03 oktober 2019 
5 min. leestijd

Assessment voor ontslag

Assessment voor ontslag

Als je aan de slag bent bij jouw huidige bedrijf kan het voorkomen dat je een assessment voor ontslag moet ondergaan. Er kunnen echter twijfels over ontstaan of dit wel mag of dat het eerlijk is ten opzichte van het personeel. Het gebeurt echter wel steeds vaker. Hierdoor is het goed om je hierop voor te bereiden door zoveel mogelijk informatie op te zoeken en te oefenen voor alle onderdelen van dit assessment. Zo kun je jouw kansen vergroten en is de kans kleiner dat je uitslagen wordt aan de hand van dit assessment. Wil je oefenen voor het assessment? Bekijk dan onze assessment trainingen onderaan de pagina.

 

Inhoudsopgave 

 een banner voor de artikelen over de capaciteitentest training

Wat is een assessment voor ontslag?

Het assessment voor ontslag is de toetsing die jij moet ondergaan als jouw werkgever wilt zien of jij de functie nog altijd kunt uitvoeren of dat je niet meer kunt functioneren binnen het bedrijf. In de meeste gevallen wordt dit assessment ingezet als kostenbesparing. De werkgever weet immers precies wie het beste functioneert onder druk, waardoor alleen de beste werknemers overblijven. Als de werkgever zijn werknemers door middel van een assessment ontslaat, hoeft er geen compensatie betaald te worden. Dit gaat tegen het arbeidsrecht in. Daarnaast krijgt jij als werknemer te maken met een val van jouw inkomsten, welke niet door middel van een compensatie opgevangen wordt.

Als jij al een langere tijd in dienst bent, is de kans aannemelijk dat je een assessment voor ontslag moet doen. Jij bent dan immers te duur voor de functie. De werkgever wil jou dan liever inruilen voor een jongere werknemer, die vele malen goedkoper is voor het bedrijf. Je zult daarnaast merken dat de communicatie tussen jou en de werkgever verandert, zoals meer formele mails en daarnaast vaker een onprettige ondertoon aanwezig is. Hierdoor zijn de laatste weken voor jou geen fijne werkweken meer, wat ook weer zijn neerslag kan hebben op het maken van het assessment.

 

Het proces van het assessment voor ontslag 

Van het ene op het andere moment kun je te horen krijgen dat je een assessment voor ontslag moet gaan doen. Vaak merk je dit al aan de hand van de opmerkingen die op de werkvloer gemaakt worden. Jouw werkgever heeft ineens opmerkingen over de werkzaamheden, terwijl dit eerst nooit het geval was en je gewoon altijd naar behoren hebt gefunctioneerd. Daarnaast verandert de onderlinge communicatie vaak, waardoor alles stroever verloopt en het een stuk formeler klinkt. Dit kan zijn werking hebben op jouw daadwerkelijke functioneren, waardoor jouw werkzaamheden in het geding komen.


Eindgesprek

Voordat het daadwerkelijke assessment voor ontslag komt, word je uitgenodigd voor een gesprek met jouw werkgever. In dit gesprek worden verschillende vragen gesteld, welke vaak over jouw interesses en ambities gaan. Daarnaast zal gevraagd worden of je jouw werk nog leuk vindt en of je nog altijd op de juiste plaats zit. Ook wordt vaak de opmerking gemaakt dat je gedemotiveerd lijkt. Hierdoor ga je jezelf veel dingen afvragen, waar je eerst nooit aan gedacht hebt. De werkgever zorgt er op deze manier voor dat je over jezelf gaat twijfelen en stelt een verbetertraject in. Dit is allemaal als voorbereiding op het assessment, waardoor je steeds minder zin hebt om jouw werkzaamheden uit te voeren.


De rol van de werkgever bij het assessment 

Zoals gemeld kan een werkgever zonder geldige reden jou een assessment voor ontslag laten maken. In veel gevallen is er helemaal niets mis met jouw functioneren, maar ben je simpelweg te duur voor het bedrijf geworden. Jouw werkgever gaat hierdoor steeds meer druk op jou uitoefenen. In eerste instantie lijkt dit allemaal onschuldig en ben je bereid om aan jouw tekortkomingen te werken. Hoe meer er gezegd en gedaan wordt, hoe minder zin jij hebt om je best te doen op jouw werk.

Dit is ook de bedoeling van de werkgever met een assessment voor ontslag. De werkgever wil immers een reden hebben om jou te kunnen ontslaan. Dit kan niet als jij uitstekend te werk gaat en alle taken nauwkeurig uitvoert. De werkgever gaat jou daarom expres op een andere manier behandelen en zorgen dat je jezelf in twijfel trekt. Vooral het gesprek dat plaatsvindt, draagt hieraan bij. De werkgever gaat met opzet opmerkingen maken die je niet leuk vindt om te horen. Vaak zijn deze opmerkingen ook niet op zijn plaats. Je weet immers van jezelf dat je goed functioneert op de werkvloer, maar gaat toch aan jezelf twijfelen. Dit is niet gek, want je krijgt vaak te horen dat je iets niet goed hebt gedaan.

 

Voorbereiden op het assessment voor ontslag 

Als je merkt dat jouw werkgever zich ineens anders gaat gedragen tegen jou, is het belangrijk dat je jezelf voorbereid op het assessment voor ontslag dat komen gaat. Blijf jezelf daarom inpraten dat je jouw taken nauwkeurig uitvoert en dat er geen reden is om jou te ontslaan. Hierdoor kun je jezelf niet af laten leiden van jouw taken en krijgt jouw werkgever niet zijn zin als het gaat om een geldige reden vinden om jou te kunnen ontslaan. Mocht je hier zelf niet uitkomen, praat er dan met iemand over. Wellicht is er een vertrouwenspersoon op de werkvloer of een ander iemand in jouw leven die jou kan helpen om jezelf te blijven focussen op wat echt telt: met plezier naar jouw werk gaan.


Voorbereiding is belangrijk

Mocht er alsnog een assessment voor ontslag komen, zorg dan dat je alle onderdelen gaat voorbereiden en oefenen. Je kunt hiervoor veel oefeningen en informatie voor op de website vinden. Zorg ervoor dat je hier eerst alle informatie doorleest, zodat je weet wat er per vraagstuk van jou verwacht wordt. Daarna kun je de oefeningen blijven herhalen, zodat je steeds sneller wordt in het beantwoorden van de vragen. Als er tijdens jouw assessment sprake is van vragenlijsten of een rollenspel, kun je deze ook eenvoudig voorbereiden. Bedenk je bij de vragenlijsten hoe jij op de beste manier kunt antwoorden en oefen met iemand in jouw omgeving alle mogelijke situaties van het rollenspel.

Als je jezelf goed voorbereid en jouw concentratie kunt bewaren tijdens het verbetertraject en het assessment voor ontslag is er niets aan de hand. Met een hoge score is het namelijk onmogelijk om een geldige reden te hebben voor jouw ontslag. Hierdoor zal de werkgever zijn doel niet behalen en kun jij jouw werk weer naar behoren uitvoeren.

Je zult merken dat hierdoor de sfeer ook weer om kan slaan en jouw werkgever jou weer gaat waarderen voor jouw inzet. Echter kan dit ook een herinnering voor jou zijn om uit te kijken naar een nieuwe baan, waar je gewaardeerd wordt voor jouw werkzaamheden en niet ten onrechte een assessment opgelegd krijgt waaruit een ontslag kan ontstaan. Hierdoor ga je ook met andere ogen naar jezelf kijken. Je krijgt meer zelfkennis en bent gedreven om jezelf te blijven ontwikkelen om zoveel mogelijk uit jouw loopbaan te halen zolang het nog mogelijk is. Je kunt immers altijd meer dan je denkt.


Nog meer oefenen voor het assessment voor ontslag

Wil je nog meer oefenen? Doe dan de assessment training. Met de assessment training kun je tegen een vergoeding levenslang veel gebruikte onderdelen van een IQ test onbeperkt oefenen. Op die manier zorg je er voor dat je beter presteert op een assessment en je zult hoger scoren voor een IQ test en de andere onderdelen. Klik hier om verder te gaan of bekijk onze trainingspakketten hieronder.

€27,-


Assessment A

+Assessment Training

+Mindset Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Het pakket b die wij aanbieden om jezelf voor te bereiden op de assessment.

€47,-


Assessment B

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Capaciteitentest Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


€37,-


Assessment C

+Assessment Training

+Mindset Training

+Rollenspel Training

+Alle Bonussen

+Assessment Community

+Live Support

+Coaching via mail


Ideal logo
Paypal logo
Bancontact logo

Twijfel je nog? Geen risico met onze 30 dagen 'niet goed-geld terug garantie'!

“In het verleden scoorde ik op IQ-testen tussen de 115 en de 120. Na een tijdje oefenen was mijn score gestegen naar 130! Het is echt waar dat je door te oefenen en door jezelf goed voor te bereiden veel beter scoort.”

Marc Verbeek

“De assessmenttraining is een goede oppepper geweest. De training heeft me goed geholpen met het voorbereiden op het assessment. En de punten die je als valkuilen noemt zijn zeker de juiste. Het heeft me met succes geholpen om door het assessment heen te komen. Super bedankt!

Joost Groeneveld

“Beste Clayton, wil je kort bedanken. Heb vorige week deel A niveau 5 met succes doorlopen. Mede dankzij je programma. Het gaf me een groot voordeel om van tevoren te weten wat ik kon verwachten.”

Stefan Janssen