieën precies inhouden. Bij dit onderdeel gaat het om de overeenkomst tussen meerdere begrippen. De verhouding van twee begrippen aan de ene kant moeten overeenkomen met de verhouding van de begrippen aan de rechterkant. Je hebt hierbij altijd een A : B = C : D vorm. Jouw woordenschat en taalvaardigheid worden door middel van logisch redeneren getoetst. Je moet immers weten wat alle woorden betekenen om het juiste verband te kunnen ontdekken. Bij analogieën is er altijd een woord weggelaten. Daarnaast kunnen er twee woorden weggelaten zijn. Aan jou de taak om het ontbrekende woord in te vullen om de verhoudingen compleet te maken.


Analogieën oefentest

Loading...


Enkelvoudige en dubbele analogieën

Laten we eens gaan kijken hoe een analogie eruit kan zien. Je hebt bijvoorbeeld Auto : Rijden = … : Schieten. Zoals je ziet is er een woord weggelaten bij de rechterhelft. Hiervoor kunnen verschillende antwoorden in de meerkeuze staan, zoals A. Voetbal, B. Pistool of C. Been. Met een voetbal kun je schieten, maar dit is niet de functie van de voetbal zelf. Je hebt immers jouw been nodig om de bal in beweging te krijgen. Jouw benen zijn normaal bedoeld om te kunnen lopen. Ook dit antwoord kan het niet zijn. Het enige antwoord dat overblijft is pistool. Met een pistool kun je schieten. Het zou ook kunnen zijn dat er twee woorden weggelaten zijn. In dat geval zou bovengenoemd voorbeeld eruit ziet als Auto : … = … : Schieten. Doordat je ziet dat schieten een handeling is, moet er ook een handeling bij auto komen. Op deze manier moet je alle analogieën op gaan lossen.


Analogieën tips

Er zijn hierbij een aantal tips om de analogieën op te kunnen lossen. De eerste is eigenlijk vrij simpel: oefen zoveel mogelijk. Je moet hier eigenlijk al mee beginnen vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je een assessment moet gaan doen. Een goede tijdsindeling is hierbij van belang. Aan de hand van jouw planning kun je namelijk voorkomen dat je een onderdeel overslaat. Daarbij werk je ook aan de Competentie: Zelfontwikkeling. Je kunt jezelf namelijk blijven ontwikkelen en met de Competentie: voortgangscontrole in de gaten houden of je nog vooruit gaat of jouw tactiek anders moet gaan toepassen. Je weet daarnaast beter wat je kunt verwachten tijdens het assessment, waardoor je met zelfvertrouwen op de locatie aankomt.

Kijk kritisch naar jouw voortgang

Dit zelfvertrouwen kan ook goed van pas komen. Doordat je beter voorbereid bent, zul je ook minder onzeker zijn. Uiteraard zal jouw onzekerheid nooit helemaal verdwijnen, maar je zorgt er wel voor dat je minder gaat twijfelen aan jouw antwoorden. Bekijk daarom ook met de Competentie: Kritisch hoe jij te werk gaat. Werkt jouw aanpak niet, probeer dan weer wat nieuws. Denk niet direct dat wat jij doet het beste is, maar durf ook toe te geven dat iets niet werkt op deze manier. Een andere tip is om de meest voorkomende relaties te kennen. Zo kunnen de begrippen een handeling, functionaliteit of onderdeel van het geheel zijn. Deze relaties komen vrijwel altijd terug bij analogieën, waardoor je zelfs tot het goede antwoord kunt komen als je de betekenis van een woord niet weet. Blijf daarbij ook altijd jouw woordenschat uitbreiden, zelfs als je de oefentesten aan het maken bent.


Nog meer analogieën oefenen

Wil je nog meer analogieën  oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk de trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen