06 april 2022 
4 min. leestijd

Capaciteitentest Defensie

Capaciteitentest Defensie

Als je wilt deelnemen aan de defensie-opleiding, moet je eerst door de defensietesten komen. Eén van de onderdelen daarvan is de capaciteitentest, deze is bedoeld om te kijken of je capabel genoeg bent om bij defensie te komen werken. Dit onderdeel wordt vaak onderschat en niet goed genoeg voorbereid door de deelnemers die zich willen aansluiten bij defensie. Oefenen voor de defensie capaciteitentest is heel belangrijk, want alleen dan ben je direct een stap verder om aangenomen te worden.


Inhoudsopgave: 


De onderdelen van de capaciteitentest defensie 

Voordat je begint met oefenen voor de capaciteitentest defensie is het belangrijk om eerst te weten wat de capaciteitentest van defensie inhoudt. Wat zijn precies de onderdelen? En waar moet je je op voorbereiden? Bereid je voor met oefeningen over de capaciteitentest defensie in dit oefenartikel


De administratieve voorselectie

Als je jouw sollicitatie hebt gehad, begint direct de stap naar de administratieve voorselectie. Daarbij wordt gekeken of je aan alle criteria voldoet, heb je de Nederlandse nationaliteit, de juiste leeftijd en de juiste opleiding?

 administratieve voorselectie capaciteitentest defensie


Het psychologisch onderzoek

In dit onderdeel van de capaciteitentest defensie wordt getest of de deelnemers beschikken over de eigenschappen die een militair nodig heeft. Daarbij worden ook jouw vaardigheden en kennisniveau getest. De resultaten worden bekeken en je krijgt een advies of je capabel genoeg bent om door het onderzoek heen te komen. De bijbehorende vragenlijst kun je vaak thuis al invullen, en soms wordt het ook gecombineerd op dezelfde afdeling als het gesprek dat je bij de keuring hebt. Als je naar Amsterdam moet komen, moet je daar eerst een capaciteitentest afleggen en een gesprek voeren met een adviseur van het psychologisch onderzoek.

Tijdens het psychologisch onderzoek van de capaciteitentest worden je vaardigheden getest met behulp van een computer. De capaciteitentest kun je vergelijken met een IQ-test, er wordt gekeken naar het aantal antwoorden dat je goed en op tijd hebt gegeven. Er worden tijdens de test verbale, non-verbale en numerieke capaciteiten gemeten. Het totaal daarvan geeft een globaal beeld van je algemene capaciteiten. Deze uitslag, in combinatie met de resultaten van de vragenlijsten en de uitkomst van het interview, leiden tot een advies dat je al snel na het interview te horen krijgt in het nagesprek.

 

 

De aanstellingskeuring

Als je alle testen hebt doorstaan word je uitgenodigd voor de medische keuring, ook wel aanstellingskeuring genoemd. Hierbij wordt bekeken of jij medisch geschikt bent voor de functie van militair, waarop jij hebt gesolliciteerd. De punten waarnaar wordt gekeken zijn afhankelijk van de precieze functie waar je op hebt gesolliciteerd, want de eisen zijn voor elke functie anders. Tijdens de medische keuring worden vragen gesteld over je gezondheid, en worden er verschillende testen gedaan en als het nodig is ook een lichamelijk onderzoek uitgevoerd.


Wat kun je verwachten tijdens deze aanstellingskeuring?

 1. Gehoortest: Als militair is het belangrijk dat je van geluiden kunt onderscheiden vanuit welke richting ze komen. Als het rumoerig is, of je bent op een plek met veel geluid, moet je toch instructies precies kunnen volgen en correct uit kunnen voeren.
 2. Ogentest: Het is belangrijk dat je zowel goed overdag als ‘s nachts kunt zien als militair, dat je goed dingen van elkaar kunt onderscheiden en vooral dieptes en vertes kunt inschatten. Als je een bril of lenzen draagt, zijn sommige functies niet geschikt voor jou. Je moet daarnaast ook kleuren goed kunnen onderscheiden.
 3. Een bepaalde lichaamslengte is voor sommige militaire functies een eis, zowel een maximale als minimale lengte.
 4. Je gewicht en bloeddruk worden gemeten tijdens de aanstellingskeuring.
 5. Het longfunctieonderzoek is ook een belangrijk onderdeel voor specifieke functies en wanneer er sprake is van een indicatie. Je moet deze test behalen, anders word je niet aangenomen voor een militaire functie.
 6. Tijdens de aanstellingskeuring ga je ook in gesprek met een arts, er kunnen bepaalde vragen worden gesteld over je verleden of over dingen die zijn gebeurd. De vragen gaan hierbij specifiek over je lichaam.
 7. In de functionele test moet je verschillende opdrachten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar je fysieke toestand. Het gaat er daarbij om of je fysiek sterk genoeg bent voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd. De zwaarte van de testen hangt af van de cluster waarin die functie valt. Er zijn clusters 1 tot 6, hoe hoger de cluster, hoe zwaarder de gestelde eisen zijn. De defensietesten kun je ook oefenen bij defensietest.nl, ter voorbereiding op de testen die moet uitvoeren om aangenomen te worden.

 aanstellingskeuring defensie capaciteitentest


Het veiligheidsonderzoek: 

Het laatste onderdeel van de capaciteitentest van defensie is het veiligheidsonderzoek, de zogenaamde justitiële inlichtingen. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de volgende punten:

 1. Het is belangrijk dat je niet meedoet, meegedaan hebt of steun betuigt aan activiteiten die de belangen en veiligheid van de staat kunnen beschadigen.
 2. Je mag niet lid van, of organisaties steunen met idealen die, of die middelen hanteren die een gevaar kunnen vormen.
 3. Je mag niet lid van, of organisaties steunen met idealen die, of die middelen hanteren die een gevaar kunnen vormen.
 4. Jouw persoonlijke gedragingen en omstandigheden.

Wanneer er uit dit onderzoek geen bijzonderheden naar voren komen, dan heb je de capaciteitentest defensie volbracht. Vervolgens zal er gekeken worden of er een passende functie aan jou aangeboden kan worden en zal er een arbeidsvoorwaardengesprek volgen.

veiligheidsonderzoek capaciteitentest defensie


Nog meer oefenen voor de capaciteitentest defensie

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de Defensie Training Met de Defensie Training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan.€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen